1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. Na pragu je novi dizelgejt, ovog puta osumnjičeni su Renault i Nissan
Na pragu je novi dizelgejt, ovog puta osumnjičeni su Renault i Nissan
6

Na pragu je novi dizelgejt, ovog puta osumnjičeni su Renault i Nissan

1.20K
6
Podelite sa prijateljima:

Javnost u Velikoj Britaniji se uskomešala nakon najave advokatske kancelarije Harcus Parker da će podneti zajedničku tužbu i ime vlasnika vozila Renaulta i Nissana, čiji automobili emituju značajno više štetnih gasova nego što je to deklarisano. 

Osim toga, advokati iz kancelarije Harcus Parker zatražili su od britanskog Departmana za saobraćaj da učini javno dostupnim dokumente koji navodno skrivaju novu aferu sa lažljivim softverom koji „maskira“ pravu emisiju štetnih gasova.

Naime, pravni zastupnici oštećenih vlasnika navode da je na britanskim putevima najmanje 700.000 vozila marke Renaulta i 600.000 automobila brenda Nissan koji poseduju lažljivi softver i na taj način su prevarili i tamošnje vlasti ali i potrošače.

U centru skandala zapravo se nalaze tri agregata – dva dizel motora 1,5 dCi i 1,6 dCi i jedna Nissanova benzinska pogonska jedinica radne zapremine 1,2 litra. Harcus Parker ističu da je britanska vlada znala za lažljivi softver japanske marke, te da su ih opomenula ali da su Japanci odbili da izvrše neophodne izmene. Oni tvrde da Nissan Qashqai opremljen pomenutim agregatom emituje 15 puta više azotnih oksida nego što je to dozvoljeno.

Tokom 2017. godine Departman za saobraćaj je testirao Nissan Qashqai sa navedenim motorom i zaključio da vozilo u NEDC protokolu testiranja zaista emituje previše azotnih oksida. Isto su zaključili i 2018. godine kada su ponovili ispitivanje, ali kako navode advokati koji rade na ovom slučaju, rezultati nisu dostupni javnosti.

Harcus Parker ističe da su Nissanovi modeli Qashqai, Juke, Note i X-Trail odreda kršili pravila u vezi sa emisijom štetnih gasova, dok su kod Renaulta to modeli: Clio, Captur, Espace, Megane i Scenic. Svi pogođeni automobili proizvedeni su između 2009. i 2018. godine.

Kod francuskih automobila razlog za tužbu su dizel pogonske jedinice, za koje Harcus Parker tvrdi da emituju značajno više štetnih gasova od „prljavih“ dizel Volkswagen grupacije koji su igrali glavnu ulogu u dizelgejtu.

Zvaničnici Renaulta se još uvek nisu oglašavali, dok je Nissanovo odeljenje za odnose sa javnošću navelo samo da su u pitanju neistine i da ne koriste niti su ikada koristili bilo kakav lažljivi softver kod svojih automobila.

Harcus Parker će tražiti odštetu od 5.000 funti za svakog od kupaca 1,3 miliona pomenutih automobila, jer su prevareni. Ista kancelarija vodi zajedničku tužbu britanskih potrošača protiv Volkswagena, a nedavno su najavili da će isto učiniti i protiv Mercedesa za koji takođe navode da je koristio lažljivi softver.

AutoRepublika 

(1201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Cuj, ako znamo da su kreatori bjelosvjetskih zavjera rekli da se svijet ne moze resetirati ako su vam dionice skupe, znaci da se financijski sistem mora urusiti, a onda svaki udar na velike firme uzdrma njihove dionice, to sto se poslije pokaze da je neistina, da jedna zemlja nema bioloskog oruzja kako smo mi tvrdili da ima pa je napali, koga boli k…? Podrska renou.

D_C

BBC: ‘Harcus Parker says it has seen independent test data which suggests that 1.3 million diesel cars built by Nissan and its French partner Renault may have been fitted with defeat devices. But it also claims that up to 100,000 petrol powered cars may have been affected as well. Harcus Parker claims that the 1.2l Qashqai produces many times the legal level of NOx when used in real world driving conditions. It says that tests carried out by the Department for Transport (DfT) in 2017 confirmed that this was the case. The DfT subsequently asked Nissan if it could modify… Pročitaj više »

D_C

Britanci su se izgleda bas nameracili da proteraju automobilsku industriju iz svoje zemlje ili traze neki deal sa Nissanom – Posto je ovaj vec pripretio da ce zatvoriti svoju fabriku koja direktno zaposljava oko 7000 radnika, ukoliko Britanija ne dodje do bescarinskog sporazuma sa EU.

Stari Dejan

Slažem se sa tobom, ali opet koliko može da opstane ugovor potpisan desnom rukom dok je leva zavrnuta iza leđa? Nema tu sreće…

moron

Zna li barem šta je taj softver tačno radio? U odnosu na onaj iz Bosch-a, koji je zablistao u vozilima VW grupe …

Renault Terminator

Stanite u red….