1. Home
  2. Sport
  3. Lažna priča kako je u garaži jedinog crnca u NASCAR-u pronađena omča
Lažna priča kako je u garaži jedinog crnca u NASCAR-u pronađena omča
2

Lažna priča kako je u garaži jedinog crnca u NASCAR-u pronađena omča

243
2
Podelite sa prijateljima:

Vozač Derel „Baba“ Volas je, pre svega mesec dana bio samo jedan u nizu vozača u američkom NASCAR šampionatu na koga niko nije obraćao mnogo pažnje. Iako je vozio možda najpoznatiji automobil u istoriji šampionata (#43) za vlasnika Ričarda Petija, inače rekordera po broju titula i pobeda, tim je pao na niske grane, i to traje tako već duži niz godina, pa ni stara slava više ne pomaže. U tom momentu Volas je zauzimao tek 25. mesto u generalnom plasmanu, pa su ga mnogi cenili kao vozača koji je tu tek da popuni mesto na stazi.

Ali preko noći jedini Afroamerikanac u šampionatu (i jedan od samo dvojice u istoriji koji su vozili barem jednu punu sezonu) je iznenada postao udarna vest. On je iskoristio trenutne proteste oko smrti Džorža Flojda i, uz potpunu saglasnost tima, tokom trke na stazi Martinsville od pre par sedmica vozio crni Chevrolet Camaro sa natpisom „Black Lives Matter“ („Životi crnaca su bitni“) kao i fotografijom rukovanja crne i bele ruke na haubi. Volas se takođe zalagao da takozvane „confederate zastave“ više ne budu dozvoljene na stazama, o čemu je AutoRepublika ranije pisala.


Dok je vozač u medijima dobijao dosta pohvala uticajnih sportista kao što su Majkl Džordan i Lebron Džejms, mnogi ljubitelji NASCAR-a su bili ogorčeni što tradicionalni simboli južnjačkih država bivaju zabranjeni „samo da bi se jedan tamnoputni vozač osećao bolje“.

A onda, mediji su preneli priču kako je tokom protekle sedmice pred trku na najvećoj i najbržoj stazi Talladega Superspeedway, u garaži Volasa pronađena omča. NASCAR je uradio istragu i naravno osudio takav potez i pokazao ogorčenost, a konaktiran je i FBI da sprovede istragu. Volas je dobio podršku ostalih vozača, a pred početak trke na Talladegi svi su se pozdravili sa njim.

Naravno, javnost je i dalje jako podeljena, pa ni ovaj incident nije ništa drugačiji. Mnogi su rekli da Volas i Peti koriste publicitet da bi privukli sponzore u vreme kada im to baš i ne polazi za rukom samom vožnjom na stazi, a nije isključena ni mogućnost da je kompletan scenario unapred isplaniran.

Naime, na stazama nema gledalaca, a ulazak u garaže je limitiran samo zaposlenima u tom timu. Uz sve to, ceo objekat se nalazi pod video nazorom, pa se mnogi pitaju kako je moguće da neko postavi omču, a da ga pri tom niko ne primeti ili da kamere to zabeleže.

A Volas? On je na trci na Talladegi završio kao 14. i probio se na 20. mesto u generalnom plasmanu, što je njegov najbolji rezultat u karijeri. Prvo mesto na trci je inače osvojio Rajan Blejni za volanom Forda Mustanga.

Dva dana nakon što je vest procurila u javnost, FBI je zaključio da zapravo nije reč o omči već o običnom kanapu koji se koristi za zatvaranje garažnih vrata. Prema rečima FBI-ija, takav kanap je u stvari stajao na istoj lokaciji godinama i svi timovi ga koriste iz potrebe da povuku poveća vrata garaže kada se dan privede kraju.

Naravno, usledile su još veće optužbe javnosti da je ceo slučaj isplaniran da se privuče medijska pažnja, što je verovatno istina, i nije teško zaključiti da je NASCAR tako nešto znao. A Volas i Peti će verovatno biti postavljeni na stub srama kao neko čiji je tim na sraman način pokušao da se nađe u centru pažnje.

AutoRepublika

(243)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lala

Ovo mora da je objavio onaj Jenki ?

Yankee

Sta me je odalo?