1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: SUS motori će igrati veoma važnu ulogu sve do 2040.
Istraživanje: SUS motori će igrati veoma važnu ulogu sve do 2040.

Istraživanje: SUS motori će igrati veoma važnu ulogu sve do 2040.

416
1
Podelite sa prijateljima:

Rukovodioci zaposleni u automobilskoj industriji gaje duboko uverenje da će različiti pogonski sklopovi koegzistirati prilično ravnopravno sve do neke 2040. godine. Stopa učešća različitih tehnoloških rešenja za pogonske sisteme će varirati od regije do regije, ili još preciznije od zemlje do zemlje.

Predviđanja kažu da će 2040. godine, čisto električni automobili držati oko 30% učešća u svetskoj floti vozilahibridi bi činili oko 25% tržišta, dok bi vozila pokretana vodoničnim gorivnim ćelijama pokupila 23% udela na tržištu, što otprilike korespondira sa procentom koji bi se odnosio na četvorotočkaše koji koriste motor s unutrašnjim sagorevanjem.

Ove prognoze je iznela jedna od najvećih konsultantsko-revizorskih kuća na globalnom nivou – KPMG.

Izvštaj koji je pripremio ugledni konsultant prikazuje činjenicu da sadašnjom svetskom flotom dominiraju primerci sa SUS motorima, od kojih se 43% odnosi na benzinske a ostatak na dizel jedinice. Tokom 2030. godine, izgled svetske flote bi trebao da bude više raznolik.

Tada će se 27% flote odnositi na dizel starijih generacija, 20% na hibridna vozila, 19% na dizel koji ispunjava Evro VII standarde, 13% na aktelne benzince. Daljih 5% flote će činiti vozila iz PHEV segmenta, 4% ona koje pokreće tečni naftni gas (LPG), 2% će biti čisto električnih četvorotočkaša, dok se 1% flote, prema ovoj prognozi, odnosi na komprimovani prirodni gas (CNG).

Tokom tekuće godine će se učešće hibridnih vozila povećati, odnosno biće češći prizor na drumovima. Predviđanje se temelji na njihovoj ekonomskoj održivosti, odnosno cenovnoj pozicioniranosti koja je naklonjenija kupcu, u odnosu na druge tipove vozila, naklonjenije zahtevima za očuvanjem priorode.

Čisto električna vozila, će početi da bivaju zapaženija na ulicama tek negde između 2026. i 2027. godine, kada postanu cenovno pristupačnija.

Dizel kao najkredibilnija alternativa

S obzirom na to da su alternativna pogonska goriva još uvek daleko od zrelosti, koja je nužna da bi preuzela primat na tržištu, u izveštaju se navodi da je dizel validna alternativa za industriju. Ekološke nepodobnosti dizela su minimalne, a trenutni rezultati istraživanja ukazuju na to da je dizel i dalje održiv izbor za oko trećinu kupaca u svetu.

Ipak, sadašnji odziv kupaca je u stanju mirovanja, pre svega zbog celokupne neizvesnosti oko sudbine dizela, koju su dodatno potpalile vlade mnogih zemalja u vezi sa tim pitanjem.

AutoRepublika

(416)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

U EU dizel apsolutno nema šanse, jer bi morao drastično poskupiti već od 2025 kada se uvodi EURO7 (CO2 raste), a granica za penale spušta na 75 g/ km CO2. Plug in hibrid već da.