1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Novi Golf doveo i novog šefa Volkswagena
Novi Golf doveo i novog šefa Volkswagena
0

Novi Golf doveo i novog šefa Volkswagena

399
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon nekoliko proteklih nedelja, koje su u Volkswagenu obeležili nemiri i borba za prevlast, matična marka ogromne grupacije je dobila novog lidera. Izvršni direktor Volkswagena je postao Ralf Brandšteter, koji već zauzima visoku izvršnu rukovodeću funkciju u kompaniji. Doduše, stupiće na dužnost za par nedelje, tačnije od 1. jula, kako je stajalo u jučerašnjem saopštenju za javnost koje je izdato nakon konsultacija s nadzornim odborom. Na taj način, Herbert Dis ostaje bez jedne od važnih, takoreći ključnih pozicija u svom portfoliju moći.

Krajnja namera koja bi se trebalo olakšano realizovati ovim potezom uprave grupacije, jeste oslobođenje prostora za nekog ko ima dovoljno energije da najvećeg svetskog proizvođača automobila transformiše u vodećeg konstruktora i elektromobila zasebno posmatranih. Kako bilo, Dis ostaje na čelnoj poziciji cele grupacije koja, od automobilskih marki uključuje sledeće narodne, to jest velikoserijske brendove: VW, Škoda i Seat.

Dis je objasnio da je Brandšteter uspešno obavljao izvršnu funkciju (COO) kod marke VW što je pozicija neposredno ispod izvršnog direktora (CEO), tokom protekle dve godine i da je značajno doprineo suštinskoj trasformaciji Volkswagena. „Utoliko mi je draže što će Ralf Brandšteter nastaviti odlučno vođstvo, nakon što su ključne odluke o budućem razvoju već donete prošlih godina.“

Poslednji dani aktuelnog direktora nabavki u Volkswagenu

Nakon ove kadrovske promene, Volkswagen očekuje još jedna važna odluka, pošto je direktor nabavke Štefan Zomer, sporazumno s poslodavcem, rešio da istupi s te pozicije na kraju ovog meseca. Proizvođaču se priključio 1. septembra 2018. godine, a nemačka grupacija nije ponudila nikakvo dalje pojašnjenje u vezi ove šture informacije.

Inače, do ovog trenutka, Zomer je upravljao ciklusom nabavke u centrali u Volfsubrgu, gde je locirana i kompanijska proizvodnja baterija. Proizvođač je naveo da će ovu funkciju privremeno obavljati grupni finansijski direktor Frank Viter. Na ovu temu treba još dodati da je Zomer, pre dolaska u VW, vodio moćnu snabdevačku kompaniju ZF iz Fridrihshafena.

Ralf Brandšteter, novi šef marke VW

Nesaglasnost u nadzornom odboru povodom izbora novog lidera

Prema iskazima koje su u javnost plasirali insajderi, odluci o imenovanju Brandštetera je prethodila žučna rasprava unutar nadzornog odbora, odnosno diskusija je bila puna kontroverzi. Kontrolni komitet je krajem prošle nedelje obelodanio da je sačinio podužu listu instrukcija koje se tiču budućeg upravljanja markom.

Još uvek aktuelni šef Volkswagena, Herbert Dis je u poslednje vreme bio u središtu kritika koje su na njegov račun iznosili predstavnici sindikata. Jedan od posebno uticajnih predstavnika zaposlenih ga je optužio za ozbiljne greške koje su dovele do softverskih problema kod novog Golfa, ali i kod novog elektromobila s oznakama ID.3. Već dugo se šuška o tome da će Dis da leti s pozicije izvršnog direktora matične marke, u svakom slučaju.

Već urušeni ugled Disa, dodatno je srozao rasistički spot kojim je „promovisan“ novi Golf. Ne samo da je Disov imidž u silaznoj putanji povodom prikazivanja imbecilnog video klipa, već je i imidž Volkswagena u padu, što je posebno bolno nakon dizel skandala. Disu se  pronalazi kao mana i to što je kompanija izašla sa nespretno sročenim zahtevom da vlada odobri stimulativne šeme kupovine konvencionalnih automobila, a s ciljem pospešenja ekonomije u postpandemijskom periodu.

Kao što znamo, ni ovaj zahtev nije odobren, ali se već dovoljno razloga nakupilo da Dis bude smenjen sa svoje pozicije. Na ovaj način, generalno vođstvo nemačke grupacije dalje slabi.

AutoRepublika

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments