1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Tundra Desert Chase ulazi u serijsku proizvodnju?
Toyota Tundra Desert Chase ulazi u serijsku proizvodnju?
0

Toyota Tundra Desert Chase ulazi u serijsku proizvodnju?

385
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom poslednjih desetak godina smo videli veliku najezdu pikap kamioneta za ekstremne terenske uslove na američkom tržištu. Dok su vrhunac ponude nekada bili ulični trkači, debijem Forda F-150 Raptora smo videli kako se trend menja i skreće ka verzijama namenjenim eksploataciji na podlogama koje nisu asfaltirane, a u međuvremenu su debitovali i Ram 1500 TRX i Chevrolet Silverado ZR2.

Ako je verovati pisanja kolega iz raznih medija, sledeća na listi je Toyota. Japanski proizvođač vozila je nedavno predstavio treću generaciju modela Tundra i za sada dobio veoma prosečne ocene, a da bi privukao pažnju publike je prikazano i specijalno konceptno izdanje nazvano Desert Chase. Razvila ga je divizija formirana zarad kreacije vozila visokih performansi nazvana TRD (Toyota Racing Development) i debitovala je s njim je na Sajmu tjunerskih proizvoda SEMA koji se svake godine održava u Las Vegasu. Mediji sada kažu da Toyota ozbiljno razmišlja da odobri Desert Chase za serijsku proizvodnju kako bi konkurisao spomenutim američkim rivalima.


Već na prvi pogled je jasno da je ovo posebno izdanje zaista specijalno. Ogromni 37-inčni pneumatici General Tire Grabber X3 pneumatici i 18-inčne felne su pojedinosti za koje još uvek nismo sigurni da li će debitovati u serijskoj proizvodnji, ali kada znamo da novi Ford Bronco Raptor pruža pneumatike istih dimenzija, neće nas iznenaditi ako i oni kod Toyote dobiju zeleno svetlo.

Naravno, nije dovoljno samo dodati veće felne i odgovarajuće gume već je potrebno modifikovati i ogibljenje i postaviti posebne ploče s kojima će ovo vozila biti zaštićeno. Spomenuti Desert Chase je imao takve modifikacije zajedno i sa novim branicima za lakši prilaz oštrim uzbrdicama.

Mediji najviše vremena posvećuju motoru. Serijska Tundra se nudi sa 3,4-litarskim turbobenzincem sa šest cilindara nazvan iForce MAX koji u kombinaciji sa električnim agregatom razvija 437 konjskih snaga. Brojka je zapravo veća nego za spomenuti Silverado ZR2 sa „atmosfercem“ sa osam cilindara (420 ks), ali zaostaje za Raptorom (450 ks) i TRX-om (702 ks). Ne sumnjamo da japanski gigant može da poveća snagu iForcea i verovatno će morati da tako nešto uradi pošto ipak pričamo o državi koja je opsednuta sa brojem konja ispod haube.


A ko je izvor ove vesti? Kolege sa sajta „The Drive“ kažu da imaju veoma „bliski izvor“ koji im je potvrdio da Desert Chase trenutno biva testiran sa željom da uđe u masovnu proizvodnju. Naravno, kada su se drugi mediji obratili čelnicima firme, dobili su očekivani odgovor da ne mogu da javno diskutuju o budućim četvorotočkašima.

The Drive napominje da nije isključena ni mogućnost da se Toyota prvo fokusira na nešto manje brutalnu kategoriju ekstremnih terenaca, a u njoj trenutno dominiro Ford F-150 Tremor, Chevrolet Silverado Trail Boss i Ram 1500 Rebel.

Bilo kako bilo, ako je Desert Chase trenutno u fazi testiranja, to nam govori da ga nećemo videti u serijskoj proizvodnji barem još neko vreme. Ali, ako dobije zeleno svetlo za serijsku proizodnju, možda Toyota konačno ozbiljno shvati kategoriju velikih pikap kamioneta.

AutoRepublika

(385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments