1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Džej Kej prodaje svoj BMW 3.0 CSL iz 1973. godine
Džej Kej prodaje svoj BMW 3.0 CSL iz 1973. godine

Džej Kej prodaje svoj BMW 3.0 CSL iz 1973. godine

1.87K
0
Podelite sa prijateljima:

Pevač popularnog benda Jamiroquai Džej Kej je poznat kao jedan od najvećih kolekcionara automobila među slavnim ličnostima. Nagađa se da je posedovao preko stotinu njih, a prioritet su mu uvek bili skupoceni novi egzotični četverotočkaši. Ali kako stvari stoje, Kej je takođe bio ljubitelj i klasike, što potvrđuje i ovaj BMW 3.0 CSL iz 1973. godine koji će se uskoro pojaviti na aukciji.

Reč je o izuzetno popularnom sportisti čije je ime CSL skraćenica za Coupe Sport Lightweight (sportski lagani kupe).

Upravo je njegov uspeh na trčakim stazama otvorio vrata BMW-u da osnuje i M diviziju i kasnije debituje s velikanima poput modela M1 i M535i.

Kej nije jedini poznati kolekcionar CSL-a i Džeremi Klarkson je jednom prilikom izjavio da od svih automobila koje je posedovao, uvek najviše žali što je prodao upravo ovaj nemački kupe. Muzičar je ranije rekao da lično godišnje vozi manje od 5.000 kilometara, pa su samim tim vozila iz njegove kolekcije izuzetno dobro očuvana i zahtevaju visoke sume novca. Novi vlasnik će morati da izdvoji oko 115 hiljada britanskih funti (oko 158.250 američkih dolara) za ovaj CSL.

 

Zašto toliko puno? Pa pre svega, reč je o izuzetno retkom automobilu. Veruje se da ih je prodato između 400 i 500 na tržištu Velike Britanije sa volanom sa desne strane, a Kej je posedovao svoj primerak poslednjih trinaest godina. Pre njega, tu čast je imalo pet vlasnika, a iako je originalno stigao iz fabrike u žutoj boji, tokom osamdesetih godina prošlog veka je prefarban u popularniju sivu boju koju sada možete da vidite na njemu.

Kej je odobrio detaljno osveženje pre desetak godina koje ga je koštalo oko 35.000 funti, a tada je dobio i neke mehaničke modifikacije zahvaljujući kojima je snaga skočila na oko 200 „grla“.

Pored toga što je izuzetno pouzdan, ovaj BMW je i jako civilizovan za svakodnevnu vožnju i u stanju je da dostigne maksimalnu brzinu od 224 km/h.

Na pitanje zašto je spreman da proda automobil koji toliko voli, Kej spominje da se u njegovoj kolekciji nalazi toliko vozila da želi da se reši nekoliko njih, i tako da pruži šansu još nekom da uživa u njima. Aukcija u organizaciji kuće Silverstone će se održati krajem meseca, a nema sumnje da će ovaj retki BMW biti u centru pažnje.

AutoRepublika

(1865)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments