1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Nemačka zabranila isticanje upozorenja na radare i sigurnosne kamere
Nemačka zabranila isticanje upozorenja na radare i sigurnosne kamere
51

Nemačka zabranila isticanje upozorenja na radare i sigurnosne kamere

2.60K
51
Podelite sa prijateljima:

Ovo se odnosi na sve vidove upozoravajućih oznaka, uključujući i one koje se pojavljuju na uređajima za navigaciju (uglavnom zasnovanim na GPS sistemu) i brojnim programima koje koriste raznovrsne telefonske aplikacije. Od sada će u Nemačkoj biti zabranjeno isticati upozorenja na lokacije kamera koje su instalirane zarad nadzora nad saobraćajnim zbivanjima. 

Odnosni zakon stupa na snagu veoma brzo, što uslovljava izmene u programskom kodu pojedinih pretraživača, to jest pružalaca usluga navigacije, poput kompanije TomTom, iz koje stiže saopštenje da će upozoravajuće funkcije biti automatski eliminsane putem osvežavanja programa na svim uređajima koji se tiču teritorije Nemačke. Svoju ponudu će novom propisu morati da prilagodi i tamo popularni „provajder“ Waze, uostalom kao i svi ostali.

Pored Nemačke, identična zabrana je na snazi tokom krstarenja automobilom, motociklom, kamionom i slično, kroz Tursku, Švajcarsku, Kipar i Severnu Makedoniju. Interesantan je, i očito podeljen stav, koji po ovom pitanju zauzimaju različite nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja.

Možda je zanimljivo da navedemo i kompromisan primer koji demonstrira zakonodavac u Francuskoj. Naime, u zemlji Gala nije dozvoljeno ukazivati javno na tačne lokacije radara dok je posve legitimno označavati zone u kojima su smešteni „nadzorni komadi tehnike“.

Ono što je utešno, jeste da će vozačima biti omogućeno da neke funkcije navigacionih sistema, konkretno TomToma, deaktiviraju kako bi se ostalo u zakonskim okvirima pomenutih zemalja. Jasno, kasnije se jednostavno ponovo uključuju i život postaje nešto lagodniji, mada….

Propisi moraju da se poštuju, sa ili bez dodatnih upozorenja!

AutoRepublika

(2604)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

51 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

A u pm.slobada vozačima!

moron

Zadnje vreme došlo …
Još negde u garaži imam radar detektor koji sam skinuo sa kola „pre Hrista“ … Eh, lepa neka davno prošla vremena…

Don

Sretan dan Mladosti! 🚬🌹🥰

moron

A „štafete mladosti“ više nema …

Don

Nema, al nas ima! Još se sjećam naslovnice ferala, dok je krivousti bio živ, glasila je : senzacionalno! Ugledni hrvatski povjesničar F.t. otkrio da je od 1892 do 1980. ŽIVIO DRUG TITO.
Ispod je bila slika druga Tita koja je krasila čitavu naslovnicu. U to doba, tako šta napisati a onda i kupovati bilo je opasno po život, atmosfera linča.

moron

Da, Tite više nema, ali nas još ima … 🙂 Kada je već ta davna prošlost u pitanju … Sinoć mi jedan drugar pokaže na oglasima neki prastari kamper, za neke smešne pare, uradjen na bazi onog starog Mitsubishi kombija sa 4WD, što je imao motor napred, izmedju vozača i suvozača. I ja se, naravno, odmah setim ZOI 1984 Sarajevo 🙂 Ne mogu sada baš da se setim oznake tog modela, mada sam jednom (mislim, 1985 ili 1986. ) baš sa tim olimpijskim kombijem ( tj. onom proterenskom vezijom ) putovao iz Sarajeva do Ohrida i nazad. Eh, kakvo je… Pročitaj više »

Don

Hahah, dok ukapiran šta je kiseljin 🙂 to su bila vremena.

D_C

L300, verzije sa 4×4 na modifikovanoj Pajero platformi. Jednako sposoban van terena kao Pajero, al’ naravno sa mogucnoscu prevoza vise putnika.

moron

D_C
Bravo, setio si se.
Da, veoma je bio sposoban i prohodan po terenu, primetio sam, ali, slabo udoban za putnike 🙂

moron

Pogledah naslovnu stranu. Baš je bila velika hrabrost tih ratnih godina tako „lajati“. Feral je po tome bio poznat.

Don

Imaš li ikakvu sliku tog vozila ?
@moron, ko komunistu si me razočarao, pa zar nema testa povodom dana Mladosti??? Eeee, ccccc 🤔🙄😤

moron

Don
Ovo ti je bolje od slike za L300 AWD.
https://www.youtube.com/watch?v=PrHkqIfF_nQ

A što se tiče „testa“, krhi su moje znanje i testerske sposobnosti … Jer, osim da legnem ispod kola (što mi je omiljena poza za odmor i rekreaciju ), nema drugog načina da bih prepoznao (pa ni u vožnji) da li neka kola pozadi imaju multilink ili krutu osovinu … Zamisli tek da ti ja objašnjavam osećaj o vožnji, kakav je npr.“handling“ ili „steering“ 🙂

Don

dobra makina.
ma koga briga za hendling crva, znamo da je autobus i da „ima izac“. Trebas napisati svoje vidjenje drugovima, prvih sedam dana Crva sa moronom, crv uputio apel :“ spasite me!“ 🙂
Zar tamo dole nije sve pod plastikom?

Peki

@Moron i ja imam taj detektor vec desetak godina, ali verujem da znas to nije isto sto i upozorenja. Naravno da ga ne upotrebljavam jer ukoliko ga pandrurski radar „napipa“, te ga ovi pronadu, kazne su od vise hiljada evra ili oduzimanje vozila (ukoliko je ugraden u automobil). Oznake pored puta, dakle panoi koji najavljuju radar u Francuskoj su za sada legalni i obavezni, kada se radi o fiksnim radarima. Problem su mobilni, policija moze da se zaustavi bilo gde i vrsi kontrole, ili iz vozila u pokretu, koje snima sva koja mu dolaze u susret ili ga preticu. Strava… Pročitaj više »

moron

Peki,
ja sam veoma dugo imao radar detektor, ali, kako su sami radari brzo i dosta napredovali, veoma davno je on postao i „slabo funkcionalan“ (na kraju je maltene postao samo „obaveštenje“ da si „već upucan“ i ništa više), a onda je i promenjen zakon, pa je postao „bodovan“ sa 6 „točkica“, pa je izgubio svaki smisao 🙂 A, nekada je bio baš korisna stvar, mada ja i nisam neki Fandjo, ali, svejedno, baš je bio koristan, do tog prokletog tehnološkog napretka radara …

Don

A za tipkanje po tabletu auta? Ništa.

Ohlins adjustable damping

Ja očekujem da se što pre preuzmu mere po pitanju brzine kretanja pešaka. Ne mogu neki se suludo brzo kretati i ugrožavati one sporije koji gledaju izloge ili su stari i iznemogli. Treba odrediti maksimalnu brzinu, odrediti gde je dozvoljeno da pešak obiđe drugog pešaka, kao i dozvoljene smerove kretanja na trotoarima kao i gde pešak može da zastane. 🙂 Jer ako se brzina pešaka smanji za 2 km/h, poveća će se bezbednost pesačkog saobraćaja bar za 20 % 🙂 U ovu priču bi trebalo da se ukljuci naš renomirani stručnjak Damir Okanović i da nam ukaže na prednosti ovakvih… Pročitaj više »

moron

A naš čuveni profesor Vujanić? Zašto da on bude izostavljen? A toliko je, kažu, „dobrih veštačenja“ bukvalno „odradio“ …
Inače, kada smo već kod profesora Saobraćajnog fakulteta ili Fakulteta prometnih znanosti (zavisno koji deo ex YU gledamo ), dopada mi se kako Profesor Marušić na svom sajtu Autoportal.hr povremeno vrši stručnu analizu odredjenih saobraćajnih nezgoda koje se dese u HR.
Obično su, naravno, u pitanju teške tragedije, i čoveka nekada dopadne i muka od čitanja (u smislu teških posledica), ali, vredi nekada pročitati…
Možda nekome čoveku nekada od toga i „dodje iz dupeta u glavu“. Ko zna.

s mile

nekom prilikom na putu kroz Bugarsku, videh ostatke od auta, saobraćajka, kažu mi da ima često takvih školjki, koje imaju svrhu da ukažu na moguće posledice…. neprilagođene brzine

moron

Da, oni imaju dosta takvih „auto lešina“ pored puta. Vidi se da je to namerno ostavljeno. Kao opomena.

kola

tamo u ameriki serif moze date kazni zasta hoce sigurno kaznjva i za nepropisno odanje po plocniku pa cak i ako mu se ucini da imas kriv nos ili tijr kapa nakrivljena a opet mos imati mitraljez sciljom da pobijes celu skolu i nebrines se od serifa. tamo kamere nemaju svrhu jer to serif proceni brzinu cas posla pate rebne i bez radara i bez slikanja

Yankee

To uopste nije istina. Kao prvo, u Americi ne postoji „redovna kontrola“ tako da te ne mogu zaustaviti bez razloga.
A sto se tice nosenja oruzija, to nije protivzakonito tako da te ne mogu zaustaviti samo zato sto nosis oruzje.

https://autorepublika.com/2018/09/26/kako-izgleda-bliski-susret-sa-americkom-saobracajnom-policijom-video/

kola

ooo pa ti slabo se razumes u serfski sistem amerike
pazi ovo batane moj
https://youtu.be/DbBFaWzMHAQ?t=225

https://youtu.be/zNQsffKRFxQ?t=186

Yankee

Sta treba da pazim tu? Posebno na drugom videu, gde pandur kaze da postoji osnovana sumnja da je vozac pod dejstvom alkohola. Da je ona gluperda lepo poslusala da izadje iz kola i uradila par testova da se vidi da li je pod dejstvom alkohola – lepo bi bila pustena i sve bi se zavrsilo bez problema.

kola

prvi video ako razumes engleski ovakih dripaca pandura nema ni u tunguzji veca samo u ameriki

pazi ovog diku serifa
https://youtu.be/CKnlVu3LL28

Yankee

Nikad nisam bio u Tunguziji pa ne znam kakvi su panduri tamo, ali ovde u Americi su jako fer i konkretni ako si i ti fin i prijatan sa njima. Nikad nisam imao ni najmanji problem sa njima, a ko hoce da se pravi pametan onda prodje kao ovi genijalci na videu.
A ovaj prvi lik je zaustavljen jer nije stao na „stop“ znak. Pogledaj video iz pocetka. To je dovoljan razlog da bude zaustavljen. A posto se onda opirao dobio je sta je zasluzio.

kola

neznam imas li oko da vidis kolko je stajo na stop kako je serif namerno ubrzo i nije mu reko prekrsaj. stoka serifska
poglesaj gornji video kako ovaj dileja serif prepipava polugolu zensku i kako je testira. tu netreba ni dreger ni radar to je genija sesirdzija serif radi sta oce

kazem vako ponasanje policije na balkanu je nezamislivo. zivis u zemlji aparhejda i pravnog sistema ko ima vise para

Yankee

Tip sa Kia Forte uopste nije stao na „stop“. Pogledao video od pocetka i gledaj u gornjem desnom uglu, uopste ne staje na „stop“. I nije mu rekao koji je prekrsao zato sto je tip odmah krenuo da se svadja sa njim. Da mu je dao vozacku ne bi imao nikakav problem. Za ovu zensku, sta predlazes – da je trebao da je pusti samo zato sto je zensko? Imala je zenska drugi izbor, a to je da odbije preres i da trazi da ga zenska policajka uradi, a tada bi joj bile stavljene lisice na ruke i isla bi… Pročitaj više »

kola

druze ovo nije policja ovo je nekulturna stoka a ako ti ovo podrzavas o cemu dalje pricati. ovde bi vake pandure vodili na posmatranje. samo pogledaj kako je zaustavio vozilo u zaustavnu traku autoputa ugrozava sobracaj i sta radi. ajde, ti znas ko u sbiji uzme mito i kako te to zaustave 10 puta u satu bas si pametan a kao ne vidis kolko je kija stajala na stop. ako se igde uzme mito to je usa. dal si ti rodjen tamo ili si tamo uteko

Yankee

A gde ti predlazes da zaustavi vozilo na autoputu? Ne brini, zaustavna traka na autoputu u Americi je sasvim sigurna jer ovde u zaustavnu traku ne moraju da beze ovi auti iz radnicke klase kada im BMW, Mercedes ili Audi blicaju da se sklone kao sto je slucaj u Srbiji. Ja sam bio u Srbiji sigurno 15-20 puta od kada sam otisao, tako da znam mnogo vise nego sto ti znas o Americi. Zamisli to – ja zivim u Americi vec 21 godinu, a ti mene ubedjujes kakva je ovde policija … Kad si ti bio u Americi da znas… Pročitaj više »

kola

vozilo se ne zaustavlja u zaustavnoj trki radi kontrole nikada cak ni u srbiji jos od rata 2000. vozilo se prati do odmorista ili raksnice. nisi ti u toku. pokondirio si se batane glumis da si silan amer. kad si ti u srbiju dao mito al da ne slazes. ziveo sam ja svukud i radio svasta ali nedo bog amerike jos nisam pao tako nisko.

Yankee

Ma bas pametno da se auto prati toliko dugo, taman prilika osobi da zataska ako ima bilo sta nelegalno u autu. Kao sto ti rekoh, ne brini za zaustavne trake u Americi, u Americi se nista nece desiti ako stanes u zaustavnoj traci. Nece njom juriti Stojadin i udariti u tebe zato sto mu neko iza u Audiju A8 bliza da se pomeri kao sto je slucaj u Srbiji. Placao sam mito gotovo svaki put kad sam bio u Srbiji, ne uvek za voznju, cesto sam morao da platim da bi naterao ljude da uradi posao za koji su placeni… Pročitaj više »

kola

izvini drug sa tobom ne vredi diskutovati. ti se ne razmes u saobacaj apsoluto. i ja sam placo mito u americi kad god sam bio placo fiktinu zenu placo svasta i sve su mi uzeli imigracione vlasti i proterali me samo sa gacama. amerika je zemlja mita i korupcije kriminala. ovde vozi po propisu i ne treba ti mito a ju tube je americka laz ko i sve ne nemacka ili srpska

Yankee

Vazi, vazi, ako ne platis mito onda ce te pandur drndati sat vremena jer je nesposoban da procita sta pise na internacionalnoj vozackoj. Ili jos gore – ubedjivati te da internacionalna ne vazi bez domace dozvole.

kola

trebali su i gace da ti skinu jer ovde ko god ima americke dokumente moze gadno proci a uz to poznato je da su ameri dileje i ubice ovog naroda. sledeci put provozaj se autoputom da vidis dal policija zaustavlja u zaustavnu

Yankee

Mozda bi trebao da nabavim svapske papire, jer su oni poznati kao veliki prijatelji i ljubitelji ovog naroda … 😉

kola

da i jesu nemci prijatelji koji drze najbolje firme u srbiji i rado vdjeni po kafanama i u drustvu njihovi menadzeri. zapamti da ovde 70 posto ljudi gadno mrzi amerikance i da nekad biti na nekim mestima nije zdravo po tebe i cuvaj se policije ako pokazes americke papire i to ima razlog opravdan. idi na kosovo kod siptara oni cete ceniti ali bas

Yankee

Utvrdili smo da su svabe sa svima prijatelji i da ispostuju sve dogovore – osim naravno onog sa Sovjetima kad su pobili 20 miliona ljudi … 😉

kola

ameriki i amerima od mene zelim sve najgore bar ko ovo nama sto bi. i vakvih od mene i pismenijih i manje pismenih ima bar vise od pola ove zemlje pa nebi vise da pricam stobom pokondirenim balkacom i izdajicom plemena svog

Yankee

Vazi, idi pricaj sa svojim ljubimcima nacistima, sigurno i oni vole tebe koliko ti njih, mada sumnjam da je to moguce.

kola

nisu oni nacisti sram te bilo

Yankee

To bi oni (a izgleda i ti) voleli da svet misli… 😉

Don

garant si platio jer je drot vidio gume :-))

Yankee

Sledeci put cu onda predati racun rent-a-car kompaniji, posto je njihov auto svaki put.

kola

e

Balkanboj

Koristim aplikaciju za mobilni, Mypatrol (ima na play prodavnici kao i za apple). Aplikacija radi dok se koristi mobilni internet, i prikazuje patrole koje je neko od korisnika prijavio. Naravno, i onaj ko koristi aplikaciju može postaviti patrolu ili potvrditi / negirati ako je ista otišla sa pozicije.
Dobra je stvar što ti prikazuje i one fiksne kamere i sivim tačkama potencijalna mesta gfe najčešće budu parkirani. Prikazuje i gužve na putu.
Meni trenutno najkorisnija.

Don

za koje zemlje vazi ta app? sumnjam da ju neko u de koristi

Balkanboj

Don, koliko vidim nema ograničenja u kojoj zemlji se app može koristiti. Razvio je neki tim iz Srbije ali kad pogledam mapu najviše aktivnih korisnika ima Cg, onda Srbija, i nešto malo u BiH i Hr. Izgleda da zavisi od kulture „blicanja“ i upozorenja drugima da ima patrole. Moje kolege s posla su vrlo revnosne u prijavljivanju patrola jer ovi naši kauboji nemaju edukaciju kao motiv već isključivo kaznenu politiku. Mene je spasila par puta jer kad imam indikaciju da je patrola na lokaciji (prilično tačno po GPS-u) usporim i kucnem za potvrdu. Čak se znaju i modeli presretača i… Pročitaj više »

Don

Znaci, za mene je beskorisna. Jedva prijave nesto i na waze.

Balkanboj

Za android imam krekovanu navigaciju Navigon by Garmin, ima spisak stacionarnih kamera za čitavu EU, ako ne uradiš update mapa neće biti ni brisanja kamera u De.
😉