1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Pooštreni kriterijumi na testovima koje organizuje Euro Ncap
Pooštreni kriterijumi na testovima koje organizuje Euro Ncap
3

Pooštreni kriterijumi na testovima koje organizuje Euro Ncap

255
3
Podelite sa prijateljima:

Dostizanje maksimalnih pet zvezdica na testovima bezbednosti koje organizuje Euro Ncap će u budućnosti biti značajno komplikovanije. Evropska organizacije je odlučila da pooštri svoje protokole ostavljajući tako više mesta za vrednovanje eventualno implementirane nove  tehnologije, kao i za uvođenje u proceduru novih testova koji će voditi ka bezbednijim automobilima. Da vidimo koje promene su se dogodile. 

Obelodanjena informacija nikako ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na činjenicu da Euro Ncap, kao nezavisno evropsko telo nadležno za procenjivanje parametara koji se tiču bezbednosti vozila, jača i širi elemente svoje kontrole. To se uobičajeno događa na svaka dva leta Gospodnja, što znači da 2020. godina označava početak nove ere. Tako je sada na scenu stupilo i par važnih novina.

Glavna se tiče testa čeonog sudara. Konkretan ispit se u prethodnih dvadesetak godina obavljao tako što bi se testirano vozilo zakucalo u nepokretan, stabilan zid, i to pri brzini kretanja od 64 km/h. Međutim, ubuduće će barijera biti pokretna i podložna deformaciji, a pritom će se i ona, u momentu frontalnog sudara s ispitivanim automobilom, kretati brzinom od 50 km/h. Opisani scenario je bez dileme bliži onome što se, nažalost na svakodnevnim osnovama, dešava u realnim saobraćajnim uslovima. Kao primer se mogu uzeti udesi koji se dogode na raskrsnicama.

Dalje, organizacija se pobrinula da dobije dodatne informacije, a na osnovu sprovođenja testa, ugradnjom posebnih senzora u prepreku, na koji način se mere različiti faktori inicirani udarom. Novom setu korisnih podataka koji će biti prikupljeni tokom sprovođenja testa, doprineće i to što je Euro Ncap uveo u upotrebu novu lutku nazvanu „Thor“, a koju eminentni svetski stručnjaci iz oblasti bezbednosti smatraju globalno najnaprednijom.

S mnogo više pažnje nego što je to do ovog trenutka bio slučaj, analiziraće se implikacije bočnih udaraca, a sve zbog toga što je takav udes dospeo na drugo mesto vodećih razloga za izazivanje smrtnog ili ishoda s teškim posledicama. Zahvaljujući većoj masi prepreke koja udara u bok vozila, kao i višoj brzini njenog kretanja, biće moguće dobiti realniju sliku posledica bočnog sudara.

Organizacija Euro Ncap će po prvi put, u okviru sprovođenja ovog testa, sagledati kakve povrede jedan drugome mogu naneti vozač i suvozač, kao što će premijerno proceniti i efektivnost centralnih vazdušnih jastuka. Najavljene izmene bi trebalo da ohrabre unapređenje centralnih vazdušnih jastuka između sedišta, uključujući i onih montiranih na malim vozilima, kao što je to slučaj, na primer s novom generacijom Honde Jazz (gornja ilustracija).

Dodatno, sistemi pomoći vozaču će biti detaljnije analizirani i ocenjivani. Tako će organizacija više pažnje obratiti na efektivnost rada sistema autonomnog kočenja u kritičnim situacijama, posebno prilikom hoda unazad, sa akcentom na detekciju pešaka, kao i u slučaju prilaska vozilom raskrsnici, gde se očekuje da sistem ispolji sposobnost uočavanja dolazećeg saobraćaja s boka vozila. Predmet posebnog interesovanja ocenjivača će biti i elektronski kokteli pomagala koji procenjuju stepen budnosti, to jest pažnje vozača.

Paket novoproklamovanih pravila će u velikoj meri otežati proizvođačima postizanje vrhunskih rezultata, što i sam organizator naglašava objavom sledećih reči: „Uticaj ovih unapređenja na sistem ocenjivanja će biti značajan. Korisnici rezultata našeg rada moraju biti ekstremno obazrivi kada porede rezultate koje ćemo tek objavljivati, s onima koji su dobijeni u prošlosti, primenom znatno labavijih kriterijuma.“

Nama ostaje da iščekujemo deklaraciju rezultata s prvog talasa testiranja vozila, prema novim kriterijumima, pa da onda krenemo u proces formiranja utisaka o mogućnostima uporedne analize.

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Cim nema small overlapa, je*aji ga.

Ауто камере Србија

Уопште нису пооштрени. Напротив. Велики корак уназад.

moron

Mislim da bi bilo nužno da se onda promeni i „naziv konačnih ocena“. Ne bi smeo ostati postojeći sistem označavanja ( jedna zvezdica, dve zvezdice … pet zvezdica ). Mora biti neki drugi način, inače će marketinški magovi da vam kažu samo, primera radi, da je „pet zvedica“ i biće lakša manipulacija sa „konzumentima“.