1. Home
  2. Vesti
  3. Američki proizvođači ostaju bez zaliha pikap kamioneta
Američki proizvođači ostaju bez zaliha pikap kamioneta
4

Američki proizvođači ostaju bez zaliha pikap kamioneta

319
4
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da su Amerikanci zaluđeni pikap kamionetima i sve do nedavno, oni su činili oko trećinu prodaje svih novih automobila „preko bare“. Takva vozila su takođe izuzetno profitabilna za kompanije pa su mnogi proizvođači prethodnih godina odlučili da se manje koncentrišu na putnička vozila, a više na popularne pikape. To se posebno odnosi na takozvanu „Veliku trojku“, to jeste General Motors, Ford i Fiat-Chrysler čiji su modeli Chevrolet Silverado, Ford F-Series i Ram Pickup među tri najprodavanija vozila u ovoj državi.

U prvom tromesečju ove godine se desilo nešto što nikada ranije nije zabeleženo u istoriji američke automobilske industrije. Naime, „Velika trojka“ je prodala više pikapa nego ostalih vozila iz svih drugih klasa, a u koje spadaju putnički automobili, zatim krosoveri i na kraju terenci.

Ova vest stiže kao iznenađenje pošto su pre svega par godina pikap kamioneti bili u zaostatku od preko pola miliona jedinica, ali nove ponude u vidu „beskamatnog“ kredita sa rokom otplate od, do sada nečuvenih 84 meseca, su rezultirale u njihovoj popularnosti. Kako prenosi sajt Edmunds, oko četvrtina kupaca u mesecu aprilu je izabralo navodnu beskamatnu opciju umesto fabričkih popusta na ukupnu cenu vozila. Nije suvišno da ponovimo da je ovde najverovatnije kamata reprezentovana kroz „fabrički popust“ iz prethodne rečenice, dok nisu isključene i druge kreacije koje bi sakrile trošak kamate koji je neizbežan, pod okrilje nekog drugog izdatka (nabavna cena samog vozila, trošak osiguranja, trošak održavanja i slično).

„Velika trojka“ sada ima još jedan problem, a on se odnosi na sve manji broj primeraka pikap kamioneta na zalihama u salonima. Iako je prodaja novih vozila pala za preko 50% kod većine proizvođača, prestanak proizvodnje zbog epidemije virusa korone je rezultirao u podatku da bi saloni u skorije vreme mogli da ostanu bez vozila.

Posebno je pogođen najveći američki proizvođač General Motors, čiji su modeli Chevrolet Silverado i GMC Sierra zabeležili rast prodaje od čak 26% u prvom tromosečju ove godine. Ali, to takođe znači da saloni trenutno imaju zaliha vozila za još samo 30 dana i da će do kraja tekuće godine ostati bez robe na četiri točka za prodaju, a radi se o najprodavnijem modelu kompanije.

U nešto boljoj situaciji je Ford. Njegova linija modela F-Serije je najprodavanija u Americi još od 1981. godine, ali polako pokazuje godine pošto se nije značajnije promenio još od kada je trenutna generacija debitovala pre pet godina. Potpuno novi F-150 stiže do kraja godine pa Ford trenutno ima zalihu za još tri meseca.

Istraživanja koja je sproveo Automotive News kažu da svi proizvođači, u koje spadaju i Toyota, Nissan i Honda, trenutno na zalihama drže oko 400.000 pikapa, a mnogi od njih već planiraju da obnove proizvodnju narednih sedmica.

AutoRepublika

(319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

ima li neko iskustva sa trenutnim uslovima kamate kod nas, koliko izađe informativno auto kada se kamata ili neki način finansiranja obračuna….informativno

moron

Skoro svaka lizing firma na svom web sajtu ima opciju „kalkulator lizinga“. Sam podesiš ulazne cifre, vrednost, period i procenat učešća, i dobiješ „neku“ (grubu) predstavu o onome što te interesuje.

Yankee

Moj drugar je pre par godina kupio novi Ford F-150 Limited, pikap koji ima fabricku cenu od skoro $70.000. I bas se dvoumio da li mu je bolje uzeti 0% kamatu na fabricku cenu ili da uzme neki kredit od 1,9-3,9% na cenu nakon popusta. Na kraju je ispalo jeftinije kupiti sa 0% kamatom na 60 meseci. Tako da sve zavisi od vozila i koliki su popusti.

moron

Moj kolega, kada se rešio Sebringa ( i servisera „Duleta žapca“, koji mu je godinama sisao krv), mada je imao pare i da plati sve odjednom, odluči da kupi nova kola ( astru sedan) na beskamatni kredit. Odemo zajedno, daju nam spisak dokumentacije koji treba da apliciranje za kredit (treba jedno „15 papira“, jer je preduzetnik, pa trebaju i poreski bilansi za poslednje tri godine, uverenja PU da nema neizmirenih poreskih obaveza, potvrde banke o prometu na računima …). A treba mu i jemac. Kaže: „Budi mi jemac“ Rekoh: „Brate mili, daću ti pare, samo nemoj da Ti budem jemac,… Pročitaj više »