1. Home
  2. Vesti
  3. Hiljade krosovera skuplja prašinu u luci u Kaliforniji
Hiljade krosovera skuplja prašinu u luci u Kaliforniji
4

Hiljade krosovera skuplja prašinu u luci u Kaliforniji

4.51K
4
Podelite sa prijateljima:

Epidemija korona virusa pravi haos logističkim centrima na Zapadnoj obali SAD-a. 

Teretni brod Jupiter Spirit stigao je u Los Anđeles posle tronedeljnog putovanja preko Pacifika iz dalekog Japana. Brod je pristigao u luku 24. aprila noseći više od 2.000 vozila, mahom primeraka Nissanovih modela Rogue i Armada,.

No, kada je Jupiter Spirit bio na nešto više od kilometar od obale, kapetan je dobio naređenje da usidri plovilo. Tako je ovaj brod proveo gotovo nedelju dana usidren nadomak luke, dok mu nije izdata dozvola da priđe i isporuči tovar.

Otada vozila stoje na parkingu kraj okeana, dok čekaju da se oslobodi prostor kod dilera. Sve to slikovito prikazuje aktuelnu situaciju u SAD kada je reč o prodaji automobila. Ista je u martu u toj zemlji opala za 40%.

„Dileri u ovom trenutku ne prihvataju nova vozila, flotna prodaja je takođe u velikom padu. Osim toga, flotni operateri kao i ni kompanije koje se bave rentiranjem automobila ne prihvataju nove četvorotočkaše“, kaže Džon Felito potpredsednik norveške kompanije Wallenius Wilhelmsen koja se bavi transportom.

Većina vozila koja se u SAD uvozi iz Japana prolazi kroz luke na Zapadnoj obali. Prošle godine je iz Japana stiglo skoro 250.000 automobila. Stručnjaci ističu da su američke luke na Tihom okeanu prebukirane i da je stvoreno usko grlo jer dileri ne preuzimaju vozila, što je inače prouzrokovano daleko manjom potražnjom.

U kakvom su logističkom problemu luke na Pacifiku govori i činjenica da je rukovodstvo The Port of Hueneme bilo primorano da pronađe u okolini smeštaj za čak 6.000 automobila koji su trenutno „višak“, i kako bi oslobodili parking za pristizanje novih vozila.

Toyota i Hyundai navode da su se susreli sa sličnim problemima, te da su obe kompanije potražile dodatni prostor za odlaganje svojih automobila nakon što stignu na američko tle.

Iako u ovom trenutku logističko usko grlo izgleda kao pravi pakao, rukovodioci luka u zapadnom delu SAD-a, pribojavaju se još goreg scenarija – recesije. Naime, postoji opravdan strah da će zbog manje potražnje doći i do daleko manje isporuka u luke, što će samim tim ugroziti i njihovo poslovanje.

Očekuje se da će tržište novih automobila u SAD ove godine ostvariti pad od 27%, te da će širom ove zemlje biti prodato oko 12,7 miliona vozila, što će biti najgori rezultat još od 2010. godine.

AutoRepublika 

(4511)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

S obzirom da su na obali dovoljno je jedno lepo nevreme da malo osoli automobile pa će proći kao i oni u Kanadi.. Staro gvojze

moron

Pad od samo 27% ove godine u USA? Ne verujem u tako optimističan scenario.

s mile

USA malo kasni sa Coronom, tako da će se kasnije videti i opšti uticaj Corone

Boris Z

Kod mene u dvoristu ima mesta za 15, posaljite odmah 😂