1. Home
  2. Zelene strane
  3. Prvi električni valjak na svetu je već u pogonu
Prvi električni valjak na svetu je već u pogonu
3

Prvi električni valjak na svetu je već u pogonu

261
3
Podelite sa prijateljima:

BAM Infra Nederland je razvio prvi svetski električni valjak namenjen putnoj industriji. Nastao je konverzijom klasične dizel jedinice. Proces adaptacije je potrajao oko osamnaest meseci, a nakon uspešnog kompletiranja procesa, elektrovaljak je izložen testu u realnim uslovima, to jest angažovan je na izgradnji holandskih drumova. 

Prema navodima koji stižu iz kompanije, uspeh ovog projekta praktično otvara vrata elektrifikaciji kompletne mašinerije angažovane na asfaltiranju puteva, odnosno u niskogradnji.

BAM je holandska građevinska kompanija koja u svom poslovanju očito veoma vodi računa o održivosti i inovativnom pristupu. Trenutna situacija na tržištu je takva da se na strani ponude nalazi ekstremno mali broj stavki koje se napajaju strujom, a mogle bi biti upotrebljene u nekom vidu mašinske industrije. Ponuda je limitirana na uzak obim mašina za iskop (ekskavaciju), kao i kamiona i kipera. Međutim, izostaje ponuda striktnije profilisanih mašina, poput onih koje se upotrebljavaju za izgradnju putne infrastrukture.

Kada su čelnici pomenute firme shvatili da ne mogu da naruče mašinu kakva im je bila potrebna, inženjeri su pristupili konverziji valjka pogonjenog dizel motorom, teškog 10 tona.

Za razliku od ostalih građevinskih mašina, zadatak valjka se ogleda u sabijanju asfaltne smese na tek postavljenoj putnoj podlozi, kako bi se površina ujednačila i postala kompaktnija, trajnija. Stoga, potrošnja pogonskog energenta nije ogromna, nasuprot mašina od kojih se zahteva da obavljaju zemljane radove.

Iz tog razloga, bilo je relativno jednostavno predvideti utrošak struje, kao i neophodnu veličinu baterijske jedinice kako bi sabijač (valjak) bio delotvoran. BAM tvrdi da se dopuna baterija kompletira u roku od pet sati, a da je onda zaliha pogonskog goriva dovoljna za osam sati neprekidnog rada.

Prva upotreba valjka, koji se često naziva i kao kompaktor ili sabijač, se dogodila u opštini Alemr, u središnjem delu Nizozemske. Vlasnik mašine tvrdi da upotrebom električnog pogonskog sklopa, kompanija štedi 73 nafte na svakodnevnoj osnovi. Naravno, samo kada je valjak u pogonu. Takva potrošnja je ekvivalent emisije od 236 kilograma CO2.

Sada je pred inženjering timom BAM-a novi izazov. Tiče se elektrifikacije ostalih mašina neophodnih u industriji izgradnje puteva. To se pre svega odnosi na drobilicu. Stručni deo ekipe razmatra i varijante u kojima bi bila upotrebljena tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija.

AutoRepublika

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kola

bojan neki ti li si valjkadzija hehe

BojanNeki

Jesam, trudim se da ravnam sve gluposti koje mi stanu na put.

A sad pročitaj šta mislim o proboju električnih vozila ovde
https://autorepublika.com/2020/05/03/licemerje-nemackih-proizvodjaca-na-vrhuncu/#comment-20502

moron

Da li ovaj valjak može da se koristi samo na trasama radova koje su duž dalekovoda ? Struja za punjenje, odakle ? Neki dizel agregat pored ?