1. Home
  2. Industrija
  3. Nemci neodlučni kada je reč o gorivnim ćelijama
Nemci neodlučni kada je reč o gorivnim ćelijama
0

Nemci neodlučni kada je reč o gorivnim ćelijama

154
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlonedelja vest da će se Daimler ujediniti sa Volvo grupom u vezi razvoja kamiona koji koriste gorivne ćelije za pogon odjeknula je u nemačkim medijima. Oni se sada glasno pitaju, da li germanski brendovi zaostaju na ovom polju za konkurencijom? 

Nemački mediji, a očigledno i tamošnje kompanije, veruju da će do proboja u upotrebi vodonika kao goriva doći prvo kod kamiona, te tako i objašnjavaju saradnju Daimlera sa švedskim brendom. Novinari tvrde da će sada Daimler i Volvo imati realnu šansu da zajedničkim snagama nametnu kao lideri u ovom segmentu.

Ipak, navedene kompanije do sada su bile neodlučne kada su u pitanju gorivne ćelije.

Ovde je potrebno istaći da proizvođač automobila Volvo ne pripada Volvo grupaciji, već je reč o brendu koji je u vlasništvu kineskog Geelyja. Volvo grupa je pre nekoliko godina praktično odustala od ove tehnologije, dok smo nedavno saznali da Mercedes planira da ugasi proizvodnju modela GLC F-Cell, i da nema naznaka o nekom novom automobilu koji bi koristio ovakvo alternativno gorivo.

No, sada se kreće od „nule“. U novom zajedničkom poduhvatu, Šveđani ulažu čak 600 miliona evra, dok će Daimler ustupiti kompletno svoje znanje u ovoj sferi, kao i sve patente koje su razvili u prethodnih dve decenije.

Kao glavnu prednost gorivnih ćelija ističu njihovu ekološku prihvatljivost. Navode i da je potrebno dalje ulaganje u razvoj infrastrukture kako bi se ova tehnologija učinila pristupačnijom širem krugu potrošača.

Daimler i Volvo čvrsto veruju da je EV sistem neadekvatan za upotrebu kod kamiona, pre svega zbog ogromne mase baterija koje bi bile potrebne da se obezbedi dovoljno velika autonomija kretanja. Očekuju da će kamioni sa gorivnim ćelijama postati veoma privlačni kupcima u drugoj polovini tekuće decenije.

Nemački brendovi mahom nezainteresovani, osim jednog

Grupacije okupljene oko BMW-a i Volkswagena ne veruju u svetlu budućnost gorivnih ćelija, umesto toga okrenuti su razvijanju električnih i hibridnih vozila.

Ipak, jedan gigant automobilske industrije već duži period intenzivno radi na razvoju ove tehnologije, a u pitanju je Bosch. Osim što rade na implementiranju alternativnog pogonskog goriva u automobilima i kamionima, Bosch radi na razvoju stanica za punjenje i njihovom širenju.

Ova kompanija sarađuje i sa američkim startapom Nikola na razvoju kamiona koji bi koristio vodonik kao gorivo. Takav kamion trebalo bi da se nađe na tržištu najranije 2022. godine.

Izvršni direktor Boshca, Volkmar Dener, kaže da ta kompanija svakodnevno napreduje kada je reč o tehnologiji gorivnih ćelija. „Vodonik kao gorivo ima svoju primenu i kod automobila i lakih komercijalnih vozila, pogotovo ako se prelaze velike razdaljine“, kaže Dener.

Azijski proizvođači su lideri

Kada se govori o vodoniku kao gorivu, onda je jasno da Nemci ovde nisu u vrhu. Šta više, germanske marke sarađuju sa liderima u toj klasi – azijskim brendovim. Tako se BMW oslanja na partnerstvo sa Toyotom, dok Audi ima potpisan ugovor sa Hyundaijem kada je reč o gorivnim ćelijama.

Hyundai u Evropi nudi model Nexo, a Toyota Mirai – automobile koji koriste gorivne ćelije. Ipak, njihova cena na Starom kontinentu je veoma visoka, stoga i ne čudi što oba vozila ne mogu da se pohvale sa velikim brojkama prodatih primeraka.

No, obe kompanije veruju u svetlu budućnost ove tehnologije. Tako Toyota planira da uveća kapacitete za proizvodnju modela Mirai sa aktuelnih 3.000 jedinica na godišnjem nivou na 100.000 primeraka. Toyota takođe planira razvoj velikog pikapa koji bi koristio vodonik, ali rade i na implementaciji ove tehnologije u drugim vozilima, kao što su recimo viljuškari.

Dizel kao uzor

Hyundai planira da do 2025. godine na godišnjem nivou prodaje 110.000 vozila koja koriste gorivne ćelije. Osim toga, južnokorejski automobilski div promoviše upotrebu ove tehnologije na internacionalnom nivou. Hyundai želi da uveća kapacitete za proizvodnju samih gorivnih ćelija u svojim fabrikama u matičnoj državi, teže ka tome da do 2030. godine proizvodi pola miliona ovakvih ćelija na godišnjem nivou.

Nemački stručnjaci ističu da su gorivne ćelije alternativa dizelu, jer svoje vrline iskazuju pri korišćenju na dugim putovanjima. Analitičari ukazuju na paralele sa dizelom. „Pre 30 godina dizel agregati nisu bili naročito zastupljeni u automobilskoj industriji. Ali su uspeli da za kratko vreme pređu put od poljoprivrednih mašina do velikih automobila, SUV i pikap modela“, kaže nemački stručnjak Gerhard Volf.

Hyundaijev PR u Nemačkoj, kazao je povodom tehnologije gorivnih ćelija da bi taj brend voleo da se više nemačkih marki uključi u razvoj ovog alternativnog goriva. „Tako bismo mogli da obezbedimo bolju infrastrukturu za potrošače“, kaže zvaničnik korejskog proizvođača.

Dok se nemački giganti uključe (ako se uopte priključe) u razvoj pomenute tehnologije, jasno je da će azijske marke imati ogromnu prednost. Šta više, ona je već sada ogromna. Toyota sarađuje sa japanskom svemirskom agencijom na razvoju vozila za istraživanje površine Marsa i Meseca koje će koristiti upravo gorivne ćelije. Japanci predviđaju da će ovo vozilo sa jednim punjenjem rezervoara moći da pređe oko 10.000 kilometara.

AutoRepublika 

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments