1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundaijev model sa središnje postavljenim motorom cilja Supru i Nissan Z?
Hyundaijev model sa središnje postavljenim motorom cilja Supru i Nissan Z?
0

Hyundaijev model sa središnje postavljenim motorom cilja Supru i Nissan Z?

133
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai razvija sportski model sa središnje pozicioniranim motorom koji bi trebalo da pristigne u naredne dve do tri godine. Očekuje se da turbo četvorocilindraš isporučuje preko 300 konja, a korejska marka ima za cilj da u ponudu stavi priuštiv automobil u egzotičnoj, sportskoj postavci.

Modeli sa centralno postavljenim motorom su zaduženi za imidž. Imaju ih „radničke“ marke poput Chevroleta i Forda, a i luksuzna GT niša nije imuna na njih, poput Maseratija i Aston Martina. Mi, automobilski entuzijasti, uvek pozdravljamo ovakve poteze.

Kada bude pristigao za dve ili tri godine, treba očekivati da Hyundai postavi standarde u ovom uskom segmentu po pitanju cene. Makar, svi se nadaju da će to biti tako. U korejskoj kompaniji još uvek „vagaju“ da li će se raditi o Hyundaiju od 40.000 dolara ili Genesisu od 70.000 zelenih novčanica. Realno, suviše je rano da se premijum filijala upusti u borbu s Corvetteom i Porscheovim modelima, ali zato bi Hyundai N divizija mogla da bude odlična polazna tačka. Ujedno, poboljšala bi kako svoj imidž, tako i kredibilitet, jer podsetimo, jedan BMW u svojoj gami nema takav model.

Kao pokazatelj svoje namere, Hyundai je nedavno u najmanju ruku zaintrigirao novinare koji su se našli za volanom RM19 (RM – „racing midship“), koji je zapravo bio Veloster, modifikovan tako da može da ponese poprečno postavljen četvorocilindraš između zadnjih točkova. Uz „hipertrofirani“ turbopunjač, 2,0-litarska mašina svojih 390 konja na točkove isporučuje preko šestostepenog sekvencijalnog menjača. Doduše, RM19 nema savršen odziv i prilično je nagao, s teškim menjanjem stepena prenosa i neutralnom šasijom koja će se „zavrteti“ ukoliko je ne ispoštujete i neiskusni ste s ovakvim tipom vozila. Za inženjere, RM19 je prilika da se uhvate ukoštac s izazovima koji se javljaju kada se motor postavi iza zadnjih sedišta.

Ukoliko Hyundai obavi sve kako treba, serijski primerak bi trebalo da bude pozicioniran u ravni s Toyota Suprom i novim Nissanom Z, mada bi i dalje mogao da podseća na Veloster.

Za očekivati je da „konjica“ bude malo ublažena u odnosu na RM19 u cilju poboljšanih voznih osobina. Šta možemo da očekujemo? Hedžbek s dva sedišta s osmostepenom transmisijom s dvostrukom spojnicom i nekih 330 ks, uz masu od oko 1.500 kilograma? Porsche 718 Cayman, čuvaj se!

AutoRepublika

(133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments