1. Home
  2. Video
  3. Kazahstan: Najveći kamion na svetu zgazio SUV s putnicima (VIDEO)
Kazahstan: Najveći kamion na svetu zgazio SUV s putnicima (VIDEO)
3

Kazahstan: Najveći kamion na svetu zgazio SUV s putnicima (VIDEO)

12.64K
3
Podelite sa prijateljima:

Kamion BelAz je prosto smrvio automobil u kom se nalazilo nekoliko ljudi. Začudo, niko nije povređen u incidentu koji saglasno zapletu deluje, kao da je snimljen u apokaliptičnom holivudskom filmu, a u stvari je ovekovečen u kamenolomu otvorenom u kazahstanskoj regiji Karagandi.

Vozač grdosije izgleda da uopšte nije shvatio da se praktično ispred njegovog vozila nalazi parkirani krosover. Pri polasku je skrenu udesno, hvatajući pravac koji je kamion vodio tačno na putničko vozilo. Čim je video šta će se desiti, vozač krosovera je povikao, ali je malo verovatno da ga je vozač BelAZ-a mogao čuti u kabini. Pre će biti da je čovek shvatio da je naleteo na prepreku i, srećom se odmah zaustavio.

U međuvremenu, dva putnika iz SUV-a su nekako uspela da se izmigolje iz ugroženog vozila. Treći putnik je ostao skamenjen u vozilu, što predstavlja svojevrsno svedočenje o zastrašujućem činu prilaska montsruozne mašine koji je bio očit kroz polomljeno vetrobransko staklo. Ali, čak ni ta osoba nije povređana.

Kamera montirana u oštećenom vozilu je uhvatila onaj najstresniji trenutak incidenta, pa sam snimak predstavlja svedočanstvo iz realnog života. Inače, tamošnji mediji su preneli da je vozač SUV-a došao do kamenoloma po pozivu, jer je trebalo popraviti uređaj za klimatizaciju na kamionu.

Sasvim je sigurno da majstor za klima uređaje nije očekivao ovakvu dobrodošlicu, a s jednakom izvesnošću možemo zaključiti da automobil kojim je došao na intervenciju, to jest Suzuki Grand Vitara XL-7, nije više za upotrebu.

Inače, damper BelAZ je najveći kamion na svetu i njegovi gabariti su impresivni. Dug je 20,6 metara, širok je 9,87 metara, dok je po visini na koti od 8,16 metara. Kotrlja se na osam točkova, po dva para na svakoj od dve osovine. Svaki pojedinačni točak je četiri metara dužine u prečniku, i vozaču je shodno tome stvarno nemoguće da zapazi prepreke koje su preblizu ogromnom kiperu.

Ovakav BelAZ 75710 poseduje izuzetno složen pogonski sklop. Integriše dva turbodizel motora u konfiguraciji V16, i svaki od njih poseduje radnu zapreminu od ogromnih 76 litara. Na taj način, duet motora koristi 152 litra zapremine iz kojih se dobija po 2.300 konjskih snaga. Ukupna moć sistema se meri sa 4.600 konjskih snaga uz maksimalni obrtni moment koji je bezmalo 10.000 Nm.

Poenta je da duet motora s unutrašnjim sagorevanjem funkcionišu kao generator, dok je pokretčka sila kamiona u vidu četiri električna motora, to jest po jedan za svaku osovinu. Kada je kamion samo delimično pod opterećenjem, samo jedan generator je aktivan, što je korak na koji se odlučio razvojni tim, s željom za uštedom goriva.

Kolos dostiže maksimalnu brzinu od 64 km/h kada je prazan. Kada je opterećen do krajnjih granica, nije u stanju da prebaci brzinu kretanja od 40 km/h.

Pogledajte kako to izgleda kada te pregazi BelAZ.

AutoRepublika

(12639)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Odmah uvesti sankcije Bjelorusiji!!!

ona zastavica na autu im je jako niska, kad sam bio u rudniku Omarska, tamo sve Nive i kombiji nose zastavice na štapu od 4 m, da ih vide iz dampera (i damperi su tri puta manji od ovih)

moron

Jeziv doživljaj …

Mislim da ovaj deo teksta nije dobro sročen, da poslednja rečenica protivreči ovoj pre ( „Poenta je da duet motora s unutrašnjim sagorevanjem funkcionišu kao generator, dok je pokretčka sila kamiona u vidu četiri električna motora, to jest po jedan za svaku osovinu. Kada je kamion samo delimično pod opterećenjem, samo jedan generator je aktivan,“ )

Jedan EV po točku ili po osovini ? A nema ih četiri ?

s mile

srećom niko nije nastradao

Izmenjeno 2 godine pre od strane s mile