1. Home
  2. Industrija
  3. Istraživanje predviđa veliki pad prodaje električnih automobila
Istraživanje predviđa veliki pad prodaje električnih automobila
5

Istraživanje predviđa veliki pad prodaje električnih automobila

274
5
Podelite sa prijateljima:

Konsultantska kuća Wood Mackenzie očekuje da će u tekućoj godini prodaja električnih automobila na globalnom nivou opasti za 43%! 

U 2019. godini globalno je kupljeno 2,2 miliona električnih četvorotočkaša, a prema predviđanju pomenutih analitičara, ove godine broj prodatih ovakvih vozila pašće na oko 1,3 miliona.

Pandemija virusa korona, nesigurnost povodom flotne kupovine zbog niže cene nafte, kao i pristup kupaca koji će više čekati sa odlukom da se „počaste“ novim automobilom zbog očekivane ekonomske krize, sve su to razlozi zbog kojih stručnjaci Wood Mackenzieja veruju da će doći do strmoglavog pada prodaje EV modela.

Ističu i da će se tržište električnih automobila stabilizovati prvo u Kini, i to krajem novembra, dok će se u Evropi to dogoditi kasnije – u decembru mesecu. Predviđaju i da će se potražnja za električnim modelima u SAD opasti za 30% u odnosu na prethodnu godinu.

Analitičari Wood Mackenzieja navode da je većina kupaca nekog EV modela zapravo prvi put i vlasnik ovakvog automobila, te da će posledice pandemije koronavirusa uticati na to da se teže daje poverenje „novoj tehnologiji“.

Ukazuje se i na obazrivost proizvođača sa električnim vozilima, uprkos njihovoj proklamovanoj posvećenost EV segmentu i elektrifikaciji. „Ford je predstavio Mach E u novembru 2019. godine, ali automobil će biti dostupan u više zemalja tek 2021. godine. Volkswagen promoviše ID.3 već nekoliko godina, no prodaja ovog modela počeće ove godine. GM slavio je EV Day 4. marta, kao deo njihove posvećenosti EV modelima, iako nijedan njihov novi električni automobil neće biti dostupan pre kraja 2021. godine.“

Ono o čemu nije bilo dovoljno reči to su kazne u EU povodom flotne emisije štetnih gasova. Upravo ove sankcije priterale su praktično sve proizvođače koji prodaju vozila na Starom kontinentu da revidiraju svoj portfolio i posvete se elektrifikaciji.

Ostaje da se vidi da li će pad prodaje električnih automobila biti ovoliko drastičan, ili će biti umereniji.

AutoRepublika 

(274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Da bi se pad prodaje EV karakterisao kao pravi pad mora da se napravi paralela sa padom prodaje SUS-a.
Sve ostalo su prazne priče.

kola

reko ja da ce ti korona pojesti ev kola. ko je lud da kupi ev bez subvencija + mora da se zlopati po punjacima i nigde da ne stigne a uvodi se i placanje struje a nadam se i akcize za ev na struju. subvencije odlaze na bitnije stvari. cao ev vidimo se kad smislite nesto pametnije od baterija. ostace ovi mali ev auti kosto sluze trotineti za po gradu i tako

D_C

Ako sam ja juče prodao 10 nečega a danas samo 1, znači da imam pad prodaje od 9 nečega. To što si ti juče prodao takođe 10 nečega a danas samo 1,ne može nikako da znači da ja nisam imao pad prodaje.

Međutim ono o čemu se ovde piše je zapravo ljudski mentalitet koji se u vreme krize uvek okreće onom što je dobro poznato i sigurno, i da će električna vozila sa time biti više pogođena od onih sa SUS motorom. Pri čemu je sasvim nebitno koliko su ti ljudski strahovi realni ili ne.

BojanNeki

Pa na osnovu čega se tvrdi da će se SUS biti manje pogođen krizom u odnosu na SUS? Ko tako poznaje „ljudski mentalitet“ i to za vreme krize kakvu u moderno doba nismo imali? Jedina stvar koja može biti realna je što je zaustavljeno i širenje mreže punjača tako da i tamo gde su neki očekivali da će se stanje popraviti stvari stoje ili mreže nema uopšte. U zemljama koje imaju dobru infrastruktu teorije nema da će doći do većeg pada EV u odnosu na SUS. Pitao bih misli li neko da će se u Norveškoj kupci odlučivati radije za… Pročitaj više »

moron

Šanse nema da će ove godine biti kazni za prekoračenje flotne emisije. Eventualno insistiranje na tome u uslovima ekonomske krize koju je pandemija dolena bi bilo ravno ekonomskom suicidu ekonomski najjačih država Evrope. A u tim uslovima ne cvetaju ruže ni za EV.