1. Home
  2. Zelene strane
  3. Xiaomi HiMo H1 e-bicikl je najlakše prenosivo električno vozilo (FOTO)
Xiaomi HiMo H1 e-bicikl je najlakše prenosivo električno vozilo (FOTO)
20

Xiaomi HiMo H1 e-bicikl je najlakše prenosivo električno vozilo (FOTO)

532
20
Podelite sa prijateljima:

Kažu da se otrov drži u malim bočicama, a najnovije električno vozilo kompanije Xiaomi to dokazuje. HiMo H1 električni bicikl na rasklapanje je sada dostupan za pretporudžbine za ostatak sveta, četiri meseca nakon debitovanja u Kini.

Sklopivi bicikli nisu više revolucionarni novitet, jer sve više proizvođača istražuje opcije u ovom domenu u želji da vozačima isporuče proizvod koji bukvalno mogu nositi svuda, te na taj način maksimalno umanjiti šansu da on eventualno bude ukraden. Nakon svega, zaštita u vidu lanca i katanca zavisi isključivo od toga koliko je lopov posvećen tome da ukrade vozilo.

Međutim, najnoviji proizvod Xiaomija i njegovog podbrenda HiMo, nazvan HiMo H1, u potpunosti je različita „zverka“. Reč je o sklopovimo električnom biciklu bez pedala. Samim tim, možda je bliži terminu električni skuter, koji podseća na bicikl zbog dizajna rama.

Ipak, najsnažniji prodajni adut je što koncept sklopivosti podiže na viši nivo, s tim što je vlasnik sposoban da ga spakuje u dimenzije A3 papira i nosi ga u rancu.

H1 je lansiran u Kini pre oko četiri meseca a sada je dostupan za pretporudžbine u ostatku sveta preko IndieGoGo. Trenutno, oni koji imaju prvi šanse da ga se „dočepaju“, moraće da izdvoje 469  dolara, plus troškovi isporuke, što je značajno manje u odnosu na cenu jednog e-bicikla srednje klase, ali skuplje u odnosu na prosečan e-skuter.

H1 je dobio nemačko Reddot 2019 priznanje, a za ovako mali proizvod, isporučuje dosta snage. Naravno, nije predviđen za duge vožnje ali je za kratke urbane distance idealan. Ovo je kompromis koji je morao da bude urađen da bi bio isporučen „ultimativni portabl EV“.

Mase od samo 14,5 kilograma, s pogoom na zadnji točak, H1 se sklapa na veličiniu kutije i može da se ponese ili rukom ili da se stavi u ruksak. Njegovi mali gabariti ga takođe čini perfektnim za prtljažnik automobila ili prostor ispod sedišta u metrou. Ovo praktično znači eliminisanje rizika od krađe ili oštećenja.

Kada je rasklopljen, napravljen je s komforom i bezbednošću na umu, ram je podsesiv u odnosu na držanje vozača, dok je tapacirano sedište dizajnirano za uglađene vožnje. Možda izgleda „blesavo“ (zapravo i izgleda), ali to je u svakom slučaju zabavno što se tiče posedovanja ovog vozila, bar tako misle njegovi kreatori. Navodno, H1 je stilski izražajno vozilo, ali bezbedno u isto vreme, koje ne pravi kompromise s aspekta pouzdanosti i performansi.

Točkovi su mali, kao oni kod e-skutera, ali zato gume upijaju neravnine. Ovlaš pogled je dovoljan na ovo vozilo da shvatite da je predviđeno isključivo za popločane puteve, biciklističke staze i ravne, glatke površine generalno.

H1 dolazi s LCD displejem s meračem pređenog puta i pokazivačem nivoa napunjenosti baterije. LED prednje svetlo i zadnje „mačje“ svetlo, zaduženi su za vidljivost na putu. Digitalne kočnice se aktiviraju putem dugmeta.

DC motor bez četkica od 180 W napaja HiMo baterija od 7500  Ah, koja obezbeđuje procenjenu autonomiju od 30 kilometara pri maksimalnom opterećenju. Taj limit iznosi 100 kilograma. Baterija je teška 1,8 kilograma i može se ukloniti. Za njeno punjenje je neophodno od četiri do šest sati .

Za ovako malo vozilo, procenjen domet je pomalo iznenađujući. Ipak, moguć je jer H1 ne može da dostigne visoke brzine: proizvođači  navode maskimalnu brzinu od 18 km/h. To nije posebno brzo, ali sasvim dovoljno da vas na vreme doveze do posla i putovanje učini zabavnijim.

AutoRepublika

(532)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

„Točkovi su mali, kao oni kod e-skutera, ali zato gume upijaju neravnine.“
„Goes without saying“. Nadam se da je ovo PR priopćenje, imam e-trotinet, 8,5 inča, sasvim savršeno znam kako „upijaju neravnine“..
Zanimljive su karakteristike ovog Xiaomija, pošto ovo moje njesra ima 250W, max brzina 25km/h, nosivost 120 kg, baterije 9600, sa doduše autonomijom cca 25 km..

moron

Mogao bi da nam ovde napišeš kratko „korisničko iskustvo“. Bez šale. Ja imam predrasude prema „tome“. Ne znam zašto. Možda bi ih ti „razbio“ … Mada, u meni je više načelna borba, da li imati pripomoć struje ili ne. Bojim se, ne bih živ ostao od ukućana da ja na to „sednem“, dok oni, siguran sam, ne bi imali ništa protiv takvog prevoza, za njih.

Dikh tu kava

Predrasude su zdrave, ne treba ih razbijati.. Moguće da bi moja žena dala bolji „review“, njoj sam i kupio, a i više ga je vozila. Onoliko koliko sam ga ja vozio, u par reči – za ravne površine i kraće relacije je stvarno genijalna stvar. Veruj, 25 km/h na tako malim točkovima (iako 8,5 inča u svetu trotineta i nije baš malo) je sve samo ne sporo. Deluje nekako mnogo brže nego inače. Ima dva moda, sporiji do 15 km/h i brži, do 25. Ja uglavnom koristim sporiji i sasvim mi je dovoljno. Čak i ovde kod mene na NBGD… Pročitaj više »

moron

Izmedju ostalog, mene je tu strah „kradljivosti“, u svetlu željene mobilnosti. Krenem sa njim do prodavnice, jedne, druge, pete … šta ću sa njim, „u prodavnicu“?

igi

Tamo gde ne možeš da ga poneseš – nećeš ni ići njime. Uostalom, nakon pet prodavnica nećeš ni imati gde da spakuješ toliku robu 🙂

moron

🙂

Dikh tu kava

Tvoj strah je realan najmanje u onoj meri koliko je realan glede krađe svih ostalih prevoznih i ostalih sredstava. Ako će ti ukrasti bicikl, ukrašće ti i „ovo“. Ako možeš mehanički da obezbediš bicikl protiv krađe, možeš i trotinet. Plus što ovde možeš da ga zaključaš i putem aplikacije, i tako da ga, bar za one kokošare koji ga ukradu da bi ga vozili, onemogućiš za željene svrhe krađe. Ne znam koliko se lako „hakuje“, ne razumem se u materiju. U „konačnici“, pa i da ga ukradu, i nije neka šteta.. Ako si išao biciklom u prodavnicu, i robu nosio… Pročitaj više »

moron

Kako se ta „stvar“ zaključa „sajlom“ ili „lancOm“? Kroz šta da „provučem“ sajlu ili lanac? Ozbiljan sam.
A za kupovinu i bajs koristim rančeve. Imam i „bisage“, ali, pokazalo se da su suviše slabe za terete koje ja znam da nosim …

Dikh tu kava

„Kako se ta “stvar” zaključa “sajlom” ili “lancOm”? Kroz šta da “provučem” sajlu ili lanac? Ozbiljan sam.“
Kroz zadnji točak, šta god od ta dva (lanac ili sajla) može da prođe. Naravno, što veći točkovi, veći prostor za „sredstva obezbeđenja“..

TNT

Čitam tvoj komentar i smejem se sam sa sobom 5 minuta – u kontekstu nošenja najbolje je da sebi prištafimo kuku na vrat, pa da na nju kačimo stvari iz prodavnica…

Pažljivo čitam napisano – dakle, za dete do škole, gde potom spakuje ovo u kasetu koju srećom ima i zaključa, možda predstavlja ultimativno rešenje? Kakvo je to čudo na jačoj uzbrdici?

moron

„Kakvo je to čudo na jačoj uzbrdici?“ Brži su od mene na bajsu, svakako. Mada, na nekim jačim uzbrdicama i sa težim rukovaocima e-trotineta, čini mi se da je to „mrtva trka“ (ali, takvu trku izbegavam na putu kao poslu, da se ne bih oznojio) … Doduše, u mene su sada već i godine … Ja moje žensko dete već drugu godinu ubedjujem da joj kupim e-bajs, da ne ide u (srednju) školu gradskim prevozom, već bajsom, onda kada to meteo prilike dozvoljavaju. Ali, taj rizik od kradje i/ili vandalizma, jeste jedan od bitnih faktora odvraćanja od te ideje, jer… Pročitaj više »

TNT

Pa kako se tebi čini ideja o pakovanju ovakvog maleckog u kasetu, ako istu ima u srednjoj školi i u nju može ovo da se „zapakuje“? Neće valjda neko odatle da ga krade?

moron

U školi gde su mi deca išla u osnovnu, date su u ogromne pare za nove ormariće, svi su stavljeni jednog leta, a već do sledećeg polugodišta su svi bili tako često „provaljivani“, da više nikome nije padalo na pamet da u te ormariće ostavlja nešto vrednije 🙂 Sad zamisli da u taj ormarić staviš trotinet 🙂 Inače, tamo gde mi deca danas idu u srednju školu ( X gimnazija i Matematička gimnazija), mislim da nemaju ni vešalice da obese jakne, a o ormarićima da i ne pričam 🙂 Moguće da negde postoje i kulturnije škole, u kojima je sve… Pročitaj više »

TNT

Moji klinci su u državnoj osnovnoj, ali je relativno kulturna i ormarići se barem za sada drže u dosta dobrom stanju. Jedina dilema mi je veličina, ali to sada naravno nije moguće proveriti.

Dikh tu kava

U svakom slučaju ste ponukani na (kakvo – takvo) razmišljanje o ovom „alternativnom prevoznom sredstvu“, a bez da sam imao poslednju nameru da vas kandidujem na isto.. 😉

moron

14,5 kg, pa uz stepenice? Može, što da ne?. Toliko je težak i običan bajs. Ja ga par puta nosio i na 11. sprat, ali, kao student.

Šaomi

Da, moj bajs ima 15kg, doduše nosim ga na ramenu pa je lakše nego ovaj u ruci ali opet nije strašno.
Vrlo primamljiva stvar, čekamo cenu kod nas, sudeći po cenama u Evropi kod nas će biti 600-700e.

don

Neka, „fala“….za svaki slučaj dobijes od mene sibicu i litru benzina za polit i zapalit…

J4ZZ3R

Ja se nosim mislju da kupim dva e-bicikla i uopste nemam dilemu da su super stvar, jer ako sam na regulanrom biciklu isao 100km na elektricnom mogu 200km i meni to znaci jer mogu za isto vreme, vise da vidim i predjem uz isti utroska energije. Takodje ZARAVNAVANJE planina oko mene je veliki plus 🙂

E sad sta mi se kod ovog dopada je cena, sve ostalo mi se ne dopada, sa fokusom na udobnost i bezbednost…. STa kad ovo upadne u rupu?

za cenu stvarno svaka cast, kvalitetan e bicikl je 3k

moron

Majku mi, pa ne mora baš e-bike od 3.000 evara … Ima ih i za manje. A da su novi …