1. Home
  2. Liste
  3. Lista: stvarna autonomija 12 elektromobila u odnosu na procenjenu
Lista: stvarna autonomija 12 elektromobila u odnosu na procenjenu
5

Lista: stvarna autonomija 12 elektromobila u odnosu na procenjenu

972
5
Podelite sa prijateljima:

Ruku na srce, neki elektromobili respektabilnog dometa nisu na listi, ali je ona svakako zanimljiva.

Ipak, ono što je indikativno je da nas Autocar podseća da autonomija i dalje ostaje u domenu procena. Svi vrlo dobro znamo da ona može značajno da varira od jednog do drugog testnog ciklusa. NEDC se svojevremeno pokazao 30 odsto optimističnijim u odnosu na realno stanje stvari. WLTP je mnogo bolji ali i dalje ne toliko strog (čitaj „realan“) kao američki EPA standard.

Iz tog razloga, Autocar je odlučio da sam testira elektromobile da bi dobio što bolji uvid u ono šta možemo očekivati od izvesnih modela.

Autocar je u istraživanje uključio samo 10 modela koji su se najbolje pokazali u testovima, mada se neki pojavljuju dva puta jer nude različite konfiguracije. Nekih vozila uopšte nema na listi, jer ovom britanskom magazinu, koji je inače najstarija svetska automobilska publikacija, nisu bila dostupna za testiranje. Tu su neki modeli koji bi se pokazali veoma dobro, poput Tesla Modela S Long Range Plus (630 kilometara – EPA), Tesla Model X Long Range Plus (518 kilometara – EPA), Tesla Model Y Long Range (508 kilometara – EPA) i Tesla Model 3 Long Range (518 kilometara – EPA). Takođe nema Chevrolet Bolta (416 kilometara – EPA), kao ni Porsche Taycana (323 kilometra – EPA).

Mada će nekima zasmetati što su neki modeli odsutni s liste, suština nije u tome. Poenta je pokazati do koje mere se testiranje u realnim uslovima razlikuje od oficijelnih rezultata. Možda ćete biti šokirani nekim ishodima. Primera radi, Jaguar I-Pace, koji je EPA niže rangirala, bio je pri vrhu, dok su Kia, Hyundai i BMW nadmašili EPA-ine procene. Audi je blizu, dok su Tesla i Nissan bili lošiji. Pogledajte listu:

  1. Hyundai Kona Electric, 417 kilometara (415 km EPA)
  2. Jaguar I-Pace, 407 kilometara (376 km EPA)
  3. Kia Niro EV, 407 kilometara (384 km EPA)
  4. Tesla Model 3 Performance, 384 kilometra (481 km EPA)
  5. Tesla Model X P100D, 375 kilometara (465 km EPA)
  6. Nissan LEAFe+, 350 kilometara (363 km EPA)
  7. Mercedes-Benz EQC, 335 kilometara (417 km WLTP – procenjenih 354 km EPA)
  8. Tesla Model S 75kWh, 328 kilometara (417 km EPA)
  9. Audi e-tron, 315 kilometara (328 km EPA)
  10. Renault ZOER135, 309 kilometara (283 km WLTP)
  11. Tesla Model 3Standard Range Plus, 291 kilometar (402 km EPA)
  12. BMW i3120Ah, 265 kilometara (256 km EPA)

Izvor: Autocar

(972)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lola

Pa ako ćemo iskreno i proizvođači konvenc.automobila u katalozima objave cca 25% manju potrošnju od stvarne.

Barem ove što sam ja vozio .

S mile

Bas tako. Kad god gledam katalosku potrosnju goriva kod nekog automobila ja dodam 30%. Moze se postici deklarisana potrosnja na otvorenom, ali ako se veoma pazljivo putuje nekom magistralom.. Odrzava 80-90 kmh

don

Misliš da štakori voze brže? Uzmi dizela, odaberi rutu ravnu ko pista i idi tamo u 3 ujutro, vozi konstantno 70 km/h, nemoj uključiti niti jedan potrosac i dobiješ 3 litre , možda i manje…
Uzmi lpg vozilo i dobiješ 0 emisiju nox, ne treba ništa razvijati puno manja ulaganja u sve…ali globalna vlada iz sjene ima druge planove a budale ih slijede.

igi

otkud znaš da je globalna ako je u sjeni?

BojanNeki

Taj test je iz juna prošle godine, rekao bih. Po (lošim) komentarima se vidi,