1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: Da li gume zagađuju više od motora?
Istraživanje: Da li gume zagađuju više od motora?
7

Istraživanje: Da li gume zagađuju više od motora?

382
7
Podelite sa prijateljima:

Ovo verovatno neće biti prvi put da čitate kako emisije finih čestica čađi, uglavnom ne potiču od rada motora, već od trošenja pneumatika, kočnih pločica kao i lamela za kvačilo. Sada je pred nama studija, prema čijim rezultatima, u najgorem scenariju, utrošak guma je, po stepenu negativnog uticaja na prirodu, to jest po nivou emisija čestica čađi, ekvivalent hiljadu puta većeg zagađenja u odnosu na ono uzrokovano radom motora.

Nakon dizelgejta, broj studija koje se bave nivoima štetnih emisija azotnih-oksida i finih čestica čađi koje u atmosferu dospevaju zahvaljujući upotrebi motornih vozila, postao je višestruko veći. Nedavno obavljeno istraživanje je dovelo do zaključka da većina štetnih materija ne dolazi iz izduvnog sistema, narodski rečeno iz auspuha automobila, već ponajpre po osnovu funkcionalne amortizacije (utroška) guma.

Pritom, ni ovaj nalaz nija baš nov, ali je novina to što je sada objavljena i srazmera u kojoj dva izvora utiču na stepen zagađenja okoline, zahvaljujući angažmanu nezavisne komapnije Emissions Analytics, koja je globalni lider u oblasti analize izduvnih gasova motornih vozila.

„Vozili smo hedžbek Volkswagen Golf iz 2011. godine. Deonica lošijeg kvaliteta putne obloge je bila duga 320 kilometara, a brzina kretanja visoka. Na kraju puta, izmerili smo rasipanje materijala od 5,8 grama po prevaljenom kilometru. To je cifra za čak 29 puta viša od naših očekivanja“.

Stručnjaci iz kompanije Emissions Analytics su se poslužili gumama niskog kvaliteta koje su koristili na veoma loše urađenom drumu, dosledno se trudeći da oponašaju „najgori scenario“. Zaključak je bio da „guma izgubi 1,5 kilograma na težini, tokom eksploatacije u trajanju od 30.000 kilometara. Preračunato to znači da četiri pneumatika emituju 200 mg po kilometru, što je već 44 puta više od limita koji je propisan na homologacionom testu za izduvne čestice“.

Eksperti veruju da se bliži kraj vremenu u kom se zagađenje uzrokovano utroškom pneumatika ne uključuje u javne podatke o štetnim emisijama nekog vozila. Emission Analytics takođe naglašava da je razlika u emisiji opasnih finih čestica koje dolaze od benzinskim motora s indirektnim i direktnim ubrizgavanjem, veoma značajna. Iznenadićete se možda, ali motori s direktnim ubrizgavanjem goriva emituju pet puta više štetnih gasova u poređenju s „indirektnim kolegama“.

AutoRepublika

(382)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

ekstremno napravljen test, gume niskog kvaliteta, velikom brzinom, na lošem putu. Činjenica je da npr kočioni sistem emituje dosta čestica, ali naj lakše je oplesti po Dizelu…

TNT

Znači, zaigraće ekološka mečka i ispred „električara“, pa se mi „antistrujaši“ radujemo, pošto će i njima da crkne krave, pa ćemo svi zajedno da idemo peške. I onaj @moron sa svojim pedalanjem je problem – bila je studija po kojoj biciklista emituje disanjem više CO2 nego da istu deonicu prelazi sam u kolima. Ma najbolje svi kolektivno da se samoubijemo, da ne zagađujemo planetu…

moron

TNT, nisi ti daleko od istine za eko bajs zagadjenje. Pošto sam po prirodi „psiho“, ne treba da čudi ni što istrošene kočione gumice bajsa u garaži ubacujem u onu veliku kutiju od sladoleda ( od oko 1.600 ccm), a te kutije u garaži koristim za odlaganje raznih „sitnica“ ( i puna mi garaža „sladoleda“ ). Kada sam potpuno napunio jednu kutiju sa kočionim gumicama, uzeo sam još jednu. Pa sam i nju vremenom prepunio. Pa sam „čak“ počeo i da bacam „višak“ koji „preliva“. A o istrošenim gumama bajsa da i ne pričam (imam ih „obešenih“ jedno bar 10-ak… Pročitaj više »

s mile

more,sad si nas zabrinuo, kako tolika količina Sladoleda utiče na Ozon, i zagađenje…..ccc….sve što si učinio dobro za planetu, pedaliranjem, poništio si sladoliranjem….xe….xe…xe…

TNT

Pa ako i kada ti treba pomoć oko pražnjenja kutija za sladoled od originalnog sadržaja, samo zovi! Pretpostavljam da bi i ostali rado pomogli…

Verovatno i đonovi prilikom hodanja zagađuju i to u zavisnosti od težine osobe koja nosi cipele kao i kvaliteta materijala upotrebljenog za izradu – možda zakače po jednu onakvu spravu svakom na leđa pa da plaćamo „ekološku taksu“ i za hodanje. Greta, svi te volimo.

moron

Drugari, nije ovde reč o sladoledu (a i pojeden je svakako), već o „emisiji“ i o onome što je TNT rekao – da i bajsevi zbog habanja guma i kočnica „domaćinski truju“ … I to sve nezavisno od samog „pogonskog agregata“ … No, ako ništa drugo, zahvaljujući ovoj „epidemiji“, doživeo sam da moje kolege, koje su me inače prezirale kao bruku za profesiju (i potencijalno kao značajan reputacioni rizik), sada sa uzdahom kažu: „Blago tebi, ti dolaziš bajsom…“

kola

u pitanju je ocigledno opsta zajebancija. ja postavljam pitanje da li vise zagadjuju gasovi koje pustaju gradjani ili abanje guma. ako se ide u detalje, treba odrediti euro norme gradjana a one evro 1 i 2 i 3 izbaciti iz grada pa da obda vidimo gde su gume i lamele