1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Šta je BMW Driving Assistant View? (VIDEO)
Šta je BMW Driving Assistant View? (VIDEO)
6

Šta je BMW Driving Assistant View? (VIDEO)

1.20K
6
Podelite sa prijateljima:

Sistemi za asistenciju u vožnji postali su nezamenljiv deo savremenog automobila, dok nas u budućnosti sasvim sigurno očekuje dalji razvoj u kome će upravljanje vršiti samo vozilo. U zavisnosti od sistema potrebna aktivnost vozača biće sve manja, sve dok se u potpunosti ne ukine. Sistemi asistencije olakšavaju vožnju, nude dodatni komfor i sigurnost, i ponašaju se kao prava praktična podrška.

Senzori koje vozilo poseduje imaju mogućnost prenošenja informacija o ograničenju brzine, rastojanju od drugih vozila učesnika u saobraćaju, a tu su i GPS i, naravno, navigacija.

Već postoje sistemi koji ne samo da upozoravaju na opasnost, već dodatno pružaju potpunu aktivnu podršku u upravljanju vozilom. Primera radi, tokom dugih monotonih vožnji ili u nekim kritičnim situacijama, sistemi koče ili ubrzavaju vozilo i pružaju aktivne “impulse“ u upravljanju kako bi se izbegla potencijalna nezgoda. Drugi sistemi su tu kao podrška manevrisanju ili parkiranju.

Kada je u pitanju BMW Driving Assistant View to je sistem koji predstavlja asistenciju 3D prikazom vožnje.

Sva BMW vozila proizvedena nakon jula 2019., koja u opremi poseduju softver “Driving Assistant Professional”, imaju i sistem 3D prikaza situacije na putu. Ovaj sistem prikazuje vozilo i njegovu okolinu odnosno objekte oko njega na centralnom delu svog displeja. Sastoji se od bazičnog 3D prikaza vozila, površine kretanja, saobraćajnih traka, animacije i dodatnih elemenata. Radi bolje perspektive sistem prikazuje i horizont.

Vozačev automobil je na prikazu statičan dok se površina kreće i simulira kretanje, što omogućava brže i sporije kretanje i unapred i unazad. Sistem prikazuje realno kretanje i ponašanje učesnika u saobraćaju i to do 5 različitih vozila.

Ovaj sistem poseduje:

  • Opciju praćenja saobraćajnih traka
  • Detekciju napuštanja saobraćajne trake
  • Asistenciju na volanu
  • Opciju prepoznavanja različitih tipova vozila, od manjih ili većih automobila i kamiona sve do motocikala
  • Opciju upozorenja na sudar otpozadi
  • Vizuelno upozorenje na vozilo u “mrtvom uglu“
  • Adaptivni tempomat sa asistencijom vozila u traci

Izvor: BMW

(1204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kad sam juče video ovu vest, najpre razvukoh osmeh i pomislih: „Brate mili, Don će da „odlepi. Biće opet da je AR glasilo BMW-a 🙂 “ Onda se upitah i šta je novo u ovim sistemima (na koje se vest odnosi), u odnosu na nešto što je BMW ranije nudio. Al’, rekoh: „Ćuti budalo“. I – oćutah … Tada. Sinoć, u dokolici, guglam, i proguglam i vest iz naslova i videh da ovu vest juče nema ko nije objavio 🙂 Ovaj tekst sam našao, verovali ili ne, čak i na „Fiat Lancia Club Serbia“ 🙂 Dakle, očito AR nije najgori… Pročitaj više »

TNT

Glavna novina je prikaz, nalik onome koji ima Tesla – do pojave Live Cockpit-a BMW nije imao načina da „prikaže” vozaču onoga što kamere i radari „vide”.

moron

TNT
To sam uočio u tekstu i znam da je ranije to navodjeno kao velika prednost Tesllinog „auto pilota“.
Ali, ostali aktivno bezbednosni elementi sistema, to je ostalo isto ?

TNT

Koliko je meni poznato, ne. Driving Assistent Professional je i dalje tu sa identičnim funkcijama, neka me ispravi neko ako grešim. Ovo praktično nije nova opcija vezano za sisteme asistencije, već za Live Cockpit Professional.

Balkanboj

Nadam se da uz „active steering“ i dalje imaju opciju „corrective steering“, što bi rekli – BMW driver for dummies.
comment image
comment image

D_C

‘Ultimate driving machine’ – a vozac nepotreban