1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Francuska: Više od trećine novoregistrovanih elektromobila su testna vozila
Francuska: Više od trećine novoregistrovanih elektromobila su testna vozila

Francuska: Više od trećine novoregistrovanih elektromobila su testna vozila

503
3
Podelite sa prijateljima:

Stižu zanimljivi podaci o stanju francuskog tržišta na početku ove godine. Broj novoregistrovanih čisto električnih automobila se drastično povećao početkom tekuće godine pa je u tim uslovima udeo vozila iz tog segmenta dostigao 7%. Ovako značajn prirast analiziranog broja se može pripisati takozvanim „taktičkim“ registracijama, odnosno velikoj količini test primeraka na koje su stavljene nove registarske tablice od strane dilera.

Sve u svemu, čudno je automobilsko tržište na početku 2020. godine, a to posebno važi za zemlju Gala. Obim narudžbina je dramatično opao tokom prva dva meseca što jasno indikuje lošiju prodajnu godinu od lanjske. Ali, ono što možda prvo upada u oči i budi intenzivnije promisli jeste činjenica da elektromobili sada predstavljaju 7% od ukupno prodatih vozila, što je istorijski rekord, bez obzira na to u kakvim uslovima je ostvaren.

Na ovakav razvoj događaja je svakako imala uticaja nova šema nagrađivanja i kažnjavanja kupaca vozila (bonus/malus koncept) u odnosu na ekološku podobnost izabranog četvorotočkaša, a svakako da je traga ostavila i težnja proizvođača da izbegnu kazne koje je Evropska unija propisala za prekogranične količine emitiovanog ugljen-dioksida, što je propis koji je stupio na snagu 1. januara, uz ozbiljnije povećanje iznosa sankcija, počev od sledeće godine. Poenta je da su proizvođači imali žestok interes da odlože registracije novih elektromobila za 2020. godinu, kako bi „statistika“ za potrebe obračuna eventualnih kazni izgledala bolje.

Ipak, glavni „krivac“ za porast broja novih elektromobila na francuskim putevima jeste činjenica da su sami trgovci registrovali veliki broj primeraka na svoje ime, povećavajući tako flotu raspoloživih demo vozila.

Organizacija AAA Data je već objavila prve podatke o plasmanu električnih automobila, a oni potvrđuju da je struktura prodajnih rezultata izrazito specifična. Naime, 37,7% u januaru i februaru registrovanih baterijskih vozila, bila su ona koja se vode na rentalne kompanije, ali i ona koja se odnose na pojačanja flote demonstracionih primeraka.

U apsolutnim pokazateljima to izgleda ovako. Od isporučenih 52.541 elektromobila, njih 14.706 je bilo onih namenjenih testnoj garnituri četvorotočkaša. Opravdanje za ovakvu strukturu možemo donekle pronaći i u nedavnim premijerama više novih modela.

U stvarnosti, obim takozvane „zdrave“ prodaje električnih četvorotočkaša se zaustavio na svega 38,5%. Ta brojka se odnosi na vozila isporučena fizičkim licima, i ona u ovom slučaju nije previsoka ali je usklađena s onim što se beleži i u prodajnim statistikama konvencionalnih automobila.

Važno je napomenuti da se u ovom periodu odigrala obimnija isporuka ranije naručenih automobila, što se posebno odnosi na Peugeot i njihov maleni e-208, koji se našao na porudžebnicama sastavljenim od strane brojnih velikih firmi. U segmentu baterijskih vozila, verovatno najbolje, to jest najzdravije se po ovom pitanju drži Renault Zoe, gde svaki drugi primerak, kući „otera“ neka individua.

AutoRepublika

(503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Dje nam Peki? Ne javlja se, a sad se i ne može Vratit kuci u vRancusku, a lijepo sam mu govorio da ne ide… doduše, zdravije po njega da je u Srbiji neg u Francuskoj , pa u borovu sumu .

xtrimi

Bome to se i ja pitam?
Mislio sam da će da zaduži nei testni auto pa duže da ga zadrži 🙂

moron

Verujem da će doći do (pandemijskog) odlaganja i/ili možda čak i do neke promene svih eko normativa za 2020 (pa i najavljenih kazni za prozvodjače čija flota predje prosečnih 95 grama CO2), tako da će ova „statistika“ (koja će onako biti „degenersana“ zbog pandemije) uskoroi biti potpuno nevažna.