1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Nemci voze sve snažnije automobile
Istraživanje: Nemci voze sve snažnije automobile

Istraživanje: Nemci voze sve snažnije automobile

768
3
Podelite sa prijateljima:

Prosečna snaga automobila koji sačinjavaju voznu flotu Nemaca, raste neprekidno već desetu godinu u nizu. Po mišljenju stručnjaka iz ove oblasti, kraj ovom trendu se ne nazire još uvek, što predstavlja sve veći problem za proizvođače automobila.

Ovaj put, rezultate svojih istraživanja je predstavio čuveni CAR Institut sa Univerziteta u Duizburg-Esenu. Profesionalci zaposleni u ovoj naučnoj instituciji su došli do zaključka da je prosečna snaga flote automobila koja broji 3.61 milion novoregistrovanih primeraka, iznosila 158 “konja”, odnosno za pet grla više nego godinu dana ranije.

Istraživačkim timom je rukovodio Ferdinand Dudenhofer, i prema njegovom mišljenju, trend predvode teški krosoveri kao i najprestižniji performantni modeli ih PHEV segmenta. Novoregistrovani primerci iz SUV kategorije su, u proseku raspolagali sa 172 konjske snage. Istovremeno, vozila iz ovog segmenta su činila čak trećinu od ukupnog broja novoregistrovanih vozila tokom 2019. godine.

„Uz cifru od 172 ks, prosečan broj konjskih snaga motora SUV-a, je za 9% ili 14 „grla“ viši od onog koji karakteriše moć pogonskih jedinica putničkog automobila,“ navodi Dudenhofer za dnevni liste „Die Welt“.

Kod hibridnih vozila, prosečna snaga je čak i viša, pa je bila na nivou od 194 „konja“. Hibridi poseduju minimalno dva motora, odnosno još (najmanje) jedan električni pride, uz konvencionalni. U poređenju s konveniconalnim četvorotočkašima, hibridi su obično značajno potentniji.

Dudenhofer je upozorio na pretnju po nemačke proizvođače, koja je izražena zbog (pre)širokog prihvatanja vozila iz PHEV i SUV segmenata.

„Nema ništa opasnije po proizvođače automobila, u poređenju sa prihvatanjem plug-in hibridnih automobila kao ekološki podobnih,“ navodi pomenuti ekspert koji se zanima zaautomobilsku industriju, u vezi goruće „ekološke“ teme. „Novi, nikada veći i snažniji krosoveri mogu inicirati nove polemike.“ Prema mišljenju Dudenhofera, proizvođači bi mogli uspešno da posluju i bez, u gamu uključenih velikih, „monstruoznih SUV modela“.

Međutim, ni sam Dudenhofer ne veruje da je trend usvajanja sve snažnijih vozila reverzibilan. „Samo se jednom dogodilo u poslednjih četvrt veka, da snaga putničkih automobila opadne u poređenju s prethodnom godinom“, izjavio je on za Die Welt.

Poslednji put je to bio slučaj 2009. godine, kada je stimulativnom politikom države došlo do veće tražnje za automobilima iz nižih segmenata. Od tada, novoregistrovani četvorotočkaši bivaju sve moćniji, što je trend koji će se definitivno produžiti.

AutoRepublika

(768)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovi takve statistike vode po svim klasama ? Bilo bi interesantno to videti.

s mile

činjenica je da tehnološki razvoj dozvoljava rast snage motora, ali strašno me interesuje u koliko % vozači iskoriste tu snagu. Mislim…ko je i koliko puta vozio na max tj 5000 / 6000 rpm. Većina vozača vozi na oko 30-50% snage.

Balkanboj

Jel mogu ja??
Trenutno 520d moze da zavrti do 4900rpm (sport + mod) inace za preticanje i ubrzavanje zadrzi do 4500rpm (u obicnom D modu)
Opel 1.6cdti ima limit na 4500rpm (Vectra 1.8 je elektronski bila na 6500rpm dok recimo Ford Focus 1.6 benzin nije imao elektronski limiter). I recimo da jednom dnevno (ili svaki drugi, treci dan, zavisi koliko zurim) vide taj limit broja obrtaja.