1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat rekao zbogom metanu i tečnom naftnom gasu kao pogonskim gorivima
Fiat rekao zbogom metanu i tečnom naftnom gasu kao pogonskim gorivima
6

Fiat rekao zbogom metanu i tečnom naftnom gasu kao pogonskim gorivima

5.79K
6
Podelite sa prijateljima:

Tokom cele 2019. godine, Fiat je na teritoriji Italije isporučio ukupno 38.620 vozila koja se kreću zahvaljujući sagorevanju metana, što je 2% od ukupnih prodajnih postignuća apeninske marke.

Drugim rečima, vozila iz CNG segmenta predstavljaju ubedljivu manjinu, pa čak i u takvim državama kakve su na primer Nemačka ili Italija, gde je mreža stanica za dopunu izuzetno razvijena. U celoj Evropi je izgrađeno ukupno oko 3.700 “benzinskih pumpi” gde se može dopuniti metan, a ogromna većina istih se nalazi na teritoriji dve pomenute zemlje.

Iz razloga neprofitablnosti izgradnje i održavanja neophodne infrastrukture, kao i zbog nedovoljne tražnje, veliki proizvođači poput Volkswagena i Fiata najavljuju otklon iz CNG segmenta, uz intenziviranje investicionih aktivnosti u oblastima razvoja lakih hibrida, hibrida, vozila iz PHEV klase, kao i čisto električnih četvorotočkaša.

Rezervoar za gas na modelu Fiat Panda

Za razliku od marki iz sastava Renault grupe, gde “svako malo” izveštavamo o novim verzijama raznih Dacia i Renaulta s pogonom na TNG, brendovi koji posluju u sastavu FCA grupe postepeno napuštaju i tečni naftni gas kao prirodno, pardon pogonsko gorivo.

Modeli koji će biti ukinuti zahvaljujući ovakvoj politici proizvođača su: Panda TNG; Panda CNG; 500 CNG; Ypsilon TNG i Ypsilon CNG.

Bez kakvih „tehnoloških bisera“ ostajemo, možete pročitati u standardno izvanrednom testu koji je pripremio Perica Rajković.

AutoRepublika

(5794)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne razumem … Ako proizvodjači ubuduće obustave proizvodnju novih CNG vozila, pa ne bude novih vozila tog segmenta, šta će biti sa postojećom infrastrukturom za dopunu CNG-a? Počeće lagano da je smanjuju, ukidaju ? Pa, šta da radim ako sam već kupio neko CNG vozilo, da ga ubuduće vozim samo na benzin? Pa, biće to teško, jer ta vozila imaju veoma male rezervoare za benzin. Ako se ne varam, Škoda Scala G-Tec ima rezervoar za benzin od samo 9 litara. Kud ću sa time? Pa, to je po pitanju autonomije grdje nego najgori EV – ako ukine stanice za dopunu… Pročitaj više »

Don

200 km dometa samo na benzin imaš…šta bi ti. Toliko i štakor ev daje…e, sad vidiš smisao štakora? Kao 9 litara rezervoar ! I za to ti još naplate 45000€ i ima budala koji popuše tu foru..a dok je budala , takvima i treba uzet pare al im i ne dat da ih zarade više. Prirodna selekcija i onda ih stavite na all seson i nek ih voze dok se ne izlizu. Pa da:-)

moron

Da, samo 200 km dometa na benzin za G-Tec „na lakom gasu“ i pod uslovom da ga iscediš do kraja. Bolesno. Nisam znao da je fiat kod CNG verzija ipak ostavio toliko veći rezervoar za benzin. Taj fiat je toliko puta najstrašnije pljuvan, a ne tako retko se desi da imaju neka rešenja ili kvalitete dalako iznad nekih uspešnijih brendova.

Don

Rezervoar za benzin zadržao je istu zapreminu od 35 litara, za razliku od recimo jednog Seata Leon i Arona, kod kojih je ovaj smanjen na samo 9 litara (13,8 kilograma za CNG)!
Dobri, stari Fiat , vidiš kako se on za morona pobrinuo i Zaj.o ev auta, s skuplji 2000€ od benzinske varijante i zaključak – nije ekonomski isplativ, a kupiš štakora koji je 20000€ skuplji od benzinca , i to je isplativo? Oce to, oce…..

s mile

Godinama sam vozio, i vozim na TNG, uz malo kvalitetne ugradnje, i redovno održavanje, bezbrižna i definitivno naj jeftinija vožnja.
Srbija je Lider u oporezivanju Ekološkog goriva kao što je TNG, sa celih 332 eur na 1000L TNGa, dok npr komšije C Gora 155eur, Makedonija 140eur. Luksemburg celih 96eur.
Srbija je dobro napredovala u dažbinama na TNG, od 2011 je sa 15din/kg dažbine podigla na 47din/kg 2019g.
NAPREDNO

BojanNeki

Jel to stara politika FCA ili nova „popularna“ politika PSA odnosno Tavareza?