1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche objasnio zašto je novi 911 Turbo toliko snažniji od prethodnog
Porsche objasnio zašto je novi 911 Turbo toliko snažniji od prethodnog
0

Porsche objasnio zašto je novi 911 Turbo toliko snažniji od prethodnog

550
0
Podelite sa prijateljima:

Nije da nema smisla.

Najveće vesti u vezi s novim 911 Turbo S naravno nisu vezane za „revolucionarni“ skok u dizajnu u odnosu na prethodnika. Nemačka marka se drži svoje 911 filozofije, što maksimalno pozdravljamo. Praktično iste osnovne linije su zadržane još od „rođenja“ šezdesetih godina.

Međutim, perjanica među 911-icama je dobila značajan prirast u snazi. S 580, „konjica“ je povećana na 650 „grla“, dok je maksimalni obrtni moment porastao sa 750 na 800 Nm. Ovakav skok u snazi nije zabeležen u istoriji 911 Turbo.

Radna zapremina motora je ostala ista – 3,8 litara. Ipak, Porsche je povećao snagu kroz nešto kraći hod klipa i smanjenje kompresionog odnosa sa 9,8:1 na 8,7:1. Dr Frank-Štefen Valizer, objasnio je zašto je snaga do te mere povećana.

Po njemu, glavni razlog Porschea za taj potez je bio da vozači osete razliku. Povećanje od 20-30 ks, ne bi napravilo značajnu razliku, smatra dr Valizer.

„Možda možete to izmeriti, ali razlog zašto je novi Turbo pojačan je da to konkretno osetite, da osetite razliku, želeli smo da napravimo značajan korak“, dodao je on.

Povećanje od 70 ks nije malo, ali je Porscheov stručnjak želeo da istakne da je razlika od 50 Nm ta koja čini razliku.

„Možete da osetite veličinu motora, a kada turbopunjači dostignu pun pritisak, osećaj je zaista impresivan“, kaže Valizer. „Automobil je nešto siroviji.“

Novi Porsche 911 Turbo S do 100 km/h ubrzava za samo 2,7 sekundi, što je 0,2 sekunde brže u odnosu na raniji model. Mada su brojke bitne da demonstriraju ono što se promenilo, osećaj za volanom je ono u čemu će vozači uživati, bar tako kaže čovek koji stoji iza najsnažnijeg 992.

AutoRepublika

(550)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments