1. Home
  2. Vesti
  3. Težina baterija pravi probleme kada je reč o elektrifikaciji Caymana i Boxstera
Težina baterija pravi probleme kada je reč o elektrifikaciji Caymana i Boxstera
1

Težina baterija pravi probleme kada je reč o elektrifikaciji Caymana i Boxstera

167
1
Podelite sa prijateljima:

Težina će uvek biti problem.

Kada su sportski automobili u pitanju, imperativ je da budu laki, snažni i pružaju osećaj brzine, kako kroz zvuk tako i stvarne performanse. Sklapanje svih aspekata u jednu celinu treba da se izvede pažljivo, a skidanje suvišne mase i maksimizovanje potencijala, oduvek su bili prioritet. U slučaju kreiranja sportskih automobila koji ujedno poseduju električni pogon, trenutna tehnologija baterija je takva da su one jednostavno preteške. To je slučaj i s Caymanom i Boxsterom.

Porscheov tim za istraživanje i razvoj je upravo to priznao tokom virtuelne pres konferencije za Ženevu. Šef tog tima, dr Mihael Štajner je rekao: „Testiramo nekoliko elektrifikovanih Boxstera da bismo stekli ekspertizu i znanje u vezi s načinom na koji se ponaša električni sportski automobil, kao kupe dvosed s dvoje vrata. Međutim, još uvek nema finalne odluke.“ Dok teži Gran Touring automobili poput Taycana mogu da se nose s dodatom težinom koju donose baterije, Štajner kaže da taj „višak mase“ kod sportskih modela „nije zadovoljavajući u današnje vreme“.

„Ovo je jedan od razloga zašto će naš naredni električni automobil biti mali SUV a nek sportski model s dvoje vrata“, kaže Štajner. On zapravo misli na novi Macan za 2021., koji će na nekim tržištima biti u ponudi isključivo u električnoj varijanti.

Projekat elektrifikacije sportski orijentisanih modela je u toku, ali se kraj procesa još uvek ne nazire. Napredak postoji ali je spor, i vezan je za progres na planu litijum-jonskih baterija. Porsche čeka na šansu da napravi značajnije „dijete“, što će biti moguće uz baterije u čvrsto stanju.

Ono što možemo da predvidimo je napredak od 2-3% godišnje, kada je reč o litijum-jonskim jedinicima.

„Još uvek nisam zadovoljan s težinom. Međutim to ne znači da neće biti električnih sportskih modela“, zaključio je Štajner.

Mada su sve oči trenutno uprte u Taycan, Porsche je već sada zauzet s radom na tehnologiji za električne dvosede, uprkos tome što zvanično nije dato „zeleno svetlo“. Za sada, očekujemo da Cayman i Boxster ostanu u SUS „fazonu“, bar do sledeće generacije.

AutoRepublika

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Nemci čekaju da im neko donese nove ultra lake, ultra male baterije ogromnog kapaciteta koje se napune za 1 minut.
Tesla motors aktivno radi na razvoju boljih.

Valjda je svima razumljiva razlika između kompanija.