1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Sonata sada i sa produženim međuosovinskim rastojanjem
Hyundai Sonata sada i sa produženim međuosovinskim rastojanjem
7

Hyundai Sonata sada i sa produženim međuosovinskim rastojanjem

424
7
Podelite sa prijateljima:

Iako se baš i ne može reći da je korona virus doprineo jačanju pozicije kineskog tržišta, ona je i dalje veoma jaka. U prilog tome govori i činjenica da je zajednički poduhvat Beijing Hyundai upravo predstavio novu generaciju korjeske limuzine Hyundai Sonate, namenjenu lokalnim kupcima. Automobil će se pojaviti u izložbeno-prodajnim salonima tokom maja i biće prepoznatljiv u odnosu na globalnu verziju Sonate.

Udarna razlika koja će krasiti kinesku verziju, po običaju je izdašnije međuosovinsko rastojanje, koje će ovde iznositi 2.890 milimetara, što je za 5 centimetara više spram onog što će se nuditi kupcima na drugim tržištima.

Nova Sonata je specifična po tome što je ona, u stvari pionir strategije Hyundaija koja podrazumeva ugađanje kineskom kupcu, s obzirom na činjenicu da korejski proizvođač nije ranije nudio izdanja sa produženim međuosovinskim razmakom.

Svu dobrobit koju donosi više centimetara između prednje i zadnje osovine, proizvođač je usmerio ka putnicima koji se nađu u drugom redu sedišta. Ukupna dužina ovog izdanja Sonate je uvećana za 55 milimetara, tako da sedanu sada nedostaje samo 5 milimetara, kako bi se mogao podičiti dužinom od celih 5 metara.

Kineska Sonata poseduje identične odbojnike kao i moćne turbo verzije namenjene matičnom, ali i američkom tržištu. Za razliku od branika koji se montiraju na uvodne varijante, ovi odbojnici su drugačijeg oblika i krasi ih odsustvo hromiranih detalja. Međutim, ono što je važnije, jeste to što su kineski primerci potpuno drugačije stilizovane putničke kabine.

Ekrani virtuelne instrumentcije i multimedijalnog sistema se ovde nalaze ispod objedinjene staklene površine, nešto nalik onome što vidimo kod modernih primeraka BMW-a, dok su kod globalne verzije to zasebne celine.

Uređaj za klimatizaciju poseduje kontrolnu jedinicu kojom se upravlja dodirom prstiju, dok je centralni tunel organizovan na drugačiji način u odnosu na ono što će se nuditi ostalim kupcima. Sva dugmad je izmeštena bliže ka konzoli, dok su držači za čaše približeni kliznom poklopcu u sredini.

Čak je i paleta motora u primeni za kineski varijetet različita. Osnovna Sonata će koristiti 1,5-litarski turbo benzinski motor koji razvija 170 konjskih snaga. On će biti uparen sa sedmostepenom automatskom transmisijom. Alternativu njemu će činiti četvorocilindarski dvolitraš s isporukom 240 konjskih snaga. Za razliku od prethodnog, ovaj pogonski blok koristi usluge osmostepene automatske transmisije kako bi snaga (preko prednjih točkova) bila preneta na asfalt.

Svi su izgledi da će se ovakva Sonata „zadržati samo u kineskom kavezu“, pa je nerazumno očekivati je na drugim tržištima, iako će se mnogima dopasti više od globalne verzije.

AutoRepublika

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sunce mu, zar je bitnije tržište Kine od Srbije …
Pa, u Srbiji počela prodaja nove Sonate, sa najsavremenim atmosferskim MPI bezincem od 2.497 ccm i šesostepenim automatskim menjačem, a ova „kuća“ to i ne objavi ?
Bruka, majke mi 🙂
https://www.hyundai.rs/upload/document/cenovnik_sonata.pdf

moron

Pa, majku mu, ako se bavite „istraživačkim novinarstvom“, onda je vaše da svaki dan odete do salona Hyundia i da pitate: „Imate li danas nešto da vam se objavi?“ 🙂

Što se motorizacije tiče, mi smo prokleti. Za i40 nam je smetalo što je motor „mali“ ( 1,7 dizel, najpre 115 mislim, posle 141 ks), a velika cena, a sada nam za Sonatu smeta što su napokon stavili „normalan motor“. Mislim, 2,5 litra deluje „normalno“, zar ne? Doduše, samo 4 cilindra, „D_C“ će da zameri 🙂

moron

Pa, da nisam „pedelao“, šta misliš kako bih video „zlaćanu“ salunsku Sonatu ? 🙂
A što se tiče ovog 2,5 MPI motora, „sa kamionskom emisijom“ ( 179 gr CO2 ), interesantno je da ova nova Sonata postoji u ponudi u Srbiji, a nema je, recimo, u FR 🙂

moron

Videh danas (u salonu) istu ovakvu, ali, u nekoj zlatnoj boji. Pretpostavljam takodje po „akcijskoj ceni“:
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16118930/hyundai-sonata-25-mpi-impression