1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo Tonale – premijera zakazana za 8. februar
Alfa Romeo Tonale – premijera zakazana za 8. februar
11

Alfa Romeo Tonale – premijera zakazana za 8. februar

2.33K
11
Podelite sa prijateljima:

Italijanska marka će uskoro predstaviti svoj novi SUV.

Sa Tonaleom bi i zvanično trebalo da otpočne novi preporod Alfe Romeo. Reč je o SUV modelu smeštenom u C segment i Italijani imaju ogromna očekivanja od ovog četvorotočkaša. Još ranije su pričali o godišnjoj proizvodnji od 100.000 jedinica, što je daleko više od onoga što je Alfa ukupno prodala u prošloj godini.

Brend iz Milana navodi da će debi biti upriličen 8. februara u 15 h, a čitav događaj emitovaće se putem interneta. Žan-Filip Imparato, šef Alfe, nedavno je potvrdio da će proizvodnja Tonalea u fabrici Pomiljano startovati već u martu, a da će prvi primerci stići do novih vlasnika početkom juna ove godine.

Šta smo do sada saznali o Alfinom Tonaleu

Prvi put smo ga videli kao koncept na Salonu automobila u Ženevi 2019. godine i tada je zasijao u švajcarskom gradu privlačeći veliku pažnju posetilaca i stručne javnosti. Tonale će igrati u vrlo kompetitivnoj klasi, ali ujedno i u segmentu koji je vrlo popularan kako u Evropi, tako i u Kini i SAD.

Dobili smo i informacije kako će izgledati paleta motora… Dobra vest je da će po svemu sudeći u ponudi biti i dizel agregat, i to dugovečni i mnogo hvaljeni 1,6 MultiJet sa 130 ks. Pored toga, kupci će moći da biraju i jedan od dva benzinca. Zapravo radi se o dve konfiguracije 1,3-litarskog agregata sa 130 odnosno 160 „grla“, s tim da potonja varijanta ima pomoć i sistema blagog hibrida.

Na vrhu ponude biće plug-in hibrid koji će vozaču isporučivati potentnih 240 ks i 520 Nm. Ovde će SUS komponenta pokretati prednje točkove, dok će elektromotor pogoniti zadnju osovinu. Prema inicijalnim podacima Tonale će u EV režimu moći da prevali nekih 50 km. Prema prvim podacima, u ponudi bi trebalo da bude samo jedan menjač, i to sedmostepena automatska transmisija sa dvostrukom spojnicom.

Još ranije je odbačena mogućnost da budući kompaktni SUV dobije performantnu QV varijantu. Quadrifoglio izdanja će, bar za sada, ostati vezana za dvojac Stelvio/Giulia.

Kolege iz Italije došle su i do informacija o dimenzijama vozila. Tonale bi trebalo da bude dug 4.528 mm, širok 1.835 i visok 1.604 mm. Uz to posedovaće međuosovinsko rastojanje od 2.626 mm.

Govorilo se i početnoj ceni ovog vozila. Nemci su do sada u više navrata tvrdili da bi Tonale trebalo da ima početnu cenu u toj zemlji od nekih 28.000 evra.

AutoRepublika 

(2334)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Koja je platforma ?! Ako je 2019 znači da je od djulije neka skraćena varijanta?! Vidjecemo šta je francuz izmijenio. 8.2. a koje godine ?!🤪

BB

Eh da mi je ovaj na baterije tj PHEV, ne binse benzinac ni palio, zahrđao bi. Morao bi se trkati sa Jurkovićem da se po nekad i on uključi. Ali Iznogud bi tvrdio da to nije prava Alfa ako nema Mercedesov znak na haubi 😜.

BB

Jeep Compass 😝

Zoca

Nemoguce je da bude ta cena.

BB

Misliš treba niža? I ja mislim…

DOLF

Koliko je „ostario“ da nije dobio novi 1.5 benzinac?! 🤔

bauhaus

Baš su kilavi motori za ovakav auto. Dušu dao za neki 2.0 turbo sa 250+ ks i pogon na 4 točka.

BB

Pa eno ti PHEV tih specifikacija

Rikošet

I žene Alfista će napokon dobiti dostojan auto. Sačekajmo taj 8. pa da vidimo šta se nudi…

Matija

Tonale je po dimenzijama suvise blizu Stelviu, razlika u duzini je samo 159mm – jedan pedalj?!

Tonale: duzina 4528, sirina 1835, visina 1604, razmak osovina 2626mm.
Stelvio: duzina 4687, sirina 1903, visina 1689, razmak osovina 2818mm.

Motori od 1,3 i 1,6 litara su smesno mali za ovoliku karoseriju! Kada se ovi motori posmatraju u okviru sportskog imidza Alfe, odnos velicine vozila i snage motora postaje opasan za opstanak ovog modela na trzistu! Steta za ovako lep auto!

Matija

„BB“ je u pravu – Tonale ce koristiti produzenu platformu Jeep Compass. Koji detalji ukazuju na ovo:

– Prednja osovina je vrlo blizu prednjih vrata sto znaci da je motor ugradjen napred popreko.
– Izbor motora, benzinac 1,3 litra i dizel 1,6 litara, odgovara Compass-u.

Samo ova informacija, da se tehnika preuzima iz jednog masovnog vozila kao sto je Compass, bice dovoljna da potpuno unisti imidz nove Alfe! Rukovodioci Stelantisa vode Alfu u provaliju!