1. Home
  2. Industrija
  3. Prikolice sa baterijama kao potencijalno rešenje za veću autonomiju električnih automobila
Prikolice sa baterijama kao potencijalno rešenje za veću autonomiju električnih automobila
9

Prikolice sa baterijama kao potencijalno rešenje za veću autonomiju električnih automobila

4.66K
9
Podelite sa prijateljima:

Kompanija EP-Tender sa sedištem u Parizu stvorila je prikolice koje skladište baterije i mogu se prikačiti na električni automobili. Tako ove baterije u toku vožnje uvećavaju domet EV modela.

Električni automobili postaju sve popularnija kategorija. No, uprkos velikom trudu razvijenih evropskih zemalja, ali i automobilskih proizvođača, infrastruktura je još uvek nedovoljno razvijena, a jedan od problema je i visoka cena električnih vozila.

Pogotovo su skupi električni automobili koji nude veliku autonomiju kretanja, kao što su to recimo vozila američkog brenda Tesla.

Ipak, Francuzi veruju da su našli način da omoguće veći domet vozilima koja nemaju fabrički veliku autonomiju kretanja. EP-Tender smatra da je rešenje prikolica koja skladišti baterije i zakači se za vozilo, te mu tokom vožnje uvećava mogućnost da pređe veću razdaljinu.

Žan-Baptist Segard, izvršni direktor EP-Tendera, kaže da su ovakve prikolice veoma jednostavno rešenje. Svaka prikolica ima u sebi  baterije kapaciteta 60 kWh što značajno uvećava autonomiju kretanja.

Segard ističe da je plan da se uveća broj prikolica i da se one potom rentiraju, s tim da cena iznajmljivanja ne bi smela da pređe više od 34 evra.

EP-Tender već poseduje 20 ovakvih prikolica i one su mahom povezane sa električnim modelima Renault Kangoo i ZOE. Ipak, one ne rade po principu skladištenja energije, već imaju generatore, odnosno SUS motore koji proizvode energiju i dopunjavaju bateriju električnog automobila.

Francuzi kažu da su od ovakvog koncepta odustali, pre svega jer je u međuvremenu značajno pala cena baterija, pa je pređašnji model sada neodrživ.

EP-Tender je trenutno u pregovorima sa Renaultom i PSA grupacijom oko postavljanja konektora na njihova vozila. Tako bi ti konektori omogućili da već fabričke varijante automobila mogu odmah koristiti ove prikolice.

Ovaj start-up iz prestonice Francuske navodi da rad na prikolicama nije gotov. “Sledeći cilj je učiniti ih što više aerodinamičnim, tako da se gubi manje energije prilikom vuče”, rekao je izvršni direktor EP-Tendera.

On dodaje da je cilj cena od 10.000 evra po jednoj prikolici. Biznis plan EP-Tendera predviđa ostvarivanje profita 2024. godine kada bi trebalo da 64.000 potrošača rentira ovakve “pokretne baterije”. Tada bi u opticaju trebalo da bude 4.150 prikolica.

Mada zvuči kao nerealna ideja, nerazvijena mreža brzih punjača, pogotovo na bitnim putnim pravcima i auto-putevima u Evropi još uvek limitira u velikoj meri upotrebu električnih automobila. Ovakve prikolice mogle bi svakako da pomognu u uvećanju dometa EV modela, i to za skroman novac (bar kada je u pitanju iznajmljivanje).

AutoRepublika

(4659)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Genijalno „rešenje“ 🙂

Dikh tu kava

Nominujem „genijalnije“: sve puteve na svetu umreziti/elektrifikovati, pa iznajmljivati trole za vozila, cca 9.99 neke-valute / 100 km, baterije visokog kapaciteta nepotrebne, operateri se use.u od kinte, svima lepo..

TNT

Da nije tužno, bilo bi smešno.

Goran Jurković

Pa nije problem autonomija. Tesla S P100D prelazi 600-800km sa punjenjem. Koji auto sa 200 konja ima toliku autonomiju?
Problem je autonomije kod jeftinih BEV auta

TNT

Kad je hladno ili toplo? Pri 90 do 120 na sat? Recimo M5 u realnom životu, kad ga gaziš onako kako se vozi automobil od 100.000 + evra, ima domet od skoro 600 km, a u istim uslovima taj Tesla S neće preći ni pola od toga. Ups, zaboravio sam, nisu isti uslovi – model S se vuče ko mrcina preko 200…

Slavko

Kako ce se proizvesti tolika kolicina baterija, kad su prognoze da ce vec za nekoliko godina biti nestasica sirovina?
Cela ta prica nema veze sa ekologijom i dobrobiti drustva.

Bungi

Ove prikolice su odlične
samo bi trebale biti veće i aerodinamičnije. Trebalo bi da se pune u garažama koje napajaju solarni paneli. Kada vozač EV vozila koje ima malu autonomiju želi na duži put, svrati do garaže, plati karticom ili QR kodom putem telefona, zakači iznajmljenu prikolicu i doveze se na odredište, ostavi praznu prikolicu u drugu garažu za iznajmljivanje.Takvih međustanica do odredišta može biti više.

lola

evo rešenja za bojananekog. ja bi ovu skalameriju metnuo na krov jer ovako ce se morati polagati vozački e kategorije. znači dolazi vreme hamova ko pre 150 godina a mesto zobi i sena nosice se baterije. jebo coveka kad sam sebe vraca u rikverc zarad budala i bolesnika a za to vreme manijaci spaljuju sume i pale nafna polja

Uros

Genijalno