1. Home
  2. Industrija
  3. Stellantis će krajem godine zatvoriti jednu od Fiatovih fabrika u Poljskoj
Stellantis će krajem godine zatvoriti jednu od Fiatovih fabrika u Poljskoj
2

Stellantis će krajem godine zatvoriti jednu od Fiatovih fabrika u Poljskoj

248
2
Podelite sa prijateljima:

To je jedna od proizvodnih fabrika Stellantis sa najdužom istorijom u Evropi, u poljskom mestu Bjelsko Bjala i bila je ključna u strategiji jeftinih automobila torinskog brenda, otvarajući svoja vrata sedamdesetih godina gde se proizvodio Fiat 126 (poznat i kao „Peglica“), ali i drugih modela kao što su Cinquecento, Uno, Siena, Palio i Palio Weekend, Seicento, Panda ili 500.

Starim objektima fabrike Fiat Auto Poland dani su više nego odbrojani. Stellantis je jednom od sindikata potvrdio nešto što su oni odavno znali, ali je francusko-italijanski gigant to zadržao za sebe, a kada je došlo vreme da se to objavi, kompanija to nije učinila, već je odjeknula informacija od strane italijanske novinske agencije.

Vanda Struzik, predsednica kompanijske sindikalne organizacije Solidarnosc, bila je zadužena da najavi da će ova poljska fabrika trajno zatvoriti svoja vrata krajem ove godine. „To je vest od koje smo se dugo plašili i juče nam je, na naš zahtev, potvrđena“, navela je Struzik, okrivljujući „automobilsku renesansu Poljske i njen rast na polju evropskog slobodnog tržišta i sveta“.

Stelantis planira da deo od 486 radnika ove fabrike, koja je pre samo četiri godine imala 2.500 zaposlenih, bude smešten u fabrici Tihi udaljenoj samo 40 kilometara, u kojoj se proizvode Jeep Avenger i Fiat 600 i joj biće potrebno više osoblja čim se za nekoliko meseci doda novi Alfa Romeo Milano.

Ključni razlog je što tri mala SUV-a imaju samo hibridne i električne pogonske sisteme, dok dizel motora kao što je 1.3 Multijet nema, a isti se proizvodi poslednjih godina u ovoj poljskoj fabrici.

Za Stellantis je zatvaranje ove fabrike ključno za strategiju, posebno smanjenjem ogromnih fiksnih troškova održavanja objekta koji je bio posvećen samo proizvodnji pomenutog dizel motora, koji je animirao hiljade jedinica glavnih italijanskih brendova, Suzukija i GM-a, ali koji je pre nekoliko godina eliminisan i zamenjen hibridnom mehanikom male zapremine i visoke efikasnosti.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nekada se taj motor stavljso u sve i svašta. Danas nigde.

s mile

Kultna mašina , pouzdanost, ekonomičnost