1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota ponovo na tronu gde sedi najveći svetski proizvođač
Toyota ponovo na tronu gde sedi najveći svetski proizvođač
4

Toyota ponovo na tronu gde sedi najveći svetski proizvođač

1.62K
4
Podelite sa prijateljima:

Toyota Motor Corp. je u 2020. godini prestigla Volkswagen AG i postala proizvođač automobila s najvećim brojem prodatih jedinica u svetu, što je šampionski prvenac Japanaca u poslednjih pet godina.

Grupna prodaja Toyote koja uključuje i isporuke ćerka firmi Daihatsu Motor Co. i Hino Motors Ltd., je iznosila 9,53 miliona četvorotočkaša, stigla je izjava jutros iz Azije. Ranije ovog meseca je VW objavio da je isporučio 9,31 milion vozila tokom prošle godine.

Pobeda Toyote je izvojevana u veoma bolnim uslovima za sve proizvođače. Iako se tražnja pomalo i oporavila krajem godine, tokom proleća je došlo do masovnog zatvaranja fabrika i izložbeno-prodajnih salona, što je i uslovilo za 14% nižu realizaciju u odnosu na 2019. Procenu koju smo izneli je načinila poznata kuća u ovom svetu IHS Markit.

Godina je bila prevrtljiva, takođe i u smislu disperzije ostvarenih poslovnih gubitaka, što je bilo uslovljeno ponajpre stepenom izloženosti određene teritorije ili pak države, pogubnom uticaju virusa Covid-19.

Ogroman uticaj na poslovanje nemačkog VW-a se odvija na teritoriji Evropske unije gde je pad prodaje putničkih automobila bio bez presedena (24%), pa je u tom regionalnom bloku isporučeno manje od 10 miliona četovorotočkaša manje tokom prošle u odnosu na 2019. godinu, naveli su u Evropskoj asocijaciji proizvođača automobila. Prodaja nemačkog proizvođača je bila lošija za 15%, na koji način je zabeležio najviše blede rezultate u poslednjih skoro deset godina.

Izvršni direktor VW-a Herbert Dis je pokrenuo strateški zaokret grupacije ka težnji da se ostvari najviša moguća dobit, odnosno stopa profitabilnosti, napuštajući tako koncept rasta obima prodaje. Povrat uloženog kapitala u Volkswagenu je dugo kaskao za onim koji ostvaruje Toyota, a situacija s pandemijom je samo dodatno ogolila problem za Nemce, razotkrivajući ogromne nepotrebne troškove.

Toyota, nasuprot Volkswagenu, ima snažan uticaj na automobilskom tržištu Amerike gde je ukupan plasman vozila u prošloj godini pao za skromnijih 15%. Prodajni rezultati japanskog diva su u prošloj godini splasnuli za 11%. Iako su Amerikanci pretrpeli snažan udar korone i zabeležili najveći broj smrtnih, kao i slučajeva zaražavanja, restriktivne protiv epidemiološke mere tamo nisu bile tako krute kao u Evropi.

“Normalno je to što je broj prodatih primeraka tokom godine za nama bio niž i u odnosu na lane. Razlog je širenje novog korona virusa,“ reče portparol marke Toyota Čizato Jopifudži jutros. “Ali, zato što je Toyota iznašla način da primeni najefikasnije mere u borbi protiv virus, mogli smo nastaviti s korporativnim aktivnostima, i na taj način smo došli u situaciju da pad zadržimo na postignutom,“ nadovezala se dalje ona.

Pre 2020. godine, VW je nadmašio prodajne rezultate Toyote svaki put nakon 2015. Međutim, ono što se desilo sada ima sve preduslove da postane dugoročni trend, smatraju analitičari.

Veoma je moguće da će VW još jednom, tokom ove godine privremeno nadmašiti Toyotu ali se očekuje da Japanci odmaknu svake preostale, do 2025. godine, prognozira IHS Markit. Napori VW-a u segmentu proizvodnje električnih automobila bi mogli dovesti do rasta prodaje u ovoj godine, ali iznuđene ponovne mere izolacije će nastaviti i dalje da uzimaju svoj danak na domaćem tržištu, uslovljavajući potpuno suprotan efekat, kaže analitičar Jošiaki Kavano.

Kawano tvrdi da će Toyota nastaviti da uživa u odličnom obimu isporuka na ključnim tržištima Japana i Amerike. U Kini koja je i najveće svetsko tržište, Toyota bi morala odlučnije da se upusti u borbu tako što bi predstavila više električnih modela i krosovera koji bi bili više prilagođeni ukusu ciljanog kupca, rekao je on.

Iako će korona i deficit mikro procesora nastaviti da pravi ršum u celoj industriji i tokom 2021. godine, IHS Markit prognozira stabilan oporavak prodaje vozila do nivoa od 84,4 miliona isporučenih jedinica, spram prošlogodišnjih 76,8 miliona. Do 2025. godine se predviđa da će broj prodatih automobila dostići cifru od 94,8 miliona četvorotočkaša.

AutoRepublika

(1617)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Joseph

Kad napišete VW da li mislite na Grupaciju ili samo VW, jer uspređivate kruške i jabuke ako se gleda Toyota grupacija a VW kao marka automobila.

Pao sam sa kruse pa pokusavam da se probudim

VW 3.5-4m, Toyota oko 8m. Nisu ni blizu ako tako gledas, pa nema razloga ni za ovakvim pitanjem. Svako ko je makar malo upucen zna da se VW kao grupacija se bori za prvo mesto, ali pojedinacno prodaju manje i od Hyundaija recimo.

Херцеговац

Са становишта купца појединца мислим да није битно колико је Тојота продала аутомобила и да ли је прва по продаји у свијету колико је битно да Тојота, а можда и сви јапански произвођачи аутомобила су вјероватно најкоректнији и имају најмањи пад квалитета у свеопштем паду квалитета и трци за профитом у аутомобилској индустрији. Па ко може да повјерује да је један премијум попут Мерцедеса најопозванија марка у претходним годинама, а а изгледа да је баш тако. Нажалост, хиперпродукција уништва квалитет и душу аутомобила.