1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac Cadillaca – debitovao novi Escalade
Cadillac Cadillaca – debitovao novi Escalade
2

Cadillac Cadillaca – debitovao novi Escalade

1.73K
2
Podelite sa prijateljima:

Kada opisuju nešto najbolje, bez obzira da li je reč o automobilima ili bilo kojoj drugoj napravi, Amerikanci imaju običaj da kažu da je to „Cadillac“. Premijum divizija General Motorsa je dugo godina važila za nekoga ko postavlja svetski standard, pre nego što je izgubila trku sa nemačkim i japanskim rivalima tokom osamdesetih godina prošlog veka. To ne znači da je sve crno i model Escalade se pokazao velikim uspehom od prvog dana.

Prošle godine je prodato preko 35.000 jedinica na američkom tržištu, što je fantastična cifra za vozilo čija cena ume da pređe brojku od 100.000 dolara. Ispred nas je sada potpuno novi Escalade za 2021. godinu, za koji Cadillac kaže da nije štedeo u razvoju. Fil Kučera, glavni dizajner u timu, je izjavio da ovaj terenac predstavlja najbolji model najbolje divizije General Motorsa, pa samim tim je morao da ima najbolje inženjere i dizajnere u timu. Barem na prvi pogled nam se čini da je takva strategija definitivno dala rezultate.


Još pre četiri godine Cadillac je upriličio debitantski nasutp prelepe Escala limuzine u konceptnoj formi. Mnogi detalji sa tog prototipa su vremenom preneti i na serijske modele. Međutim, nijedan od njih nije pozajmio toliko linija kao novi Escalade, koji je i dalje zadržao onaj prepoznatljivi Cadillacov stil. Poveća maska hladnjaka će moći da se naruči u hromiranoj ili u boji vozila, dok su farovi horizontalni i najmanji koje je ovaj terenac imao u svojoj istoriji.


Velika pažnja je posvećena i detaljima enterijera, a to je inače kategorija gde je proizvođač redovno zaostajao za konkurencijom. Iz kompanije kažu da su dobavljači bili primorani da investiraju u novu mašineriju, kako bi zadovoljili visoke standarde po pitanju završne izrade. Gotovo sve komande su digitalne, a tu su čak tri monitora koja raspolažu različitim broj inča po dijagonali (7,2; 14,2 ili 16,9). Na zadnjim sedištima se nalaze 12,6-inčni monitori preko kojih putnici mogu da konektuju svoj mobilni telefon.


Kao i u prošlosti, Escaalade će deliti platformu sa još dva modela General Motorsa i to Chevrolet Tahoe/Suburban i GMC Yukon/Yukon XL. To znači da će se ponuda zasnivati na standardnom modelu sa dva reda sedišta i produženom ESV modelu sa tri reda sedišta, uz prateću veću zapreminu prtljažnika. Terenac je veći u svakom pogledu u poređenju sa modelom koji zamenjuje pa je tako ponovo preuzeo lidersku poziciju od Lincolna Navigatora po tom pitanju.

Cadillac očekuje da će većina kupaca da se odluči za provereni 6,2-litarski V8 benzinac sa 420 „konja“ dok će se snaga prenositi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača. Nešto kasnije ponuda će biti proširena i sa 3,0-litarskim dizelom sa 277 konjskih snaga i čak 624 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Novi Cadillac Escalade stiže u izložbeno-prodajne salone krajem godine, a početna cena od 77.000 američkih dolara se ne bi trebala menjati u većoj meri.

AutoRepublika

(1733)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Treba obratiti pažnju sa koliko stila je Kadilak izveo dva LCD displeja .Prvi, koji je za navigaciju ide preko pola širine auta,zakrivljen je prema vozaču a drugi, manji, nalazi se u njemu ,stoji ispred volana i zamjenjuje brzinomjer.Kod Mercedesa , to je nezgrapno kao kredenac, jedan LCD nakačen ispred volana, jedan visi na sredini auta,operisano od elegancije.