1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Ferrarijev motor s potpisom Mihaela Šumahera na aukciji (GALERIJA)
Ferrarijev motor s potpisom Mihaela Šumahera na aukciji (GALERIJA)
0

Ferrarijev motor s potpisom Mihaela Šumahera na aukciji (GALERIJA)

434
0
Podelite sa prijateljima:

McLaren-Honda MP 4/4 je najuspešniji Formula 1 jednosed u istoriji, ali ni Ferrari nije bio loš kada je Ros Bron bio na čelu tima a za volanom sedeo Mihael Šumaher. Najuspešnija sezona za Scuderiju je bila 2004., kada je tim dobio 15 od 18 trka.

F2002 je samim tim vredam spomena, ali mi ovde govorimo o F2003-GA, koji je 2003. bio najbolji u pet rundi. GA zapravo znači „Gianni Agnelli“, a reč je o italijanskom industrijalcu koji je postao predsednik i glavni akcionar Fiata. Kao naslednik F2002, bolid je bio prilično konkurentan, ali i sklon ubranoj degradaciji guma pri visokim temperaturama na stazi.

Bron i glavni dizajner, Rori Bern, svoju magiju su primenili i na aerodinamičke detalje, ali srce jednog Ferrarija je uvek činio, i činiće – motor, bilo da se radi o serijskom primerku ili trkaču. Motor su zvali Tipo 52, a radilo se o 3,0-litarskom V10, koji se „vrteo“ na fascinantnih 19.000 o/min, isporučujući oko 950 ks.

Procenjuje se da će jedan od tih motora, broj 052, generisati između 50.000 i 70.000 evra na RM Sotheby aukciji u Parizu. Ponuda startuje 5. februara, a agregat, koji je pogonio moćni F2003-GA, je poseban.

Kupljen iz kolekcije Najdžela Stepnija od strane prethodnog kupca i potpisan od strane Mihaela Šumahera, broj 052 je proizveden 5. septembra. To znači da je učestvovao u tri finalne trke sezone, VN Italije, VN SAD i VN Japana, u Monci, Indianapolisu i Suzuki.

Kao što se da videti iz fotografija, na poklopcu glave motora se nalazi potpis sedmostrukog svetskog šampiona. Associazione Grafologi Professionisti (A.G.I) je overio verodostojnost potpisa, kao i dokument koji potvrđuje Šumijev autogram.

Mada je gotovo nemoguće ovaj motor instalirati u neki koncept, on je značajan (muzejski) primerak koji evocira sećanja na jednu od najznačajnijih era u istoriji Formule 1 i vozača s najviše osvojenih titula. Gde god da zauzme počasno postolje, delovaće impresivno u očima posmatrača.

AutoRepublika

(434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments