1. Home
  2. Vesti
  3. Nastavlja se sudska borba Volkswagena i bosanske kompanije
Nastavlja se sudska borba Volkswagena i bosanske kompanije
2

Nastavlja se sudska borba Volkswagena i bosanske kompanije

1.17K
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupacija podnela je novu tužbu protiv Preventa. 

Nekadašnji dobavljač nemačkog giganta, kompanija Prevent iz Bosne i Hercegovine, ponovo je optužena od strane VW-a pred nemačkim sudom. Ovaj put tužba je podnesena sudu u Braunšvajgu, a Volkswagen zahteva odštetu za marku Škoda.

Germanski mediji ističu da će Volkswagen tražiti odštetu veću od 100 miliona evra od bosanskog preduzeća jer je njihovim prekidom dostavljanja komponenti naneta šteta brendu Škoda.

Podsetimo, Prevent odnosno Prevent grupa bila je jedan od dobavljača Volkswagena. Odnos dve kompanije bio je turbulentan, ali je vrhunac dostignut kada je u avgustu 2016. godine došlo do obustave isporuka dobavljačkog preduzeća.

Stoga, Volkswagen je bio primoran da zaustavi proizvodnju automobila na šesto lokacija. Automobilski gigant ističe da je prekid isporuka bio „nezakonit i protiv onoga što stoji u ugovoru“.

Prevent i Volkswagen raskinuli su zvanično ugovor 2018. godine, te od tada sve svoje sporove rešavaju na sudu. Krajem prošle godine, Prevent je tužio Volkswagen američkom sudu u Detroitu. Kompanija iz Bosne i Hercegovine zahteva odštetu koja prevazilazi iznos od 750 miliona američkih dolara zbog ponašanja rukovodstva nemačkog konglomerata u post dizelgejt periodu. Navodi se da je zloupotrebom svoje tržišne moći i pozicije Volkswagen doveo da stečaja mnoge male dobavljače, a sve sa ciljem kresanja troškova.

AutoRepublika 

(1167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nije ovde potpuno nevin ni VW, a ni „Prevent“. Moglo bi to „tužakanje“ da na kraju obostrano ispadne korisno koliko i „klanje vola za kilo mesa“.

DOn

AKo Bog da, sredice njih Prevent.