1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Zašto automobilske gume nisu dobre za vožnju motocikla? (VIDEO)
Zašto automobilske gume nisu dobre za vožnju motocikla? (VIDEO)
0

Zašto automobilske gume nisu dobre za vožnju motocikla? (VIDEO)

584
0
Podelite sa prijateljima:

Korišćenje automobilske gume za vožnju motocikla baš i nije najbolja ideja. Ova praksa je poznata kao „tamna strana“, i to s razlogom.

Kao što znamo, motocikli se naginju, automobili ne. U redu, naginju se i automobili donekle, ali zbog prebacivanja težine s jedne na drugu stranu i opterećenja i rasterećenja na sistemu ogibljenja. Kod četvorotočkaša se borimo protiv te pojave krućim oprugama, horizontalnim stabilizatorima, pa čak i negativnim nagibom točka, da bismo ostvarili što bolje prijanjanje. Ovo naravno pre svega važi za sportske automobile.

S druge strane, motocikli moraju da se naginju da bi skrenuli brže od brzine hoda. To je jedan od fundamentalnih aspekata funkcionisanja motocikla. Samim tim, gume dvotočkaša su konstruisane s tim na umu, njihov profil je zaobljen, ne četvrtast kao kod automobilskog pneumatika.

U ovom slučaju imamo automobilsku gumu na Hondi Valkyrie. Ovo se na prvi pogled može činiti kao dobra ideja, jer je reč o velikom, teškom motociklu, posebno kada u vidu imamo vožnju na pravcu, na auto-putu, gde nema naginjanja.

Uglavnom, pogledajte video. Kada se motocikl nagne, vozi se na ivici pneumatika, s tim što samo jedna trećina gaznog sloja ima dodir s putem. To je upravo situacija koje vozači krosa (automobilskog) žele da izbegnu. Ono što je gore, što više skrećete, više se naginjete, tako da kada vam je prijanjanje najpotrebnije, kontaktna površina je najmanja. Pri posebno oštrim skretanjima, vozi se na bočnom zidu gume, koji nije predviđen za to, tako da su oštećenja izvesna.

U teoriji, ukoliko vozite samo dugim pravcima na auto-putu, bez skretanja, automobilske gume bi mogle da posluže. One duže traju od onih za motocikle, ali ukoliko se naginjete, ivice će se istrošiti izuzetno brzo.

AutoRepublika

(584)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments