1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Greyhound muzej
Zanimljivost dana: Greyhound muzej

Zanimljivost dana: Greyhound muzej

355
2
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko volite stare crno-bele američke filmove onda ste u njima sigurno primetili veliki broj scena sa Greyhound autobusima. Pre avionske industrije ovaj način transporta je bio omiljen, a posebno je popularna scena u kojoj mlada devojka iz malog gradića dolazi u Holivud u Greyhound autobusu sa željom da postane sledeća velika zvezda.

U današnja vremena autobusi su uglavnom zamenjeni avionima, ali u američkoj saveznoj državi Minesoti se nalazi muzej gde posetioci mogu da vide deo istorije.

Greyhound je osnovan 1914. godine kada su dva imigranta Endi Anderson i Čarls Venberg započeli da prevoze lokalne rudare za naknadu od 15 centi,  a čak i danas kompanija godišnje preveze oko 22 miliona ljudi.

Greyhound je dobio svoje ime tek krajem 1920-ih godina kada je biznis eksplodirao a proizvođači autobusa su započeli sklapanje vozila posebno za ovu kompaniju. Iako su očekivanja da tako velika kompanija ulaže visoke sume novca u svoj zvanični muzej, zaposleni kažu da to nije istina.

Većina autobusa je donirana, popravke i lakše restauracije su uradili volonteri (oko 20-30 njih), a nekoliko zaposlenih preživljava od prodaje ulaznica. Sudeći prema onima koji su imali prilike da posete ovo mesto, muzej ima 20-ak autobusa i većina njih se čini kao da su u voznom stanju iako  vožnja nije opcija za posetioce.

Najveći deo muzeja je posvećen uniformama i maketama modela kroz istoriju kompanije, kao i fotografijama nastalim tokom procesa restauracije.

Najstariji autobus u izložbenoj postavci je primerak iz 1927. godine, a većina njih je iz prozvedena pre sedamdesetih godina kada je prevoz autobusima bio najpopularniji.

Sve u svemu, naša preporuka je da, ako vas put ikada nanese u američku saveznu državu Minesotu, obavezno posetite Greyhound muzej. Sigurno smo da se nećete pokajati.

Zoran Tomasović 

(355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Takvih muzeja bi trebalo biti više, podsetnik na neka prošla (možda i lepša) vremena. Posetio sam London transport museum, super priča ako put nekog odvede u taj kraj. Krivo mi je što kod nas ne postoji ništa takvo a neće ni postojati jer smo talenti da sve čemu prodje rok upotrebe pretvorimo u smeće. Da je grad Beograd bio pametan i napravio sličan muzej ne bi imali razloga da se stide jer imaju dugu tradiciju prevoza (kvalitet je doduše upitan). Nama svi tehnički muzeji propadaju. Uvek mi je zadovoljstvo da unekoj državi obiđem tehnički muzej i muzej automobila jer se… Pročitaj više »

Yankee

Vecinu ovakvih muzeja u Americi nemaju zvanicni proizvodjaci vec uglavnom volonteri koji ih odrzavaju od donacija.