1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. PSA je zainteresovan za hibridnu tehnologiju Renaulta
PSA je zainteresovan za hibridnu tehnologiju Renaulta

PSA je zainteresovan za hibridnu tehnologiju Renaulta

438
9
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je bivši šef dizajna Peugeota Žil Vidal prebegao u Renault, moguće je da bude nekakvih interesantnih transfera i u suprotnom smeru. U javnost su isplivala šuškanja koja govore o tome da je rukovodstvo PSA grupacije vidno zainteresovano za hibridnu tehnologiju lokalnog rivala, onu koju Renault naziva E-Tech.

Uprava PSA grupe će malo dublje proučiti Renaultovu hibridnu tehnologiju, pa iako informacija možda na prvu loptu deluje neuverljivo, situacija baš i nije takva. Naime, šef odeljenja istraživanja i razvoja Alan Rapoz je na platnom spisku Peugeota do kraja avgusta (još koji dan), nakon čega napušta ovu kompaniju, ali je u Reanultu vodio razvojni tim koji je osmislio hibridnu tehnologiju za tu marku. S druge strane, bivši šef istraživanja i razvoja PSA grupe, Žil Le Bornj je sada u Renaultu. Očito je za cenjene inženjere, svet jedno najobičnije selo.

Hibridni motor iz 2018. godine DHT E-TECH

Nema nemorala – Renault dobrovoljno prodaje tehnologiju

Kako su novinari francuskog specijalizovanog medija LArgus čuli od inženjera Renaulta, tokom posete istraživačko-razvojnom centru Lardi, početkom 2020. godine, mnogi proizvođači su bili živo zainteresovani za detalje inkorporirane u E-Tech tehnologiji. Tada su saznali i da je Renault bio spreman da proda tehnološka rešenja, kako bi snizio troškove proizvodnje. Naime, presedani ovog tipa već postoje u automobilskoj industriji, pošto je Ford koristio Toyotina rešenja na nekim vozilima, a brojne su i druge marke koje će pozvati Toyotu u pomoć.

Ipak, PSA je oformila kompaniju, zajednički poduhvat s firmom Punch Powertain. Cilj osnivanja novog društva se odnosi na razvoj i proizvodnju elektrifikovane menjačke kutije DCT7 koja će svoju primenu naći u pogonskom sklopu 1.2 PureTech BVA, počev od 2022. godine. Pored toga, menjačka kutija će služiti i kao automatska transmisija za vozila iz PHEV segmenta. Plan je da novi menjač zameni aktuelnu jedinicu EAT8, koju je razvila Toyotina firma Aisin.

Ne smatraju svi, najblaže rečeno, da je ovo mudar potez Peugeota, a to se možda najbolje vidi i iz članka koji je napisao naš drugar Goran Jurković.

Levo je prikazana e-DCT 48V transmisija koja će debitovati 2022. na lakim hibridima PSA gruupe, dok je desno menjač e-DCT PHEV koji će 2023. biti na budućem krosoveru Peugeot 3008.

Pa zašto bi onda PSA bila zainteresovana za tehnologiju konkurentske grupacije? Pa, pod jedan, veoma je verovatno da Peugeot traga za, cenovno najefektnijim rešenjem, odnosno za menjačkom kutijom koja isključuje neophodnost postojanja kvačila, s obzirom na činjenicu da se tako oslobađa više prostora za izdašniju maržu, što je posebno važno kod gradskih automobila, gde su zarade skromne.

Pride, proizvod koji nudi Punch Powertrain, odnosno pogonski sklop e-DCT i nije tako kompaktnih gabarita. Ipak, kao verovatno najznačajnija mana se ističe to što je takvo rešenje drastično skuplje od onoga što Renault naziva E-Tech. Nadamo se da je sada jasno zašto su glave uprave PSA grupacije okrenute ka komšijskom dvorištu!

AutoRepublika

(438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

A što, kad po vama psa ima ultra,mega modernu e platformu i pripadajući pogon od kog će jadni fca imat najviše koristi i procvat ki ruža…

moron

PSA nema klasične hibride. Renault ima (a ima i Plug-In).

Don

Ma sve je to isti klinac, dildo! Ko hoće auto, mora imati pravi pogon ostalo je za tetkice.

moron

@Peki,
kada će neki test renaultovih hibrida? Ili Clio, kao klasičan hibrid, ili Captur i megan, kao plug in, biraj … 😊

Don

Kako ti više ne dosadi Peki sa francuskom.kuhinjom? Pusti ga nek malo uzme Kiju, proceeda nije vidio godinama, xceeda takodje…redizajn alfe….

Renault Terminator

Koliko ono Mecka vec uzima od Renaulta sve zivo,od platformi do motora…12 godina ako se ne varam.
Normalno da hoce i drugi,zna se ko pravi najbolje velikoserijske automobile na planeti – POWERED BY RENAULT bajo moj.😎

Bungi

Ovo što većina proizvođača radi je laki hibrid, elektro motor od 48 V, baterije i benzinski motor. Tojota to radi nešto drugačije, benzinski motor je podešen na štednju(Atkinsonov ciklus) i povezan je na CVT mjenjač, dok je kod ostalih uglavnom automatik sa dvostrukim kvačilom. Postoji i treće rješenje kao kod Opel Ampere gdje el. motor svo vrijeme pogoni vozilo a benzinac uskače kad se isprazne baterije, dopunjavajući ih. Ova treća varijanta se i ne može nazvati hibridom već el. autom sa produženom autonomijom.

Bungi

PSA je napravio neku četvrtu varijantu gdje na prednjoj osovini postoji klasičan pogon dok su na zadnjoj instalirana dva el. motora koja vuku el. energiju iz baterija i po potrebi uskaču kao ispomoć prednjem pogonu.Sama činjenica da žele kupiti više klasičnu hibridnu tehnologiju od Renoa znači da njihova atipična nije najjeftija-najpouzdanija u odnosu na konkurenciju.

Bungi

Ako se pažljivo analizira klasičan hibridni pogon, njega čine uglavnom benzinac, automatik sa dvostrukim kvačilom i el. motor od 48 V između njih.El.motor preuzima funkciju alnasera prilikom pokretanja, asistira benzincu prilikom ubrzanja i prilikom kočenju vrši funkciju generatora/alternatora dopunjujući baterije.Prednji kraj je minimalno izmijenjen u odnosu na klasični.Pozadi je rezervoar stanjen kako bi ispod sjedišta stale baterije. Pozadi je i dalje klasična, kruta osovina.Reno je otišao korak dalje, ne mijenjajući debljinu rezervoara, baterije su smjestili ispred zadnjeg branika, premješten je samo zadnji lonac auspuha. Naspram ovog, najjeftinijeg renoovog rješenja stoji najskuplje PSA rješenja. Prednji kraj je nepromijenjen u odnosu na… Pročitaj više »