1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. JLR pruža preliminarni uvid u tehnologiju anticipacije svetlosne saobraćajne signalizacije 
JLR pruža preliminarni uvid u tehnologiju anticipacije svetlosne saobraćajne signalizacije 

JLR pruža preliminarni uvid u tehnologiju anticipacije svetlosne saobraćajne signalizacije 

153
0
Podelite sa prijateljima:

Jaguar Land Rover je svetskoj publici predstavio prvi pogled u svet novog tehnološkog rešenja koje bi trebalo da bude od pomoći vozaču, a koje je nazvano “Optimizacija brzine kretanja vozila između dva semafora”(Green Light Optimal Speed Advisory system – GLOSA).

JLR tvrdi, kada sistem bude razvijen do detalja, da će biti u stanju da komunicira sa semaforima, zbog korišćenja tehnologije komunikacije na realciji vozilo – infrastruktura (vehicle-to-infrastructure – V2X).

Kada sistemi u automobile postanu svesni vremenskog okvira u kom se menjaju svetlosni simboli na semaforima, idealan raspon brzine kretanja vozila će biti ispisan zelenom bojom na instrumentacionom panelu. Ukoliko vozač prilagodi sugestiji brzinu kretanja vozila, biće u prilici da prođe raskrsnicu bez neophodnog zaustavljanja.

JLR navodi da će korišćenje ovog tehnološkog rešenja doprineti tečnijem protoku saobraćaja, da će smanjiti nivo stresa kod vozača, kao i da će doprineti borbi za čistiji vazduh, posebno u gradovima.

Inženjer kompanije Jaguar Land Rover, koji se bavi istraživanjem tehnoloških rešenja, Oriol Quintana-Morales je rekao da će ”ovo najnovije rešenje radikalno smanjiti nivo gubitka vremena koje se dešava zbog čekanja na semaforima. Tehnologija poseduje potencijal da unese revoluciju u vozački stil, uz povećani stepen bezbednosti, slobodan protok saobraćaja i redukovanje potencijalnog stresa kod vozača.”

Iako se tehnologija trenutno razvija kako bi bila primenjena kod putničkih automobila, za šta će trebati vremena, nužno je da bude aplicirana i na objekte infrastrukture. Naime, i sami semafori moraju biti unapređeni ugradnjom odgovarajućeg hardvera koji će omogućiti komunikaciju na liniji vozilo – infrastruktura.

Ovakva tehnologija bi mogla da obuhvati i još neke mogućnosti: upozorenje na opasnost od sudara, olakšano pronalaženje parking mesta i slično. Pored toga, biće izvodljivo da i vozila hitnih gradskih službi, korišćenjem tehnologije, obaveštavaju vozače ostalih vozila, o svojoj lokaciji i ruti, kako bi im prolaz bio oslobođen.

Sistemi su trenutno u fazi praktičnog ispitivanja, a test vozilo Jaguar F-Pace se nalazi u Velikoj Britaniji. Projekat se sprovodi kao deo šire akcije nazvane UK Autodrive.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments