1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Fiat 500L na američkom tržištu
Kraj za Fiat 500L na američkom tržištu
14

Kraj za Fiat 500L na američkom tržištu

2.34K
14
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Fiatu već neko vreme ne cvetaju ruže na američkom tržištu. Kompanija se vratila u velikom stilu pre šest godina i najavila bogatu ponudu malih gradskih automobila za koji se smatralo da će da privuku mlađe kupce iz većih gradova. Prodaja je zapravo započela relativno dobro i prve godine je isporučeno 46.121 vozilo, iako su ponudu upotpunjavali samo modeli 500 i 500L.

Činilo se da bi novi krosover 500X, koji je takođe dospeo na američko tržište, i koji smo testirali baš u takvom izdanju, mogao da nastavi sa uspesima, ali od tada traje postepeni pad. Primera radi, protekle godine vozila italijanskog giganta je izabralo tek nešto više od 9.200 mušterija, pa se pretpostavlja da je samo pitanje dana kada će Fiat ponovo biti samo deo istorije, barem „preko bare“.


Italijani su nedavno objavili planove za narednu godinu i bez većih iznenađenja „Jekiji“ će moći da kupe samo jedan model Fiata. Reč je spomenutom krosoveru 500X, koji se prodaje relativno dobro, što znači da će 500L i 124 Spider u penziju. U prvih devet meseci ove godine, klon Mazde MX-5 (to bi bio 124 Spider) je privukao 1.335 kupaca, pratio ga je 500X sa 1.130, a na samom dnu se našao „naš“ 500L sa svega 392 mušterije.

Za nas je sigurno najbitnija priča o minivanu koji se proizvodi u Kragujevcu i postavlja se pitanje kakav je njegov dalji tržišni potencijal. Iako se nekada prodavao relativno dobro, i jedno vreme bio čak najpopularniji gradski MPV u Evropi, potražnja je prethodnih godina značajno pala, pošto automobil ipak pokazuje godine i nije se značajnije izmenio od kada je debitovao 2012. godine.

Njegova potražnja u Americi nikada i nije bila značajna, iako su mediji uglavnom imali reči pohvale. Ključni razlog je bio onaj da za razliku od rivala koji su preneli stil sa većih automobila na manje, Fiat je uradio suprotno, tako da „Jenkiji“ nikada nisu videli 500L kao umanjeni veći model već kao uvećani gradski heč 500. Potrebno je takođe spomenuti da se model iz Kragujevca u Americi prodavao samo sa 1,4-litarskim turbobenzincem sa 160 konjskih snaga iz modela 500 Abarth.


Narednih sedmica možemo očekivati zvanično spajanje dva giganta Fiat-Chrysler i Peugeot-Citroen grupe, a nedugo posle toga će uslediti gašenje svih brendova koji nisu profitabilni. Ako su priče na internetu istinite, to bi trebalo da budu Lancia sa jedne strane okeana, odnosno Chrysler sa druge, a želja Peugeota da se oproba u Americi bi mogla da označi i kraj za Fiat na ovom tržištu.

AutoRepublika

(2339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kragujevac u bliskoj budućnosti: Opcija A Stellantis oživljava brend Yugo, pravi električni SUV za konkurenciju Dacia, motori i upravljački sklop se prave u Novom Sadu, baterije u Loznici. Opcija B Izlazi FIAT, ulaze Kinezi sa nekim od brojnih svojih modela, limove prave u Smederevu, bakar za motore u Boru i Valjevu (kompenzacija sa Japancima u Novim Sadu). Skoro 100% srpski proizvod (mada potpuno ili djelimično sa kineskom m kapitalom) izvozi se bez problema u CEFTA, EU, Tursku, Rusiju (i ostale zemlje Evroazijske unije). Model se zove Holywoochich. Opcija C Fabrika je u srpskom vlasništvu, od Rusa (Kamaza) kupuju licencu i… Pročitaj više »

s mile

Ne sumnjam u dobru budućnost fabrike ( savremena, jeftina radna snaga, srbija napreduje u auto komponentama ), bila bi još bolja da nije vlada u ugovoru imala toliko zatamnjenog teksta, jer je VEROVATNO, ugovor načinila na našu štetu. Tako da dok ide loše, mi finansiramo, kada je dobro, oni uzimaju pare.
Dobiće FCA nov model, ali tek u 2022 god, dok se Stelantis formira, i krene u racionalno poslovanje. Možda pravimo Pežoe, Opele, Fiate… biće nešto od toga

samo što će mo se načekati, a u 2021god, pasti na najmanju proizvodnju IKADA….

realan

Koje su to zemlje Euroazijske unije nabroj mi ali bez guglanja i koja je tamo novcana jedinica i koji je kurs prema dinaru i zasto mislis da bi imalo prodje Yugo

Don

Ajd jedan vic , nije na odmet.https://youtu.be/-WIbsyxwqP0

Branko

Dobro jutro i tebi BB! Unatoč svemu, regionalni smisao za humor je još živ. Slične “prilike za razvoj” imamo i mi u Hr…

Бранило

Свака ти ка у Његоша….

п.с. јел ти Ностардамус нешто у роду?

BB

Askurđel od brata od strine

moron

Šteta što kod nas nikada nije ponudjen 500L sa ksenonima kao u USA.
Takodje mi nije jasno zašto motorizacija i automatski menjač ( AISIN) za USA za 500L, nikada nisu ponudjeni i u Evropi. Ili, barem taj ( AISIN ) automatski menjač.

Branko

Skupa tehnologija, nije za tržišta slabije kupovne moći.

BB

Onda su trebali obični 1.4 i manuelac ponuditi tamo, nisu ni svi Amerikanci bogati

Boban

Jesu,ja vozim u Kanadi 500 L sa mauelnim

moron

Nisam mislio da to daju gratis, niti je to nešto što tek trebaju da izmisle. Pred kraj tržišnog života nekog modela, mnogi proizvodjači se trude na razne načine da ih učine privlačnim i na kraju. Ne i Fiat … Njega „zabole“ …

Stari Dejan

Svaka čast za ovo moron. Iskreno nisam ni znao da Aisin menjač ide u 500L

moron

Valjda im je trebalo malo vremena da shvate da Ameri ne uživaju sa DDCT. Ali, očito, ni AISIN nije mogao da spase stvar.