1. Home
  2. Vesti
  3. Nikola Motor Company najavio revolucionarne baterije
Nikola Motor Company najavio revolucionarne baterije
2

Nikola Motor Company najavio revolucionarne baterije

934
2
Podelite sa prijateljima:

Prošle nedelje, dok su oči automobilske industrije bile uperene u Tesla Cybertruck, gotovo neopaženo je prošla jedna objava koja bi mogla da promeni pravila igre u svetu električnih vozila, pa i automobila uopšte. Naime, reč je o novoj bateriji, s potencijalom da udvostruči autonomiju postojećih elektromobila.

Par dana pre nego što je skinut veo sa Cybertrucka, Nikola Motors je najavio lansiranje baterije koja bi mogla da napravi revoluciju u industriji, i to jedinice za koju kompanija tvrdi da je prva svetska automobilska baterija sa slobodno stojećom elektrodom.

Razvijena je unutar kuće, a pretpostavlja se da ima četiri puta veću gustinu enegije u odnosu na litijum-jonsku jednicu. Pored toga, njena proizvodnja je 50 odsto jefitnija, a udvostručiće autonomiju električnih automobila, bez ijednog dodatnog grama na masu vozila.

Za sada, kompletni detalji u vezi sa dotičnom tehnologijom nisu dostupni, ali kompanija planira da ih obelodani sledeće godine, tokom Nikola World događaja.

Šta je poznato? Nikola obećava „gustinu energije od 1.100 vat časova po kilogramu na nivou materijala i 500 vat časova po kilogramu na nivou serijski proizvedene ćelije, što u prevodu znači da bi autonomija putničkog električnog vozila od 500 kilometara skočila na 1.000 kilometara.

„Ovo je najveći napredak koji smo videli u industriji baterija“, rekao je Trevor Milton, šef Nikola Motor Company. „Ovde ne govorimo o malim poboljšanjima, govorimo o dvostruko većem kapacitetu baterija u vašim mobilnim telefonima. Govorimo o dvostruko široj autonomiji električnih vozila širom sveta.“

Mada još dosta toga treba da bude pojašnjeno  pre nego što počnemo da „skačemo od sreće“ zbog ovog pronalaska, Nikola kaže da već sada nastojij da podeli tehnnologiju sa drugim proizvođačima originalne opreme u ovoj oblasti, pod uslovom da i oni daju neki doprinos (čitaj „keš“).

Kompanija takođe navodi da se već prijavila za pomoć baterijskog inženjerskog tima svetske klase, u cilju pokretanja proizvodnih linija.

Ipak, navodi o performansama novih baterijama su izazvali, za sada tihu skepsu nekih naučnika koji rade u ovoj oblasti.

AutoRepublika

(934)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da ipak sačekamo.

DOn

brzina punjenja?