1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Peugeot 306 Rallye je retka i malo poznata verzija
AR pijaca klasika: Peugeot 306 Rallye je retka i malo poznata verzija

AR pijaca klasika: Peugeot 306 Rallye je retka i malo poznata verzija

1.01K
4
Podelite sa prijateljima:

Krajem devedesetih, Peugeot je plasirao na tržište 306 Rallye u Ujedinjenom Kraljevstvu u vidu ograničene serije bazirane na S16 od 167 KS, proizvedena u 500 jedinica.

Sa malom masom, adaptivnom šasijom i sa skromnom snagom po relativno pristupačnoj ceni, Peugeot 106 i 205 Rallye brzo su u svoje vreme osvojili srca ljubitelja vožnje na malim putevima ili vijugavim stazama.

Ovi modeli su sada postali pravi kolekcionarski predmeti, baš kao i mišićaviji GTI ili S16. Nakon toga, 306 je takođe dobio pravo na svoju „reli“ varijantu. Ovo je jedna od njegovih najređih i malo poznatih verzija, jer je bio rezervisan za Ujedinjeno Kraljevstvo, sa desnim volanom. Jedan od 500 proizvedenih primeraka, pažljivo održavanih, nudio se na prodaju u „gordom Albionu“.

Kada se bolje pogleda, 306 Rallye ne nudi baš istu filozofiju kao 106 i 205 s istom oznakom. U osnovi, to je ekvivalent modelu 306 S16 Confort „faze 2“ koji je bio ponuđen u Francuskoj. Ova varijanta je bila lišena električnih prozora, klima-uređaja i svetla za maglu, koji su bili prerogativ završne obrade S16 Premium. Potonji je imao britanski alter ego 306 GTI-6. Ime Rallye je izvučeno iz fioka kako bi se predstavila manje bogato opremljena varijanta, dakle lakša i sportskija, iako nije bila tako lišena opreme kao slavni preci.

U pogledu forme, međutim, 306 Rallye preuzima određene atribute restilizovanog 106 Rallyeja, kao što su trobojne pruge i nalepnica „Rallye“ na bokovima, kao i posebne oznake na haubi i zadnjem delu. Ekskluzivna presvlaka njegovih sedišta od tkanine odgovara bojama spoljašnje dekoracije. Ukupno je prodato 200 primeraka u beloj boji, 200 u crvenoj i 100 u crnoj, uključujući i ovaj koji je danas tema. Iako po duhu nije autentičan Rallye, ovaj 306 ostaje neobična varijacija već poželjnog S16/GTI-6.

Ispod haube Peugeota 306 Rallye nalazi se četvorocilindrični motor 2.0 sa 167 KS i šestostepeni manuelni menjač evropskog restilizovanog S16. Napuštajući fabriku 1999. godine, automobil danas ima 90.776 milja na brojaču, ili nešto više od 146.000 km. Od poslednjeg servisa i poslednjeg tehničkog pregleda, obavljenog u aprilu 2023, jedva da je vožen. U izveštaju piše da nema grešaka. Prilaže se i dosije faktura i tehničkih pregleda iz 2000. godine. Donja strana automobila se ne vidi u oglasu. Njegove gume su nove i prema prodavcu nisu prijavljeni nikakvi mehanički ili električni problemi.

Ovo ukazuje da štitnici i retrovizori imaju neke ogrebotine, dok presvlake pokazuju neznatne znake habanja, ali su i dalje u veoma dobrom stanju. Ovaj 306 se nalazio u Prestonu u Engleskoj. Prodat je za 5.400 funti (6.266 evra) na aukciji kompanije Collecting Cars.

AutoRepublika

(1014)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Kako kome,meni je vrlo poznat jer sam maštao da imam 306 S16 pa sam samim tim poznavao sve verzije dotičnog pa i one trkačke što su voženi na krugu i reli verzije. Nažalost financiski je bio van mog skromnog domašaja. Nije on bio rezervisan samo za Malu Britaniju,bilo je njega i sa ove strane kanala.Bilo ga je i u Srbiji,viđao sam ga x puta. Meni je 306 bio pravi predstavnik C segmenta,baš onako kako treba da izgelda jedan auto u toj klasi. Klasična mana im je bila torzija,voda je vremenom pravila štetu ali nije brzo crkvala ako je za neku… Pročitaj više »

Bungi

Interesantno je da takav isti sistem torzije na zadnjoj osovini , renoove proizvodnje, kod „19“ i prvog Megana, nikada nije odlazio.Dali je caka u samoj konstrukciji ili kvalitetu izrade, ne znam.

Renault Terminator🇷🇺Z

Renaulti nisu patili od toga.Ja sam imao Megana 1 kupe ph1 2.0 8v koji je bio direktan konkurent ovom Peugeotu 306.

Aleksandar

Imao sam 306 s16 skoro 10 godina. Jako lepo sam se vozio sa njim i putovao, jedino sto me je nerviralo sto u nasim uslovima nije bilo puno prostora za budzenje i modifikacije… Remus izduv i KN filter su mu dodali malo lepsi zvuk