1. Home
  2. Vesti
  3. Kvalitetniji video klip otkriva detalje duela Tesla Cybertrucka i Forda F-150 (VIDEO)
Kvalitetniji video klip otkriva detalje duela Tesla Cybertrucka i Forda F-150 (VIDEO)
8

Kvalitetniji video klip otkriva detalje duela Tesla Cybertrucka i Forda F-150 (VIDEO)

4.29K
8
Podelite sa prijateljima:

Tokom prezentacije Tesla Cybertrucka prošle nedelje, kalifornijska kompanija je objavila video u kojem se električni kamionet nadvlači s Fordom F-150. U kratkom klipu, futurističko „ružno pače“ komotno pobeđuje američki bestseler. Međutim, da li je borba bila fer?

U međuvremenu je Ilon Mask na Twitteru objavio kvalitetniji video, iz kojeg možemo da dobijemo dublji uvid u ono što se desilo. Ono što može da se vidi je najmanje srednje pozicioniran Cybertruck sa dva elektromotora i pogonom na sve točkove, čija startna cena iznosi 49.900 dolara, kako je najavljeno tokom prezentacije. Naspram njega je F-150 u STX nivou opreme, sudeći po masci hladnjaka i točkovima, koji u regular cab XL verziji košta 30.000 dolara.

Takođe, iz videa se jasno može zaključiti da se vrte samo zadnji točkovi Forda, što znači da se ne radi o 4×4 modelu. Pogonsku jedinicu ne možemo identifikovati, ali s obzirom da je reč o varijanti sa zadnjim pogonom, verovatno je reč o 2,7-litarskom EcoBoostu sa 325 ks. Zatim, tu je masa. Validna pretpostavka je da je Cybetruck teži nekih 450 do 680 kilograma.

Drugim rečima, F-150 u klipu je značajno lakši, jeftiniji, ima pogon samo na zadnje točkove i verovatno raspolaže znatno manjom snagom u odnosu na Cybertruck. U ovakvim „tug-of-war“ duelima, ono što odnosi prevagu su izlazna snaga i masa vozila. Takođe, čini se da je električni kamionet već stekao momentum pre nego što je F-150 uradio bilo šta. Dodajmo tome nedostatak pogona na sve točkove i blokade zadnjeg diferencijala, kao i istovremeni maksimalni obrtni moment električnog pogona, i rezultat je jasan.

Dakle, čini se da je Ilon Mask još jednom pomešao „babe i žabe“, naravno u svoju korist.

AutoRepublika

(4289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Baš me vučete za jezik sa ovakvim tekstovima.

♉ ?

Yankee

Cybertruck je mnogo veci nego sto mi je prvi put delovao na slikama.

BojanNeki

Umem da pohvalim tekst ali ovom prevodu ste bar mogli da date neki lični pečat, mišljenje ili dodatne informacije.
Inače teško mi je da zamislim da je Ilon, ili njegovi mozgovi marketinga, odabrao najslabijeg „rivala“ za ovakav video. Više liči na bačenu udicu gde će, a već vrti se, mnogi u modu pljuvanja Tesle emitovati i pisati o „prevari“ pa će potom morati da pišu ili prikazuju kada ovaj povuče i teže protivnike.

Dragan

Prvi je kreno da je ford kreno prvi oduvo bi ga isto

Renault Terminator

Ja mislim Mile da bi ovaj Robokap pokidao i F150 Raptora bez problema.Ali to navlacenje konopca nije mijerilo nicega.

Balkanboj

Setih se jednog vica na temu merenja i navlačenja:

Gleda magarac sa brda dole na proplanku rasne konje kako trče pa dotrča i on do njih – Momci, jel mogu i ja da se igram sa vama? Može, koju igru si mislio?
Mislio sam da se merimo… reče magarac.
Mi smo mislili da trčimo, odgovoriše konji.

Yankee

Pa sto onda nije stavio Raptora na test? Nego jedan od najosnovnijih modela iz F-Series i to jos sa pogonom na zadnje tockove. Pricao je da ce Cybertruck biti u rangu sa Fordom F-250 pa sto lepo nije zakacio prikolice od po 10 tona za svaki pa da vidimo kako bi se pokazali u realnim uslovima?

Bungi

Trebao je uzeti najjači F150 4×4 da bude korektan. Ipak, elektromotor maksimalni obrtni moment šalje skoro trenutno na točkove dok sus motoru treba vremena da nabere obrtaje da ih prenese na menjač pa iz menjača na pogonske osovine.