1. Home
  2. Vesti
  3. Lexus UX 300e je prvi električni automobil ove marke (GALERIJA)
Lexus UX 300e je prvi električni automobil ove marke (GALERIJA)
0

Lexus UX 300e je prvi električni automobil ove marke (GALERIJA)

196
0
Podelite sa prijateljima:

Japanski brend predstavio je na Salonu automobila u Guangžouu svoj električni prvenac. 

Zašto baš premijera u Kini? Pa, odgovorni u Lexusu kažu da im je to primarno tržište za ovaj automobil, ali i da će se pored toga UX 300e prodavati i u Evropi i Japanu, dok vesti o plasmanu u Severnoj Americi još uvek nema.

Kada sagledamo spoljašnjost shvatamo da električna varijanta gotovo da uopšte nije različita od konvencionalnog modela. One suptilne izmene odnose se na drugačije naplatke, potom 20 mm nižu visinu, kao i potpuno prerađeno podvozje, kako bi se automobil učinio što je moguće efikasnijim kada je reč o potrošnji energije.

Umesto SUS agregata ispod prtljažnika je jedan elektromotor koji razvija 201 ks i 300 Nm, uz kombinaciju sa baterijom kapaciteta 54,3 kWh. Proizvođač navodi da je autonomija kretanja 400 kilometara, ali po NEDC ciklusu koji je manje realističan od novijeg WTLP protokola.

Zbog velike mase od 1.900 kilograma, Lexus je detaljno preradio ogibljenje. Osim toga, zbog nedostatka emitovanja zvuka, japanska marka ugradila je poseban sistem koji kada detektuje pešaka ili biciklistu na putu ispušta „ambijentalne zvukove“ kako bi na taj način dao do znanja drugim učesnicima saobraćaja da im se približava.

Iako je UX 300e prvi električni automobil Lexusa, ovo je ipak samo električno izdanje već postojećeg modela. Lexus radi na stvaranju modularne platforme koja će biti osnova budućih električnih modela, s tim da će prvi automobil postavljen na ovu arhitekturu biti prikazan početkom naredne decenije.

AutoRepublika 

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments