1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Francuska: Koji su najženstveniji modeli i marke?
Francuska: Koji su najženstveniji modeli i marke?

Francuska: Koji su najženstveniji modeli i marke?

1.09K
7
Podelite sa prijateljima:

Ukupno 40% isporuka novih automobila na adrese fizičkih lica u Francuskoj, za period od prvih devet meseci 2019. godine, je bilo u korist osoba ženskog pola.

Prema podacima koje su javnosti prezentovale kuće AutowaysAutoactu, kupci – žene većinski pripadaju kategoriji mlađih ljudi, s obzirom na činjenicu da se uglavnom radi o ličnostima koje su u trećoj deceniji života. Kako prelazimo u naredne starosne razrede, damski udeo opada postepeno, da bi spao na ispod 40% nakon navršene šezdesete godine života.

Naša je pretpostavka da će ovo vozilo ekstremno brzo u vrh liste

Ono što se ovde jasno vidi, samo je jedna implikacija generacijskog jaza, a za predsednika Autowaysa, Erika Šamparnoa, žene koje su pred penzijom „često izgube fokus na aktivan društveni život i odriču se vozačke dozvole„. 

Kada se analiziraju prodajni rezultati pojedinih automobilskih marki i modela vozila koji su najpopularniji među osobama ženskog pola, dolazi se do zaključka da klišei nisu nastali kao plod legende, već da su utemeljeni na realnim događajima!

Najznačajniji broj žena je opčinjen markom Mini, mereno u odnosu na ukupan broj kupaca ovog britanskog proizvođača, kojeg kontroliše BMW grupa. Dakle, 61 od 100 kupaca Minija je ženskog pola. Drugo mesto zauzima italijanski Fiat sa ženskim udelom od 56%, a nadovezuje se japanski Suzuki (53%). Prve četiri marke zaokružuje nemačko-kineski proizvođač Smart s „feminiziranim“ udelom od 50%.

Svakom poznavaocu prilika u automobilskoj industriji je savršeno jasno da su pobrojane marke najsnažnije u segmentu gradskih automobila, oni koje Fiat (parodije li!) želi da napusti zbog neproftabilnosti segmenta!

Iako nije prvi na listi najpopularnijih brendova, vodeći je model na listi. Dakako, radi se o živoj legendi koja je savršeno nastavila moderan niz nekadašnje ikone industrije. Lider na listi je Fiat 500. Za volanom ovog vozila se u prvih devet meseci u Francuskoj našlo čak 73% osoba koje poneki od nas često od milja dozivaju imenom „Prsane“.

Drugi na listi najfeminiziranijih modela je Opel Adam (72%), a sledi Toyota Aygo (68%) pa Suzuki Swift (65%). Ovde bi valjalo napomenuti još nešto u korist italijanskog proizvođača. Naime, naredni model na listi s damskim udelom od 64% je krosover 500X. Visoku popularnost među gospođama i gospođicama (60% +) poseduju i Renault Twingo, Peugeot 108 kao i Citroen C1.

Nasuprot svemu pobrojanom, a opet u skladu s klišeima, udeo žena koje se mogu pohvaliti vlasničkim odnosom nad nekim sportskim i luksuznim automobilom je veoma nizak. On je ispod 10% kod sledećih marki: Aston Martin, Bentley, Lamborghini ili Alpine, na primer.

Ako ste pomislili da dame ne znaju uopšte da uživaju u sportskim modelima, prevarili ste se jer je roadster Audi TT Roadster (62%) popularniji među ženama nego među ljudima (onima koji znaju ponešto o automobilima).

Isto važi i generalno za marku Audi. Naime, to je najženstvenija premijum marka s udelom ženki među kupcima od 33,5%.

AutoRepublika

Fotografije: Perica Rajković i Pavle Barta

(1092)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Perica Rajkovic

Moje dete (na fotografijama), ipak se najvise pali na Smart, no to je pre svega zbog sredine u kojoj zivi. Nacii u Parizu mesto za parkiranje je cesto misaona imenica, pored skutera, koji su izuzetno opasni, jedino se 2 metra dugi smart moze negde „umuvati“. Problem, ubedljivo je prvi na listi najkradenijih vozila…

Balkanboj

Zvezdane, lepšoj polovini nešto sa ove liste, a BMW sebi 😉

Balkanboj

Ali Pilot Sport na crvenom šporetiću??
Zašto??

Rade

Ne, nego će Hankook kao audi, bmw i mercedes.

Perica Rajkovic

Zato sto kada se recikliraju od njih mogu da se naprave skupe i kvalitetne cizme Louis Vuitton… :-))

Yankee

A dzukac (Nissan Juke)?