1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Tehnika
  4. Četrnaestogodišnjakinja rešila problem „mrtvih uglova“ (VIDEO)
Četrnaestogodišnjakinja rešila problem „mrtvih uglova“ (VIDEO)
3

Četrnaestogodišnjakinja rešila problem „mrtvih uglova“ (VIDEO)

5.63K
3
Podelite sa prijateljima:

„Mrtvi uglovi“ predstavljaju veliki problem za vozače. To se posebno odnosi na uočavanje pešaka i biciklista, a brojni saobraćajni incidenti su prouzrokovani upravo ovom pojavom.

Brojni moderni automobili poseduju sisteme za detekciju „mrtvog ugla“, a reč je o senzoru koji uočava druga vozila, motocikliste, pešake i bicikliste, koje vozač ne može da vidi, a koji se nalaze iza vidokruga, bočno od vozila. Upozorenje može biti zvučno, vizuelno ili putem vibracije.

Međutim, A stubovi su sve „ugojeniji“, tako da zaklanjaju dobar deo vidnog polja vozača. Oni često znaju da zaklone bicikliste i pešake, čija je silueta dovoljno mala da ih ne vidite, i eto problema.

Sada je četrnaestogodišnja devojčica iz Vest Grouva u Pensilavniji, Alejna Gasler, izumela sjajnu stvar koja može da reši dotični problem. Ona je učestvovala u Broadcom MASTERS takmičenju (matematika, primenjene nauke, tehnologija i mašinstvo) za srednjoškolce, koje je organizovalo Društvo za nauku i javnost.

Njen projekat je nazvan „Unapređenje bezbednosti u saobraćaju eliminisanjem mrtvih uglova“.

Ona je svojim rečima objasnila o čemu se tu zapravo radi: „Ostvarila sam to uz pomoć kamere iza A stuba automobila, koja šalje sliku u projektor, koji je prikazuje na stubu, praktično ga čineći nevidljivim, tako da vozač može da vidi iza njega.“

Sve što je koristila su kamera, projektor, 3D štampač za poseban deo koji pomaže fokusiranju projektora pri malim daljinama i retro-refleksivnu tkaninu koja rešava probleme sa projektovanjem slike na ramu enterijera, jer je ona bila mutna za druge putnike, sem za vozača.

Alejna Gasler je je zauzela prvo mesto u nacionalnoj konkurenciji, osvojivši nagradu od 25.000 dolara u okviru Samueli fondacije.

AutoRepublika

(5626)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Nit je mrtvi ugao nit se to vidi kad sunce sja…

pametnjakovic

Eto curica od 14 godina se zamara sa mrtvim uglovima i zna resiti problem koji onakav Elon Musk ne zna

Legenda

Elon Musk ima pametnija posla, kao na primer da odvede ovu civilizaciju negde gde do sada nismo bili (Mars itd.), što je mnogo važnije od nekih sitnih problema koje mi ovde imamo!