1. Home
  2. Vesti
  3. Suzuki predstavio novi Jimny! (GALERIJA)
Suzuki predstavio novi Jimny! (GALERIJA)
0

Suzuki predstavio novi Jimny! (GALERIJA)

1.54K
0
Podelite sa prijateljima:

Simpatični mali terenac je pogonjen novim 1,5-litarskim motorom.

Suzuki je ispunio obećanje da će premijerno predstaviti novi Jimny 5. jula. Same vesti da pogonsku jedinicu čini novi motor, u svakom slučaju raduju. Za evropsko tržište, simpatični SUV dobija benzinski  motor zapremine 1,5 litara, koji zamenjuje staru 1,3-litarsku jedinicu. Japanski proizvođač kaže da je isporuka obrtnog momenta više kroz čitav raspon obrtaja, što se posebno oseti pri nižem režimu, što za posledicu ima „poboljšane vozne karakteristike, posebno prilikom terenske vožnje“. Uprkos povećanoj radnoj zapremini, novi agregat je 15 odsto lakši u odnosu na prethodnika i značajno efikasniji.

Četvorocilindarsku jedinicu krasi „multipoint“ sistem ubrizigavanja, a isporučuje 102 ks (75 kW) pri 6.000 o/min, dok maksimalni obrtni moment iznosi 130 Nm pri 4.000 o/min.

Standardna menjačka kutija je petostepena manuelna sa optimizovanim prenosnim odnosima za novi motor, što dodatno smanjuje potrošnju goriva. Zahvaljujući novoj ručici i nosačima, značajno su redukovane vibracije koje menjač prenosi u kabinski prostor. Pored manuelne, dostupan je i četvorostepeni automatik sa unapređenim obrascima prenosa i smanjenim trenjem.

Naravno, pogon je na sve točkove, a reč je o Suzukijevom Allgrip Pro AWD sistemu, za koji Japanci kažu da je „dizajniran za profesionalce“. Radi se praktično o 4×4 pogonu sa reduktorom i tri režima: 2H (2WD-sa normalnim prenosnim odnosom), 4H (4WD sa normalnim prenosnim odnosom i 4L (4WD sa redukovanim, sporim pogonom). Vozač može lako da bira željenu postavku putem ručice, direktno povezane sa prenosnim menjačem. Pogon na sve točkove je takođe podržan LSD sistemom kontrole trakcije, koji aktivira kočenje na točku koji proklizava, u slučaju potrebe.

Novi Jimny nastavlja sa filozofijom karoserije na ramu šasije u vidu merdevina, ali je opremljen dodatnim komponentama ogibljenja, u cilju ostvarivanja većeg stepena torzione krutosti. Revidirano zadnje oslanjanje omogućava impresivan napadni ugao od čak 37 stepeni, ugao prelaska oštrog grebena od 28 stepeni i izlazni ugao od 49 stepeni.

Zaista, Suzuki nam je priredio sjajno osveženje u „konfekcijskoj“ ponudi koja trenutno vlada.

 

(1538)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments