1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Škodini radnici nisu nimalo srećni zbog planova o nižem pozicioniranju marke
Škodini radnici nisu nimalo srećni zbog planova o nižem pozicioniranju marke
4

Škodini radnici nisu nimalo srećni zbog planova o nižem pozicioniranju marke

6.72K
4
Podelite sa prijateljima:

Škoda nastoji da vrati poljuljani moral svojim radnicima nakon izveštaja koji sugerišu da VW grupa razmatra repozicioniranje češke marke, odnosno njeno stavljanje u istu ravan s Dacijom.

U internom pismu zaposlenima, šef Škode, Bernhard Majer, napisao je da se vrednosti marke, kao što su prostranost, funkcionalnost, odnos uloženo-dobijeno i napredan dizajn, „neće menjati u budućnosti“.

Nemački Süddeutsche Zeitung je izvestio da bi Škoda mogla da bude najveći gubitnik u okviru plana tržišnog pozicioniranja brendova u okviru VW grupe, gde su pored nje Volkswagen, Seat, Porsche, Audi, Bentley i Lamborghini.

Šef koncerna, Herbert Dis, planira da smanji preklapanje između marki, što bi za posledicu trebalo da ima poboljšanu profitabilnost, piše nemačka publikacija.

Zapravo, Dis želi da ojača Volkswagen tako što će redukovati konkurenciju iz Škode i Seata. „Ukoliko se tri naše marke sa sličnim proizvodima bore za istu ciljnu grupu, onda će sve trpeti posledice toga“, citiran je Dis. „Iz tog razloga moramo proširiti naše pozicije, prilagoditi ih ukoliko je potrebno, te i dalje raditi na intenziviranju sinergija.“

Disovi komentari, svojevrstan su eho sličnih izjava šefa strategije proizvoda VW grupe, Mihaela Josta.

On je rekao da VW grupa želi jasnije da reguliše identitete marki u budućnosti.

„Seat bi mogao da predstavlja vozila s još više emocije, za šta su primer Cuprini modeli. Škoda bi mogla intenzivnije da bude u službi istočnoevropskih tržišta, kao i kupaca koji su u potrazi za dodatnom funkcionalnošću“, rekao je Jost.

Škoda bi se koncentrisala na prodaju automobila cenovno pozicioniranih između 10.000 i 20.000 evra, izvestio je Süddeutsche Zeitung, mada će perjanica u vidu Superba biti zadržana u još najmanje jednoj generaciji.

Šef Škode, Majer, pokušao je da ublaži zabrinutost radnika.

„Revidiranje pozicije brendova je jedan od ključnih zadataka sektora zaduženog za strategiju u okviru jedne korporacije. To je normalan proces“, obratio se zaposlenima pismenim putem.

Majer je istakao odluku VW grupe da izgradi novu fabriku za sledeću generaciju Škode Superb i VW Passata, kao dokaz poverenja grupe prema Škodi.

Kao što je poznato, Nemci su za lokaciju nove fabrike inicijalno odabrali Manisu kraj Izmira u Turskoj, vrednu 1,3 milijarde evra. Proizvodnja je trebalo da počne 2022., ali je finalna odluka povučena zbog vojnih operacija Turske na severu Sirije. U međuvremenu, Srbija, Rumunija i Bugarska su se nametnule kao glavni kandidati da sporni proizvodni pogon ugoste na svojoj teritoriji.

Generator profita

Majer je hvalio Škodine radnike za njihovo „svakodnevno posvećivanje koje je marku Škoda učinilo tako snažnom“.

Češki proizvođač je poslednjih godina jedan od glavnih generatora profita u grupi, s maržama koje su konstantno veće od Volkswagenovih.

Troškovi Škode su relativno niski jer koristi VW-ovu tehnologiju, a proizvodnja je centralizovana u matičnoj zemlji, gde su svi troškovi generalno niži nego u Nemačkoj.

Škodina profitna marža je prošle godine pala na 8 odsto, s rekordnih 9,7 iz 2017., prvenstveno zbog slabljenja kineskog tržišta. Analitičari iz kuće Evercore ISI prognoziraju da će ona ove godine pasti na 7,5 odsto, a 2020. na 7 odsto.

Škodin uspeh joj je doneo moćne neprijatelje u okviru Volkswagenove imperije.

Vođa sindikata, Bernd Osterlo, koji ima stolicu u nadzornom odboru grupe, i ranije je zahtevao da Škoda ne dobija najnoviju tehnologiju iz VW-a. On se opirao inicijalnoj odluci konglomerata da Škodi pruži operativno vođstvo u novoj fabrici koja je trebalo da se izgradi u Turskoj, odnosno jugoistočnoj Evropi. VW grupa je promenila odluku, tako da će fabrika biti Volkswagenova, a u njoj će se proizvoditi VW-ovi, Škodini, a možda i Seatovi modeli.

Škodina gama je porasla u međuvremenu, tako da sada uključuje tri SUV/krosovera, koji su doprineli porastu globalne prodaje od 9,6 odsto, na 559.900 primeraka u prvom polugodištu.

Škoda je na putu da lansira svoj prvi električni automobil sledeće godine, odnosno serijsku verziju Vision iV koncepta, predstavljenog u Ženevi. Naravno, novajlija će počivati na MEB modularnoj platformi grupe za modele s električnim pogonom.

Takođe, češka marka treba da lansira dva dodatna baterijska modela, ali oni tek treba da budu odobreni, upravo zbog odluke o novom pozicioniranju marke.

AutoRepublika

(6722)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Radnici škode nisu vlasnici firme, fabrike, ni brenda, tako da njihove emocije tu uopšte nisu bitne. Kao ni drugde u sličnim situacijama. Na žalost.

Bojan

vw je odavno trebao da pozicionira skodu ili da kupi neki brend tipa varburga, kako bi bio konkurentan sa dacijom, ovaj potez pozicionirania skode spram dacije je dobar ali zakasneo

ps secam se kako je bivsi ceo vw podrugljivo davao izjave, da ce njihovi polovni automobili biti konkurentniji od dacije, a vreme je pokazalo koliko je bio kratkovid i precenjen, kao i vecina tih ,,top,, menadzera u auto industriji

Bungi

Kako da budu srećni.?Dok je Škoda uveliko pravila automobile i bila poznata širom svijeta VW nije još bio ni u planovima.Od istih dijelova, na istoj mehaničkoj platformi prave se Škoda Fabia i VW Polo.I taj Polo se po statistici njemačkog auto moto kluba ADAC-a kvari više nego Fabia.??Razlog je jasan,Švabe više fušere u montaži od Čeha.

bear

Oduzima trziste W-u. To je jedini razlog repozicioniranja stepenicu ili dve u nazad.