1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Reci ludom da p…ne i on predstavi Drift Bus
Reci ludom da p…ne i on predstavi Drift Bus

Reci ludom da p…ne i on predstavi Drift Bus

717
1
Podelite sa prijateljima:

Sve je počelo kao prvoaprilska pošalica. Tada je nemačka divizija korejske marke Hyundai objavila kolaž ilustracija koji prikazuje minibus H-1 u ekstremnoj, to jest N verziji. Mnogi su se nasmejali i već zaboravili na “foru”, ali to se nije desilo sa australijskim kolegama koji za hleb zarađuju u okviru pomenute korejske kompanije.

Ispostava Hyundaija u Australiji je očigledno bila očarana fantazijom kolega iz Nemačke, pa je pristupila realzaciji urnebesne ideje. Sada je svetu predstavljen plod njihove kreativnosti i rada. Pred nama je pravi iMax superbus (što je lokalni naziv koji u Australiji menja globalnu oznaku za model H-1. Javna premijera lude drift mašine je najavljena za ovaj vikend u Sidneju, tokom događaja World Time Attack Challenge.

Hyundai iMax N Drift Bus je nastao konverzijom standardne verzije modela H-1, pa je kao takva putnička kabina zadržala punu funkcionalnost a ukupno najviše osam putnika može uživati u vožnji ovog “sportiste”.

Iako su prednja sedišta, kao i obruč upravljača preneti iz hot heča Hyundai i30 N, enterijer je i dalje “autobuski”. Performantni i30 je minibusu darovao i točkove koji uključuju felne izrađene od lake legure prečnika 19 inča, s tim što su za ovu aplikaciju oni morali da prođu tretman dodavanja i šeste rupe kako bi se održale bezbednosne karakteristike.

Stražnjicu minibusa krasi identičan zadnji difuzor. Kao što vidimo na fotografijama, za N modele karakteristična plava farba je izabrana i za ovaj “izdanak N odeljenja”. Veliki hit je i to što su na prednjem kraju korejskog vozila primenjeni i delovi opreme namenjeni za legendarni kupe Nissan GT-R.

Ipak, najzanimljivija pojedinost je skrivena od očiju posmatrača. Jasno, ispod haube je smešten benzinski V6 motor zapremine 3,5 litara koji potpisuje matični koncern Hyundai. Dodatna dva turbo punjača bi trebalo da obezbede obilje snage za ovaj ludi minibus. Radi se o ukupno 408 “konja” uz 555 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Motor je uparen sa osmostepenim automatskim menjačem. Ova kombinacija, pa možemo slobodno da kažemo, katapultira korejsko-australijski hit, iz mesta do “stotke” za svega „4 zarez nešto“ sekundi. Sve to uprkos masi vozila koja prevazilazi 2.200 kilograma.

Iako izrađeni iMax N nije namenjen postavljanju brzinskih rekorda i ostvarenju neverovatnih rezultata u trkama na distancu od četvrt milje, dobar je i u toj disciplini. Međutim, oni koji su ga probali, non-stop pričaju samo o ludoj „drift zabavi“ koju im je ovaj minibus omogućio.

Dakle, minibus poseduje pogon na zadnje točkove i zavareni diferencijal. Očekuje se da poseduje klizeću konfiguraciju, spuštenu tačku težišta kao i adaptivne amortizere. Pored toga, napred su primenjene i efikasnije kočnice s četvoroklipnim kočnim čeljustima.

Za sada je Hyundai iMax N Drift Bus zamišljen isključivo kao sajamsko vozilo, odnosno paradni konj koji je jedinstven, to jest unikatan. Međutim, u doba kada je profit važniji od dece, nije isključeno da se rukovodstvo korejskog konglomerata pomami, ukoliko samo deo nozdrve nanjuši potencijal za zaradom na performantnom minibusu.

AutoRepublika

(717)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

https://youtu.be/LZAYLrUkcWg

Odgledao jedan video, sviđa mi se ideja. Nešto kao Ford Supervan, ali upotrebljivo.
Moji klinci bi uživali. U svakoj krivini.