1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Čak 44 godine bez promena
AR pijaca klasika: Čak 44 godine bez promena

AR pijaca klasika: Čak 44 godine bez promena

706
0
Podelite sa prijateljima:

Studebaker je bio na ivici da ode u stečaj početkom šezdesetih godina prošlog veka. Tada najstariji aktivni američki automobilski proizvođač je godinama poslovao veoma loše, a 1961. godine će zaposliti industrijalca pod imenom Šervud Igbert kao svog spasioca. Ovaj je o automobilima znao jako malo (njegov specijalitet je bio način kako održati troškove skromnim), pa je pomalo naivno odobrio proizvodnju sportskog modela koji bi parirao čuvenom Mercedesu 300SL, koji je Igbert ličio koristio za svakodnevnu vožnju.

Na kraju dana je debitovao model Avanti i iako nije uspeo da spasi Studebaker od stečaja, stekao je toliko kutni status da se proizvodio naredne 44 godine bez većih promena.


Avanti je reklamiran sa pričom da je jedini američki sportski automobil sa četvoro sedišta (autor Forda Thunderbirda se sigurno neće složiti sa takvom tvrdnjom) i u izložbeno-prodajnim salonima se pojavio 1962. godine. I zaista je imao sve uslove za uspeh.

Fantastičan stil čuvenog dizajnera Rejmonda Levija je bio ispred svog vremena, enterijer je bio u samom rangu sa Cadillacom, dok je moćni benzinac s osam cilindara ispod haube, omogućavao maksimalnu brzinu kretanja od 270 km/h. Čak ni cena od 4.445 američkih dolara (oko 44.710 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) se nije činila strašnom kada znamo da je spomenuti 300SL bio dvostruko skuplji.

Nažalost, proizvodnja od strane Studebakera će trajati jako kratko pošto je firma otišla u stečaj sredinom 1963. godine. Do tog momenta je prodato 1.600 Avantija uz još 2.500 jedinica u izložbeno-prodajnim salonima. Ali to nije bio kraj ovog modela i on će nastaviti sa proizvodnjom sve do 2006. godine. Pravo na njega su kupila dva vlasnika salona u gradu gde se proizvodio (Saut Bend unutar američke savezne države Indijane) i novonastalu firmu su imenovali kao Avanti.

Automobil je izgubio Studebakerov motor, ali se prodavao sa mehanikom isporučenom od strane Chevroleta i Forda. Takav trend će da opstane sve do 2006. godine, kada je tadašnji vlasnik Majkl Keli osuđen na robiju zato što je koristio Avanti da od potecijalnih mušterija izvuče milione dolara.

Primerak iz današnje priče je iz 1982. godine i trenutno se nalazi u gradu Vest Lenkaster unutar američke savezne države Pensilvenije. Prešao je 49.600 kilometara i pokreće ga Chevroletov motor radne zapremine 305 kubnih inča (5,0 litara). Može se pohvaliti sa 155 „konja“ i maksimalnih 325 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.

Fabrička dokumentacija kaže da ubrzanje od nule do 100 km/h traje 11,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 186 km/h. Avanti je u svoje vreme bio izuzetno bogato opremljeni automobil, sa disk kočnicama, servo volanom, sedištima marke Recaro i još mnogo toga. Čak je i školjka izrađena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Vozilo je uglavnom u originalnom stanju sa izuzetkom potrošnih materijala.


Aukcija je trenutno u toku, a najviša od devetnaest ponuda iznosi 19.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(706)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments