1. Home
  2. Vesti
  3. FCA kažnjen u Americi zbog objave lažnih prodajnih rezultata
FCA kažnjen u Americi zbog objave lažnih prodajnih rezultata
0

FCA kažnjen u Americi zbog objave lažnih prodajnih rezultata

319
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat-Chrysler korporacija (FCA) će morati da uplati 40 miliona dolara na jedan od tekućih računa koji pripada američkoj vladi, nakon se ispostavilo što je proizvođač lagao investitore, to jest akcionare punih pet godina o svojim prodajnim rezultatima.

Kako su pokazali rezultati istrage, kompanija je finansijski stimulisala predstavnike dilerske mreže, u intervalu od 2012. do 2016. godine, da objavljuju veće prodajne brojeve u poređenju sa stvarnim. Iako rukovodstvo grupacije FCA nije priznalo, ono nije ni demantovalo izrečene optužbe. Kako bilo, kompanija je ipak pristala da isplati određenu kaznu koja se neće značajno odraziti na iskazane poslovne rezultate konglomerata za 2019. godinu.

Kako je istraga pokazala, FCA je izvestio o rastu prodaje tokom proteklih pet godina zaredom iako ga zapravo nije ni bilo još od 2013. godine. Jedan od najspornijih događaja se desio 2016. godine kada je proizvođač iznenada na kraju godine dodao veliki broj vozila na već objavljene prodajne podatke.

FCA je tada tvrdio da je u toku godine isporučio veliki broj primeraka kroz flotnu prodaju (čiji su tipični reprezenti kompanije za iznajmljivanje automobila), ali da je njihove brojeve „zadržao u rezervi“ sve do decembra. Počev od naredne godine, FCA će dodavati brojeve u prodajne rezultate čim vozila pronađu kupca.

Ovo je samo jedan od problema sa kojima se ovaj italijansko-američki proizvođač suočava. Čak bi se reklo da i nije od prevelike važnosti za samo poslovanje firme. S druge strane, tužbe stižu sa svih strana, a tiču se pitanja emisije izduvnih gasova generisanih radom pikap kamioneta Ram koje pogoni dizel agregat. Pored toga, FCA se bori i s troškovima skandala u vezi s davanjem mita zvaničnicima sindikata, a što je realizovano posredstvom centra za obuku novih radnika.

AutoRepublika

(319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments