1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes SL73 koristio je isti motor kao Pagani Zonda (GALERIJA)
Mercedes SL73 koristio je isti motor kao Pagani Zonda (GALERIJA)
1

Mercedes SL73 koristio je isti motor kao Pagani Zonda (GALERIJA)

7.28K
1
Podelite sa prijateljima:

Jedna od legendi proizvođača iz Štutgarta uskoro će biti ponuđena na aukciji. 

Kada je svojevremeno Horacio Pagani rešio da stvorio Zondu, odabrao je Mercedesov mamutski V12 agregat za pogonsku jedinicu svog automobila. Naravno, ovaj motor imao je primenu i u nekoliko modela nemačke marke, a jedan od njih je i SL73.

U doba kada je u Mercedesovoj nomenklaturi vladala logika (za razliku od aktuelne ere), brojka 73 imala je veliku težinu. Ona je označavala radnu zapreminu motora – tačno 7,3 litra! Kod model SL73 pomenuti agregat razvijao je 518 konjskih snaga.

Dakle, osim što je posedovao V12 motor koji danas postaje prava retkost, SL73 bio je jedinstven i po tome što je napravljeno veoma malo primeraka. Koliko ih je tačno sklopljeno danas je predmet spora, jer se javlja nekoliko različitih podataka.

Zamilite to? Da li je moguće da je preciznom Mercedesu tako nešto promaklo? Pa, u suštini i nije moguće. Ovaj automobil nije sastavljao sam Mercedes, već AMG koji je tada funkcionisao drugačije nego danas. Da bi kupac zaista i dobio SL73, prvo je morao kupiti SL600, i onda ga predati AMG-u da izvrše konverziju odnosno stvore svoj automobil.

Danas se veruje da je ukupno napravljeno između 55 i 85 primeraka. Što se tiče broja jedinica postoji legenda da je brunejski sultan za sebe kupio ukupno 50 automobila, mada to nikada nije dokazano.

Automobil koji će RM Sotheby’s ponuditi na aukciji napravljen je 1999. godine. Otada je prešao svega 35.000 kilometara i navodi se da je u mint stanju. Procena aukcijske kuće je da će ovaj primerak biti prodat za najmanje 250.000 američkih dolara.

AutoRepublika 

(7281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tob

Jel ovo pisao JJedan? Covek pre neki dan izbacio klip o ovom automobilu…