1. Home
  2. Zelene strane
  3. Deset milona vozila iz FCEV segmenta biće prekretnica
Deset milona vozila iz FCEV segmenta biće prekretnica
0

Deset milona vozila iz FCEV segmenta biće prekretnica

152
0
Podelite sa prijateljima:

Na međunarodnoj konferenciji o vodoničnim gorivnim ćelijama koja će se u sredu održati u Japanu, biće upućen poziv javnosti da se postavi cilj, možda pre da se uspostavi ambicija da u narednih deset godina, ukupno deset miliona vozila (u širem smislu posmatrano) koriste ovu ekološki prihvatljivu tehnologiju. U definiciju vozila su ovom prilikom uključeni i avioni, vozovi kao i automobili.

Koliko je ovo velika to jest teško ostvariva želja, možda najbolje svedoči podatak da u ovom trenutku svetskim (vazdušnim i kopnenim) putevima krstari samo oko 10.000 vozila iz FCEV kategorije.

Ministar industrije u vladi Japana Išu Sugavara će predsedavati drugim Ministarskim sastankom posvećenom vodoniku kao energentu, a skupu će prisustvovati i zvaničnici iz Amerike, Evrope i Srednjeg istoka. Predsedavajući je u svoj uvodni govor uključio, u najavi proklamovan cilj o deset miliona vozila u narednih deset godina.

Pored ovih, Sugavara će izraziti želju, odnosno percepciju koja podrazumevea da u istom desetogodišnjem periodu bude izgrađeno i deset hiljada stanica za dopunu vodonikom, kako bi i prethodno definisana ambicija bila ostvariva. Inače, trenutno u svetu funkcioniše tek par stotina „vodoničnih pumpi“.

Izneta težnja o uključenju 10 miliona vozila ovog tipa se ne može smatrati obavezujućom, već se pre treba tumačiti izrazom ambicije i zajedničke želje, navodi se u nacrtu govora pomenutog japanskog ministra u koji je Nikkei imao uvid. Pored ovih redova, japanski novinari su zapazili da tekst sadrži i poziv za donošenje jedinistvenih, zajedničkih standarda i istraživačke agende.

Toyota Motor je uvela prvo serijsko vozilo pokretano vodoničnim gorivnim ćelijama još 2014. godine. Japan ovu tehnologiju smatra važnom uprkos širem globalnom prihvatanju koncepta baterijskih vozila (BEV).

Na sastanku bi se trebalo diskutovati i o dinamici razvoja lanca distribucije vodonika koji se može proizvoditi putem procesa elektrolize vode, nakon čega, odnosno nakon što bude preveden u tečno stanje postaje podesan za transport i lagerovanje. Nacrt utemeljuje i mogućnost međunarodne trgovine vodonikom i poziva na utvrđivanje međunarodnih transportnih koridora.

Cena vozila iz FCEV segementa je priča za sebe. Toyotin Mirai košta oko 65 hiljada američkih dolara, bezmalo dvostruko više od ekvivalentnog hibrida, koga Japanci već nazivaju tradicionalnim rešenjem u pogledu pogonskog sklopa. Japanska vlada veruje da će omasovljenjem vodonika kao pogonskog goriva doći i do drastičnog pada cene vozila ovog tipa.

Za kraj da dodamo da u Americi funkcioniše oko 25.000 viljuškara koji koriste vodonik kao pogonsko gorivo. Nismo pomenuli u uvodnom delu teksta, ali umesno je da napišemo da i ovaj tip (industrijskih) vozila jeste uključen u osnovnu ambiciju koja će biti izneta prekosutra, na otvaranju ministarskog sastanka.

AutoRepublika

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments